Alegerile prezidenţiale din România influenţează profund climatul economic, iar efectele sunt deja resimţite în deciziile antreprenorilor, conform unui comunicat emis redacţiei.
În ultimele săptămâni se observă o creştere semnificativă a scepticismului în rândul mediului de afaceri, determinată de incertitudinea politică şi temerile privind o eventuală schimbare de direcţie a ţării având în vedere deficitul de cont curent, deficitul bugetar, dependenţa de fonduri europene şi investiţii străine, precum şi situaţia geopolitică tensionată, arată o analiză a consultantului de business Florin Leucă.
"Este cea mai mare doză de scepticism pe care am întâlnit-o în ultimii ani în rândul antreprenorilor, fiind foarte rezervaţi în ultima perioadă privind schimbările în business. Mulţi au luat decizia de a îngheţa temporar investiţiile şi angajările, iar unii anunţă că vor continua să ia această măsură dacă direcţia politică a României se va îndepărta de valorile europene şi principiile capitalismului.
Potrivit comuncatului, de altfel, mulţi antreprenori încearcă să ia măsuri din timp şi să facă un plan realist în scenariul în care rezultatul votului din 18 mai indică o orientare antioccidentală. Aceasta nu este doar o reacţie emoţională, este o strategie de apărare. Antreprenorii au învăţat de-a lungul anilor că orice dezechilibru politic se reflectă imediat în economie, în accesul la finanţare, în consumul din piaţă şi în încrederea clienţilor şi a partenerilor de afaceri", afirmă consultantul de business Florin Leucă.
IMM-urile - segmentul cel mai vulnerabil în perioade de instabilitate - reacţionează rapid la schimbările din contextul macroeconomic al României. Incertitudinea privind rezultatul alegerilor, alături de un climat extern tensionat, determină o retragere temporară din orice plan de dezvoltare, precum şi ieşiri de capital din piaţă. Tot mai multe companii adoptă o atitudine de "aşteptare şi prudenţă", în lipsa unor garanţii privind stabilitatea economică şi politică.
În paralel, tot mai mulţi antreprenori reclamă întârzieri semnificative în procesul de creditare. Băncile ezită să aprobe finanţări noi, iar unele dosare aflate în analiză sunt suspendate până după turul doi al alegerilor. Practic, întreaga activitate de finanţare este în aşteptare.
Conform sursei, pe fondul acestor incertitudini, consumul - principalul motor al economiei româneşti - începe să scadă. În acest context, riscurile sistemice sunt evidente: scăderi de venituri în mediul privat, restructurări, insolvenţe şi un posibil val de şomaj. Specialiştii avertizează că o contracţie a consumului ar putea declanşa chiar o recesiune tehnică în locul creşterii preconizate anterior de 2-3% PIB, dacă nu vor fi luate măsuri rapide de stimulare economică.
În spatele acestei tăceri aparente a mediului de business se conturează, potrivit experţilor, doar "vârful aisbergului". Multe companii au oprit temporar investiţiile, altele şi-au reevaluat planurile de extindere, iar unele iau în calcul restructurări, în funcţie de direcţia politică în care se îndreaptă România.
Pentru moment, mediul antreprenorial rămâne într-o stare de observaţie atentă, dar şi de îngrijorare crescândă. Finalul perioadei electorale este aşteptat nu doar cu interes politic, ci şi cu speranţa unei reveniri la predictibilitate economică şi stabilitate decizională.
Potrivit sursei, în lipsa unor semnale clare de stabilitate şi orientare pro-occidentală, mulţi antreprenori consideră că România riscă să intre într-un cerc vicios: lipsa încrederii investitorilor străini şi a sistemului financiar global - blocaj economic - scăderea ratingului de ţară - pierderea investiţiilor străine şi diminuarea celor autohtone - restructurări - recesiune.
Concluzia generală a mediului de afaceri, exprimată discret, dar apăsat: dacă rezultatul alegerilor va slăbi legătura României cu Uniunea Europeană, cu principiile capitalismului şi cu libertatea comerţului internaţional, încrederea investitorilor va scădea periculos de mult, iar izolaţionismul ne va costa scump.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 15:17)
Normal cu spectrul simionului si al maglavitului, numai chef de investitii nu mai ai....
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.05.2025, 18:33)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 15:48)
Nonsens, FDI era in scadere deja de 2 ani de zile. Incercati sa gasiti tapi ispasitori pe aia din opozitie, de parca ei au avut tara in mana tot acest timp.