Camera Consultanţilor Fiscali atrage atenţia, într-un comunicat remis redacţiei, că lipsa unei definiţii clare în Codul Fiscal a activităţilor exceptate de la plata ICAS creează incertitudine pentru contribuabilii licenţiaţi de ANRE, în special în ceea ce priveşte încadrarea veniturilor din trading-ul de energie electrică şi gaze naturale. Astfel, potrivit sursei citate: „Sfera activităţilor în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale pentru care se aplică excepţia de la plata ICAS (impozitul suplimentar din activitatea de petrol şi gaze) nu este definită în mod explicit de Codul Fiscal prin raportare la legislaţia specifică în domeniu. Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) consideră că acest lucru creează incertitudine pentru contribuabili”.
„De exemplu, dacă ne uităm la activitatea de trading (tranzacţii pe piaţa angro) de energie electrică şi gaze naturale, legislaţia ANRE include drepturile aferente acestei activităţi de trading sub licenţa de furnizare acordată contribuabililor români sau străini. Din acest motiv, veniturile obţinute din activitatea de trading intră în aceeaşi categorie cu veniturile din activitatea de furnizare”, a declarat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.
Sursa citată precizează:
„Astfel, veniturile din activitatea de trading efectuată de traderi sau de furnizori cu activitate de trading trebuie să facă parte din calculul veniturilor totale ce trebuie luate în considerare pentru a determina dacă un contribuabil poate fi exceptat de la ICAS, respectiv dacă sunt eliminate din calculul indicatorului privind veniturile totale (VT) în vederea determinării ICAS, în contextul în care nu este îndeplinită condiţia de desfăşurare exclusivă a activităţii (conform Codului Fiscal).
O abordare contrară ar crea o discriminare nejustificată între contribuabilii licenţiaţi ANRE în funcţie de pieţele pe care activează, cum ar fi pentru activitatea de furnizare pentru vânzări către consumatori finali versus activitatea de trading pentru vânzări angro.
Camera Consultanţilor Fiscali a trimis o adresă la Ministerul Finanţelor în care solicită confirmări în privinţa interpretării legislaţiei:
-Pentru înţelesul sferei de cuprindere a activităţilor de distribuţie/furnizare/transport de energie electrică şi gaze naturale se au în vedere prevederile din legislaţia specifică domeniului (precum Directiva UE nr. 2019/944, Regulamentul UE nr. 943/2019, Ordinul ANRE nr. 12/2015)?
-Activitatea de trading (tranzacţii angro) cu energie electrică şi gaze naturale efectuată atât de traderi, cât şi de furnizorii cu activitate de trading, licenţiaţi ANRE, este asimilată sau inclusă în activitatea de furnizare exceptată de la plata ICAS (în baza art. 462 alin. (9) din Codul Fiscal)?”
Aceeaşi sursă mai menţionează:
„O altă neclaritate ţine de traderii de energie nerezidenţi, ce sunt plătitori ai Contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică şi care sunt obligaţi, conform legislaţiei aplicabile, să constituie o garanţie în valoare de 1 milion de euro (OUG 27/2022). Aceştia sunt obligaţi să constituie încă o garanţie suplimentară de 1 milion de euro (potrivit art. 46^2 din Codul fiscal)?
ICAS a fost introdus prin Legea nr. 296/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, fiind aplicabil iniţial doar companiilor care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale şi care
înregistraseră în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025 s-a eliminat acest plafon, iar sfera de aplicare a ICAS s-a extins atât în privinţa persoanelor juridice române, cât şi străine”.
Opinia Cititorului