Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, aflat la final de mandat, i-a urat astăzi succes succesorului său, Lazăr Comănescu, precizând, într-un bilanţ al mandatului său, că politica externă trebuie să se bucure de sprijin transpartinic.
"Urez succes noului ministru, este un diplomat de carieră de prestigiu, cu o vastă experienţă în diplomaţie pe care îl respect şi cu care am lucrat mulţi ani de-a lungul timpului. Am avut o cooperare excelentă cu domnia sa în calitate de consilier prezidenţial pentru politică externă şi-l asigur în continuare de întregul meu sprijin, dacă va fi necesar", a declarat Aurescu, potrivit site-ului MAE.
Acesta a precizat că în exercitarea mandatului său în fruntea Ministerului Afacerilor Externe a vizat "realizarea concretă a interesului naţional al României" ridicarea şi consolidarea profilului internaţional al ţării, precum şi "materializarea pe cât se poate eficientă a obiectivului de asigurare a securităţii statului român în sens larg, nu doar militar, dar şi economic, energetic, social, cultural".
Şeful diplomaţiei române a făcut o prezentare largă a acţiunilor diplomatice pe desfăşurate în anul 2015, în contextul situaţiei de securitate complexe de pe plan internaţional. El a vorbit despre iniţiativele diplomaţiei româneşti, precum proiectul Curţii internaţionale împotriva terorismului sau ideea creării unor platforme de dialog pe teme de securitate cu statele partenere ale UE. Aurescu a menţionat şi consultările bilaterale pe care le-a avut în calitate de şef al diplomaţiei române, dar şi contribuţia sa la dialogul strategic al României cu state precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Statele Unite ale Americii.
"În perioada care urmează avem nevoie pentru politica externă a României de un mesaj de continuitate şi de normalitate într-o perioadă complicată pe plan extern. Un mesaj de seriozitate care să demonstreze elocvent că diplomaţia română este o instituţie care trebuie să funcţioneze eficient, cu profesionalism şi rigoare. Politica externă a României trebuie să fie un domeniu de consens naţional şi să se bucure de sprijin transpartinic pentru a-şi atinge obiectivele. Provocările politice şi de securitate cu care ne confruntăm, atât în vecinătatea estică, cât şi în cea sudică ne-au determinat să ne consolidăm viziunea strategică şi capacitatea de mobilizare a competenţelor şi resurselor", a susţinut Bogdan Aurescu.