AmCham Romania face apel la susţinerea cu prioritate a sistemului educaţional, afectat de întreruperea impusă de criza COVID-19, prin concentrarea eforturilor guvernamentale pe măsuri transversale care să asigure continuitatea procesului de educaţie chiar şi într-un astfel de context, inclusiv pentru elevii din medii defavorizate, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Ionuţ Simion, Preşedintele AmCham Romania, a declarat: "Educaţia este astăzi în situaţia de a face faţă nevoii stringente de a asigura continuitatea procesului educative pe toate palierele prin intermediul instrumentelor digitale şi în acelaşi timp de a face trecerea spre un model de educaţie adaptat cerinţelor societăţii şi economiei digitale. Credem că deschiderea actuală pentru utilizarea soluţiilor digitale din partea tuturor participanţilor la sistemul de educaţie - profesori, elevi, părinţi- creează premizele favorabile pentru integrarea tehnologiei ca şi component permanentă a procesului de educaţie. Dincolo de depăşirea crizei actuale, pe termen mediu şi lung dezvoltarea competenţelor digitale va capacita profesorii şi elevii să se adapteze transformării digitale şi va atenua impactul unor crize viitoare asupra continuităţii şi calităţii educaţiei".
Conform propunerilor înaintate de AmCham Romania în acest sens, este nevoie în primul rând de crearea unui grup de lucru format din Ministerul Educaţiei şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi specialişti în tehnologie şi comunicaţii care să identifice şi să recomande spre utilizare tehnologii diverse, comunicare prin internet, terminale sisisteme digitale de comunicare disponibile gratuit pentru adaptarea şi flexibilizarea procesului educaţional. Această colaborare se va dovedi benefică dincolo de criza prezentă, întrucât va facilita generarea de conţinut educational prin mijloace digitale şi de instrumente de învăţare de care este nevoie în mod permanent în Romania, în special în mediile dezavantajate economic.
AmCham Romania propune de asemenea implicarea activă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării în atragerea finanţării din fondurile europene oferite României ca parte a pachetului de sprijin pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19.
"Aceste demersuri trebuie să acorde o atenţie prioritară elevilor din comunităţile defavorizate care nu pot beneficia de soluţiile digitale de tip "şcoala online", din cauza lipsei echipamentelor şi/sau a infrastructurii necesare, pentru a evita deconectarea copiiilor de la procesul educaţional şi, în cel mai pessimist scenariu, abandonul şcolar. Operaţionalizarea şi monitorizarea programului Euro 200 pentru a servi nevoilor create de criza sanitară, în sprijinul elevilor şi studenţilor cu posibilităţi financiare reduse este una dintre măsurile care pot sprijini acest obiectiv.", arată comunicatul.
AmCham Romania susţine elaborarea în regim de urgenţă şi comunicarea către elevi, studenţi, profesori şi educatori a unui pachet consistent şi omogen de soluţii care să asigure continuitatea procesului educaţional şi să excludă posibilitatea îngheţării anului şcolar, precum: instruirea cadrelor didactice prin webinarii extinse la nivelul învăţământului preuniversitar şi superior pentru folosirea instrumentelor online de lucru cu elevii şi studenţii, relaxarea curiculei aferente ultimelor 2 luni de an şcolar şi decalarea examenelor de finalizarea a studiilor.
Odată cu transmiterea acestor recomandări, AmCham Romania reiterează disponibilitatea membrilor de a sprijini Ministerul Educaţiei şi Cercetării în elaborarea unor politici publice sustenabile în domeniul educaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 12:56)
Sunt siderat ca nimeni nu a observat cum scoala online, asa cum se face astazi, in cadru eminamente neinstututionalizat, incalca grosolan si de maniera penala legea protectiei datelor personale, cu atat mai mult cu cat adresabilitatea acestui demers este catre minori. Daca cititi comentariul meu va rog sa generati o dezbatere ampla si argumentata pe acest subiect.