Un sondaj recent realizat de Binance pe un eşantion de aproape 30.000 de utilizatori din Asia indică o maturizare a comportamentului privind securitatea în rândul utilizatorilor de criptomonede, conform unui comunicat transmis redacţiei. Rezultatele arată că 80,5% dintre respondenţi au activat autentificarea în doi paşi (2FA), iar 73,3% verifică de două ori adresele destinatarilor înainte de a efectua transferuri, demonstrând o atenţie sporită la riscurile zilnice.
De la conştientizare la acţiune
În timp ce adoptarea practicilor de bază este încurajatoare, utilizarea unor instrumente de securitate mai avansate rămâne redusă. Doar 21,5% dintre participanţi folosesc coduri anti-phishing, iar 17,6% au activat lista albă de adrese. Peste o treime dintre utilizatori îşi stochează cheile private pe dispozitive conectate la internet - procentul ajungând la 42% în Asia de Sud-Est. Aceste comportamente sugerează că, deşi comunitatea cripto devine mai informată, este necesară o educaţie continuă pentru a închide aceste lacune şi a promova practici de securitate mai avansate.
Creşterea încrederii în bursele de criptomonede
Pe măsură ce escrocheriile devin mai sofisticate, utilizatorii se îndreaptă către bursele centralizate nu doar pentru acces, ci şi pentru protecţie. Deşi 40,7% dintre respondenţi au raportat că au experimentat o formă de înşelătorie legată de criptomonede, majoritatea sunt acum mai pregătiţi să acţioneze. Peste jumătate au declarat că ar contacta imediat bursa pentru a îngheţa activele dacă ar fi vizaţi.
Încrederea în sistemele de protecţie oferite de burse este, de asemenea, ridicată, 84% dintre utilizatori exprimându-şi încrederea în instrumente precum SAFU (Fondul de Active Sigur pentru Utilizatori) al Binance, care serveşte ca rezervă de protecţie de urgenţă pentru utilizatori.
Apetitul pentru o securitate mai inteligentă oferită de burse
Utilizatorii nu sunt doar mai vigilenţi - au şi aşteptări mai mari. Mulţi văd acum bursele ca parteneri activi în securitate, nu doar ca platforme de tranzacţionare, potrivit comunicatului.
Sondajul a relevat că 62,5% dintre respondenţi consideră interceptarea ameninţărilor în timp real drept prioritatea lor principală în materie de securitate. Peste jumătate şi-au exprimat interesul pentru protecţii la nivel de dispozitiv, cum ar fi alertele pentru malware sau dispozitive compromise. Aproape jumătate susţin caracteristici precum autentificarea biometrică şi bazele de date cu adrese suspecte. Această schimbare indică un apetit crescând pentru măsuri de protecţie inteligente şi automate care pot ţine pasul cu ameninţările emergente.
Portofelele descentralizate: mai mult decât simple instrumente de stocare
Această cerere pentru o securitate mai inteligentă nu se limitează doar la platformele centralizate - utilizatorii îşi reconsideră şi rolul portofelelor descentralizate. Acestea nu mai sunt văzute doar ca instrumente de stocare, ci ca straturi active de securitate.
Caracteristica de portofel cea mai dorită a fost protecţia îmbunătăţită a cheilor private, selectată de 62,8% dintre respondenţi. Mulţi au subliniat, de asemenea, necesitatea unor opţiuni mai bune de backup şi recuperare, împreună cu funcţii de detectare a escrocheriilor, cum ar fi alertele de phishing şi monitorizarea tranzacţiilor suspecte.
Binance răspunde acestor preocupări prin caracteristicile de securitate ale Binance Wallet, care utilizează tehnologia MPC (calcul multipartit) fără chei pentru a îmbunătăţi securitatea, se mai precizează în comunicat.
Opinia Cititorului