Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa bursieră locală rămâne atractivă pentru investitorii de dividend"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie

Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa bursieră locală rămâne atractivă pentru investitorii de dividend"

English Version

"Factorul de comparaţie pentru cei care ţintesc dividende pe piaţa bursieră este dobânda bancară"

Diferenţialul dintre dividend şi dobândă este pozitiv atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru Romgaz, Conpet şi Nuclearelectrica, conform unor estimări ale Prime Transaction

Piaţa bursieră locală rămâne atractivă pentru investitorii de dividend, oferind randamente la nivelul depozitelor bancare şi chiar peste acest nivel, spune Alin Brendea, Directorul de Operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, într-un editorial intitulat "Dividende versus dobânzi bancare pe bursa românească".

Alin Brendea a scris: "Atunci când un investitor cumpără o acţiune, el speră că va câştiga plasând capital într-o afacere bună, care se va dezvolta şi va genera profit în creştere. Dacă premisele se vor îndeplini, respectiva companie va fi mai dorită de investitori - îi va creşte valoarea pe bursă - sau va avea posibilitatea de a distribui dividende, generând pentru acţionar un flux de numerar - dividendul.

Dintre cele două variante de materializare a unei investiţii reuşite, distribuţia de dividende este mai uşor predictibilă, deci mai puţin riscantă şi implicit mai atractivă, în special pentru investitorii de retail.

În ultimii ani, piaţa bursieră românească a propus randamente atrăgătoare ale dividendelor. Se pare că tendinţa se va păstra şi în acest an. Principala categorie de societăţi plătitoare de dividend este cea a companiilor în care statul este acţionar majoritar. Prin lege acestor companii li se cere ca minim 50% din profitul distribuibil să fie alocat către dividende (pot fi situaţii în care companiile cer statului păsuire de la această regulă, în cazurile unor nevoi investiţionale stringente şi semnificative).

Recent toate cele şase companii importante de la BVB (incluse în indicele BET) şi-au publicat propunerile de BVC pentru anul în curs. În aceste documente găsim informaţii foarte interesante legate de aşteptările de profitabilitate şi distribuţiile viitoare de dividende.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa bursieră locală rămâne atractivă pentru investitorii de dividend"

BVC-urile companiilor de stat au o lungă tradiţie în a fi conservatoare, uneori chiar foarte mult. În mulţi ani rezultatele companiilor au fost net peste prognozele iniţiale. Ca atare putem considera cifrele din tabelele de mai sus ca unele mai degrabă minimale. Privind la rata de distribuţie a dividendelor din profitul net, observăm o companie - Transelectrica, care propune în BVC nedistribuire de dividend în anii următori, aşa cum altele merg spre nivelurile minimale: Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz. Rămâne de văzut care va fi decizia acţionarului majoritar - statul român, vizavi de aceste propuneri, în Adunările Acţionarilor care se vor ţine în primăvară.

În scopul sintetizării am ales să ne uităm la profiturile (şi distribuţiile de dividend) din anul trecut şi la următorii doi ani, perioada pe care o putem credita cu o predictibilitate satisfactoare. Considerând aceeaşi rată de distribuţie (propusă în BVC-ul actual) am calculat randamentele totale din următorii trei ani, pe care le-ar genera deţinerea respectivelor acţiuni.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa bursieră locală rămâne atractivă pentru investitorii de dividend"

Factorul de comparaţie pentru cei care ţintesc dividende pe piaţa bursieră este dobânda bancară. În acest an dobânzile au început să intre pe un uşor trend descendent. 6% este o dobândă anuală eligibilă, în prezent, pentru un depozit bancar. Considerând dobânzi anuale de 5% şi 4% pentru 2025 şi 2026 (l-aş numi un scenariu realist), dobânda bancară a unui depozit constituit cu scadenţa anuală, în întreaga perioadă, ar fi de 15% (nu am compus aceste randamente, la fel ca în cazul dividendelor pentru a asigura o bună comparaţie).

Diferenţialul dintre dividend şi dobânda bancară este pozitiv atât pentru Hidroelectrica (puternic) cât şi pentru Romgaz, Conpet şi Nuclearelectrica. Pe orice piaţă bursieră companiile cu capitalizare mare, incluse în indicele principal, care generează dividende peste dobânzile bancare sunt considerate mai degrabă rarităţi şi sunt considerate oportunităţi din punct de vedere bursier.

În afara societăţilor de stat analizate mai sus, la BVB există şi companii private cu o politică solidă şi predictibilă de dividend. În prim plan se plasează OMV Petrom (SNP) care tocmai a confirmat această caracteristică, prin intermediul recent anunţatelor rezultate preliminare, Banca Transilvania care constant a remunerat semnificativ investitorii, cel mai adesea prin acţiuni gratuite şi Fondul Proprietatea - un adevărat recordmen al distribuţiilor către acţionari.

Piaţa bursieră locală rămâne o piaţă atractivă pentru investitorii de dividend, oferind randamente la nivelul depozitelor bancare şi chiar peste acest nivel. Tocmai de aceea, perioada pe care o traversăm, în care emitenţii vor publica rezultatele preliminare pentru 2023 şi vor oferi primele indicaţii privind dividendele distribuite din profitul anului trecut, este aşteptată cu interes. La finalul lunii curente vom avea o primă confirmare a nivelului dividendelor la care ne putem aştepta în sezonul de primăvară", a scris directorul de la Prime Transaction.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mai exista o diferenta, pe langa cea referitoare la dividende. Banii de la banca nu se vor diminua in urmatorii 3 ani, dar banii bagati in actiuni se pot diminua oricand, daca cotatiile actiunilor respective vor scadea.

    Putem avea putin dar sigur, sau ceva mai mult, dar cu riscul de a obtine putin, nimic sau chiar o pierdere. 

    1. Corect!

      da nu-ti merge contul ca un ioio, si plus minus 10-15% intr-o saptamana. nu toata lumea are stomac pt asa ceva. da sunt perioade cand economia merge, toate companiile merg in sus si e mai bine sa fii in piata. acum unele companii-s sus altele au ramas in urma, altele sunt in coborare. dc pariezi pe calul castigator poti sa faci mai mult ca-n bonduri, dar riscul e mare fata de zero la depozite/bonduri. mai mare decat in 2023.

    Banca Transilvania a cumparat OTP Bank

    Foarte mulțumit de dividendele primite la BVB fata de ce am primit pe international!

    Bursa locala ramane atractiva si pentru cei prostiti cu analize la comanda din care rezulta preturi tinta pentru cei lacomi si superficiali. Pe asta a uitat-o nenea sa ne-o spuna!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb