Decizia autorităţilor de la Ankara de a solicita oficial aderarea Turciei la BRICS este motivată de nevoia de cooperare a acestui stat cu alte ţări din Asia, susţine expertul militar Aurel Cazacu.
Domnul Cazacu ne-a spus: "Asta e Turcia: nu are nicio reţinere în a se alia cu cine doreşte. Cei care conduc Turcia sunt interesaţi doar de bunăstarea şi prosperitatea propriilor cetăţeni şi de aceea nu au nicio reţinere în luarea anumitor decizii. Vrem, nu vrem, treaba la BRICS este foarte interesantă, mai ales că la nivel global nouă state din primele zece ale lumii ca nivel al populaţiei fac parte din BRICS. Numai SUA, aflată pe locul al treilea ca număr de locuitori, nu este membru al acestei organizaţii. În opinia mea Turcia are nevoie de această cooperare în zona Asiei şi de aceea se înscrie în BRICS, mai ales că este vorba despre o comunitate economică. Nu cred că cineva o să acuze Turcia pentru această solicitare şi nici nu va fi dată afară din NATO, deoarece facilităţile militare ale acestei ţări şi cele pe care le deţin acolo SUA sunt complexe şi importante pentru aliaţi în actualul context geostrategic din Orientul Mijlociu".
Expertul militar a introdus în discuţie şi o altă temă: intrarea Turciei în BRICS i-ar oferi SUA o nouă cale de dialog, de comunicare cu membrii acestei organizaţii, inclusiv cu China şi Federaţia Rusă.
Aurel Cazacu a precizat: "Nu exclud posibilitatea ca decizia autorităţilor de la Ankara să se fi făcut cu aprobarea SUA, care în actuala situaţie existentă la nivel global, în care comunicarea cu Federaţia Rusă pare întreruptă din cauza conflictului din Ucraina şi comunicarea cu China este dificilă din cauza tensiunilor dintre Beijing şi Taiwan, are nevoie de un mediator, de un canal de comunicare extern cu autorităţile din cele două mari state. În acest moment, la nivel global asistăm la o luptă privind supremaţia economică între SUA şi China. În aceste condiţii, SUA ar putea, prin intermediul Turciei, să dialogheze cu cei din BRICS pentru anumite interese globale, economice. Chiar dacă Turcia, prin BRICS şi prin unele atitudini politice - vezi condamnarea Israelului pentru acţiunea din Fâşia Gaza şi Cisiordania, se apropie de China şi Federaţia Rusă, totuşi forţele armate turceşti şi serviciile de informaţii din ţara respectivă continuă să îndeplinească angajamentele în cadrul NATO".
El a concluzionat spunând că în opinia sa cererea oficială depusă de Turcia pentru a fi admisă ca membră a BRICS este o acţiune făcută cu acordul liderilor globali care au nevoie de dialog şi de comunicare cu statele din organizaţia respectivă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 13:19)
Dupa ce UE a batut joc de Turcia,
incepand din 1987 cand a depus cerea de aderare,
e normal ca se orienteaza spre BRICS,
o greseala strategica mare a occidentului "politic corect"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 14:28)
ai uitat se semnzi yusuf
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 15:56)
Pot sa puna 100 de cereri, daca nu indeplinesc conditiile nu intra nici in 1000 ani. Ori sultanul se indeparteaza de cerintele UE in loc sa se apuce de treaba si sa le indeplineasca.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 18:43)
China e pe duca cu tot cu brics. Asta e ceea ce ne spun americanii și UE, poate ar trebui informați că excedentul comercial in iulie a fost cel mai mare din istoria Chinei(3miliarde pe zi) , schimburile comerciale ale Chinei cu SUA, UE și Japonia luate împreună sunt mai mici decât cu restul lumii. Eu cred că noi restul suntem pe duca.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 23:31)
... stai linistit, si excedentul ala trebuie cheltuit undeva ... daca l-ar dona populatiei ar fi chiar un partid comunist ... problema e ca ca nu o sa-l dea pe tarife occidentale ;) ...
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2024, 23:40)
...problema e mult mai simpla ... totul e pretuit in dolari ... dar multi "speculanti" se imprumuta in cea mai ieftina valuta fatade dolar ... de ce ai cuceri ukr cand datoria ei va fi platita in cei mai scumpi dolari? ... turcii cred ca s-au trezit primii ... poate lira lor e eftina ... dar bazele is pretioase ... intreaba-i pe japonezi ;) ....