Cea mai bună evoluţie din ultimii nouă ani - dolarul american creşte de unsprezece săptămâni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2023

Cea mai bună evoluţie din ultimii nouă ani - dolarul american creşte de unsprezece săptămâni

English Version

Moneda Statelor Unite a urcat până la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni Kit Juckes, Societe Generale: "Accentul începe să se pună mai mult pe creşterea economică decât pe ce fac băncile centrale" FXStreet Insights: "Preţurile mari ale energiei vor avea un impact negativ asupra balanţei de plăţi a zonei euro" Diego Colman, DailyFX: "Diferenţa de politică dintre BCE şi Fed, împreună cu «excepţionalismul» economic al Statelor Unite, creează un climant ce favorizează dolarul pentru restul anului"

După scăderea demarată în a doua parte a anului trecut, ce a dus dolarul la un minim nemaiîntâlnit din primăvara lui 2022, atractivitatea monedei Statelor Unite a reînceput să crească. Indicele Dolarului American (DXY) urcase, ieri, până la cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut, după o creştere de unsprezece săptămâni la rând, cea mai bună evoluţie din ultimii nouă ani, potrivit datelor prezentate de Investing.com.

Faţă de minimul de la jumătatea lunii iulie, indicele, ce reflectă evoluţia monedei americane comparativ cu un coş de alte şase monede, are o creştere de 7,5%, recuperând astfel jumătate din declinul faţă de maximul din septembrie 2022. În schimb euro, a cărui evoluţie este ilustrată cel mai frecvent în comparaţie cu dolarul (perechea EUR/USD), a avut o mişcare complet opusă, determinată de întărirea monedei americane dar şi de aspecte ce ţin strict de economia zonei.

Conform analiştilor intervievaţi de presa internaţională, retorica mai agresivă a Rezervei Federale, care a avertizat că este posibil să mai crească dobânzile şi că, probabil, le va menţine ridicate pentru mai mult timp, robusteţea economiei Statelor Unite în comparaţie cu cele din Europa şi Asia, care dau semne de slăbiciune, şi creşterea preţurilor petrolului sunt printre factorii ce au susţinut performanţa monedei americane.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu 0,6% în acest an, iar cea a Statelor Unite cu 2%

Kit Juckes, şeful departamentului de strategii valutare al Societe Generale, crede că accentul începe să se pună mai mult pe creşterea economică decât pe ce fac băncile centrale, conform unei opinii exprimate la Reuters.

Recent, Banca Centrală Europeană a ridicat dobânda de referinţă la 4%, îmbunătăţindu-şi prognoza privind inflaţia pentru anul viitor. De asemenea, BCE a promovat ideea că ratele vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai îndelungată, ceea ce ar trebui să susţină moneda euro. Dar pieţele văd o performanţă economică mai slabă a regiunii şi cred că banca va fi forţată să reducă dobânda înaintea Rezervei Federale în Statele Unite. Pe de altă parte, Fed a menţinut ratele constante la ultima şedinţă de politică monetară (rata-cheie situându-se în intervalul 5,25%-5,5%), dar a semnalat că, probabil, va mai urma o creştere în acest an. Astfel, analiştii se aşteaptă ca BCE să nu mai crească ratele în noiembrie, dar ca Fed să mai urce dobânzile cu 25 puncte de bază, potrivit Reuters.

În acest context, randamentele titlurilor de stat americane, care de asemenea au susţinut moneda Statelor Unite, au urcat recent până la niveluri nemaiatinse de la jumătatea anilor 2000, cele pe zece ani afişând ieri, la ora 13:00, un randament de 4,71% (cel mai mare nivel din august 2007), în vreme ce pentru cele cu maturitatea de 30 de ani, rata de renumerare a investitorilor se ridica la 4,82%, conform datelor Investing.com.

Nathan Thooft, directorul de investiţii al Manulife Investment Management, pune evoluţia monedei americane pe seama dinamicii economice. "Datele sugerează că, în acest moment, economia SUA este într-o formă mult mai bună decât cea mai mare parte a Europei de Vest", a spus Thooft, citat de Reuters.

Conform unui sondaj publicat săptămâna trecută, economiştii chestionaţi de trustul media se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu 0,6% în acest an, cea a Regatului Unit cu 0,4% şi economia Statele Unite cu 2%.

Themos Fiotakis, Barclays: "Statele Unite sunt producător de petrol, astfel încât sunt afectate mai puţin de preţurile mari ale ţiţeiului"

Un alt factor ce a susţinut dolarul american este preţul petrolului, care a atins, recent, maximul ultimului an, după o creştere de circa 25% de la începutul lunii iulie.

"Statele Unite sunt producător de petrol, astfel încât sunt afectate mai puţin de preţurile mari ale ţiţeiului, în timp ce Europa şi Japonia sunt afectate mai mult", a declarat Themos Fiotakis, şeful departamentului de strategii valutare la Barclays, conform Reuters. "Băncile centrale europene au fost într-o situaţie dificilă, deoarece preţurile mari ale petrolului ameninţau să împingă inflaţia mai sus".

Kit Juckes: "Euro îşi îndreaptă privirea asupra parităţii"

Pe termen scurt şi mediu, opinia generală pare să fie că mediul actual şi perspectivele imediate favorizează continuarea întăririi dolarului, în primul rând faţă de moneda europeană.

Kit Juckes de la Societe Generale, crede că euro "îşi îndreaptă privirea asupra parităţii", adică un raport de unu la unu faţă de dolar, ceea ce implică deprecierea monedei europene comparativ cu cea americană.

În opinia echipei de la FXStreet Insights, continuarea creşterii preţurilor mărfurilor va da o nouă lovitură economiei zonei euro. "Preţurile mari ale energiei vor avea un impact negativ asupra balanţei de plăţi a zonei, care este importatoare netă de energie. Deşi credem că acest lucru va adăuga presiune negativă pe euro, este puţin probabil ca EUR/USD să testeze minimul de anul trecut de 0,95, deoarece depozitele sunt mai bine aprovizionate pentru iarna ce urmează", au scris analiştii, într-un articol publicat la finele săptămânii trecute.

Conform echipei FXStreet, lipsa impulsului din partea dobânzilor şi diferenţa relativă de creştere economică în raport cu Statele Unite limitează potenţialul de apreciere a perechii EUR/USD până la finalul anului. "Dar, suntem mai optimişti cu privire la 2024, pe măsură ce robusteţea economică a Statelor Unite se temperează", au scris cei de la FXStreet.

Diego Colman: "Spre deosebire de situaţia din Europa, Rezerva Federală şi-a menţinut poziţia hawkish"

Diego Colman, strateg contributor la DailyFX, spune că peisajul macroeconomic al zonei euro se confruntă cu provovări semnificative.

"Activitatea economică s-a deteriorat brusc în multe ţări ale blocului. În special, Germania, adesea privită ca forţa motrice a creşterii continentului, a primit din nou eticheta de «bolnavul Europei», după ce a intrat în recesiune tehnică la începutul anului", a scris strategul într-un articol de la finele săptămânii trecute.

Colman spune că, deoarece economia regiunii este în criză, Banca Centrală Europeană pare să-şi fi încheiat campania de înăsprire monetară după ce, în septembrie, a majorat dobânda pentru a zecea oară la rând.

"Spre deosebire de situaţia din Europa, Rezerva Federală şi-a menţinut poziţia hawkish (n.r. ce denotă o politică agresivă). Rezilienţa excepţională a economiei SUA, combinată cu inflaţia persistentă, au obligat factorii de decizie menţină uşa deschisă pentru o nouă creştere de 25 de puncte de bază în 2023 şi să semnaleze că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate mai mult decât se anticipase iniţial", a scris strategul.

În opinia sa, această diferenţă de politică dintre Banca Centrală Europene şi Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă FOMC - braţul Fed ce determină direcţia politcii monetare), împreună cu "excepţionalismul" economic al Statelor Unite, a creat un climant ce favorizează dolarul american pentru restul anului. "Or, acest lucru, poate însemna însemna pierderi suplimentare pentru perechea EUR/USD în trimestrul al patrulea, cu perspectiva unor noi minime în 2023", a scris strategul, pe DailyFX.

Notă

Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY) este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro (cu o pondere de 57,6% din coş), yenul japonez (13,6%), lira sterlină (11,9%), dolarul canadian (9,1%), coroana suedeză (4,2%) şi francul elveţian (3,6%), conform investopedia.com.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Aștept, pe bune,un comentariu din partea lui Ban Cher Vali!

    1. am livrat mai jos (daca administratorul Bursa nu opineaza ca acea postare trebuie stearsa ca atatea zeci de ori in trecut).

       

      cu placere!  

      Ban.Cher.Vali 

    Pt ca e singura moneda importanta care are randamente real pozitive. dobanda la 1 an putin peste 5%, inflatia undeva la 3,7% . dobanda la 30 de ani aproape de 5%, dobanda la 10 ani 4,75% ieri.

    comparam cu Romania de ex dobanda la 1 an 6,2% inflatia 10% si urca cu noile masuri ciolacu &co. 

    sau cu bondurile germane 3,8% dobanda pe un an , inflatia 7,1%. 

    Dolarul american o sa mai urce pina cind vor intervenii concertat bancile centrale importante ale lumii inclusiv fed-ul ca sa-l slabeasca. Peste 110 incepe sa puna probleme mari pe pietele din toata lumea.....In lunile urmatoare cresterea economica din State o sa slabeasca si asta o sa favorizeze o dezumflare a dolarului american.

    face top la finalul saptamanii acesteia sau inceputul saptamanii viitoare.

    acum dxy se misca in range-ul 160.26-107.18.  

    spargerea 160.26 conduce la tinderea catre suportul de la 103.50, spargerea 107.18 conduce la tinderea catre 109.42 

    daca avem in vedere o corectie a usd (via dxy) catre 103.50, corectia ca timp poate dura intre minim 2 si maxim 5 saptamani.  

    dxy 103.50 inseamna (aproximativ) 4.52-4.56 usd/ron (+/- cu aproximatie...pt ca in formarea perechii usd/ron, BNR o pondereaza partial si cu euro, nu e o cotatie formata in mod direct).  

    p.s. avand in vedere interventia Japoniei ieri pe usd/jpy (cand i-au dat una-n cap plapandului jpy sa se mai scoale din morti :))) ... ca prea era depreciat ...aka dolarul era prea apreciat) , vor mai fi interventii pe usd/jpy din aria 150-152 (in jos, catre 136 si apoi 132 si apoi mai jos). Deci o sa mai avem jpy mai puternic (deci usd mai slab). E o chestiune de 2 pana la 5 saptamani probabil.  

    DAR! DACA dxy sparge 107.15 si continua acum spre 109.xx va face top acolo si mai apoi urmeaza o depreciere crunta a USD (tinta: dxy 87-89). Nu cred ca FED va permite asa grozavie. De aceea (in limitele unei opinii neprofesioniste) eu mizez pe top la dxy 107.18 -107.15 si api corectie dxy spre 102.90-103.50 (arie)  

    Ban.Cher.Vali 

    1. pista de proiectie dxy 107.18 -> 103.50 conduce mai apoi la noi maxime lunare pentru dolar (adica va intra intr-o crestere parabolica spre dxy 158-162 pana in anul 2028).

      Dupa 2028 praf si tandari se face USD-ul (ceva gen GBP pe ch arturile de lunga durata - anual, decada).  

      Corpul de apreciere masiva al USD va avea loc incepand cu finalul 2025 si inceputul 2026 (ian-feb 2026- predictie deja facuta de mine pe Bursa acum 2-3 ani) cand se declanseaza razboiul (ruso)turco - grec(americani). Asta va conduce la aprecieri masive ale hartiei americane.  

      Pe timp lung (2023->2028) cand prindeti usd ieftin (aria dxy 96-104) cumparati-l si depozitati-l.  

      Pe timp lung cand prindeti USD scump (aria dxy 156/158-162) vindeti-l si depozitati in actiuni romanesti de la BVB (implicit denominate in RON).  

      NU MAI RECOMAND ABSOLUT NIMANUI UTILIZAREA EURO SAU A ORICAROR ACTIVE DENOMINATE IN EURO (actiuni, bonduri, etc).  

      Eu de acum voi lucra doar pe perechea usd-ron (cu toate ramificatiile si implicatiile asociate). In urmatoarele 6-12 luni e foarte posibil sa imi inchid toate conturile in euro de la banci (pe masura ce scarba infernala satanista de BCE va introduce CBDC-ul (moneda digitala emisa de bancile centrale) asociat euro.). Nu lucrez cu scarbe infernale sataniste (banci centrale si monede denominate CBDC).  

      Eu sunt un crestin.  

      Nu adulator al Mammonei , zis si tata murdarilor la suflet, satana! :) (v-a placut? sunt liric!).  

      NUMAI IDIOTII EMIT SI FOLOSESC CBDC! (aviz amatorilor BNR).  

      Romanii si altii curati la suflet si minte EVITA CBDC (moneda virtuala emisa de banca centrala) !  

      Romanii si alti curati la suflet mentin utilizarea cash-ului! Doar satana ii vrea pe oameni legati electronic de maini si de picioare de o banca centrala ce lucreaza doar cu moneda electronica.  

      Si mie de satana nu imi place ! :)  

      Ban.Cher.Vali 

      implicit cand FED trece la CBDC , ma voi limita la RON.

      la cat de iubitoare de cash e Romania, nu o sa vedeti CBDC-ul eliminand cash-ul in Romania NICIODATA. Degeaba se joaca sluga vestului, Ciolacu, cu eliminarea cashului in praf. O face aiurea si degeaba intr-o tara foarte iubitoare de cash.  

      Ban.Cher.Vali 

      un gand intim si drag mie :)) ...

      peste foarte mult timp, cand noi toti vom fi disparut natural :) .... arheologii de peste mii de ani urmeaza sa descopere :))))) ca populatia catre traia in aria carpato-danubiano-pontica ramasese unica de pe pamant care dovedea o civilizatie INALTA, inca folosind moneda (bancnote de plastic REZISTENTE TIMPULUI si monede), dovada descoperirile arheologice pe care ei le vor face intr-un viitor extrem de indepartat. :)  

      toti ceilalti din celelalte teritorii .... se parea ca intrasera intr-o retrogradare civilizationala... pentru ca nu s-au mai gasit deloc artefacte arheologice numismatice! (bancnote, monede)... CBDC-ul nu rezista timpului si NICI MACAR UNEI ARME EMP(cu puls electromagnetic care da jos orice echipament electronic!!! si daca nu ai cash, te-ai dus dracului ca economie!)  

      si peste mii de ani ei vor fi tras concluzia ce mare civilizatie a trait aici :)  

      uite asa iubitorii de mici si bere cei atat de mult blamati de cei din prezent se vor fi dovedit o inalta civilizatie a trecutului  

      misto interpretare , nu? ;) :D :D :D  

      Ban.Cher.Vali 

      Mulțumesc pentru răspuns! Și pentru promptitudine!

      cu drag!

      in esenta nu am zis nimic clar si cert.  

      dar am trasat in mod clar si cert diversele scenarii care pot aparea.  

      Ban.Cher.Vali 

      Simpatică, înduioșătoare, motivationala și optimistă " perspectiva arheologică "!

      Putem crede în destinul României!Dar trebuie să intrăm în horă pregătiți! 

    Am tot citit pe aici că dolarul se face țăndări, că aurul este sensul vieții și iată ce publică astăzi Bursa. :

    1. dolarul se va face tandari, dar doar din 2028 incolo (*incolo = 2036) pe masura ce apar miscarile secesioniste si razboiul civil in SUA. Pana in 2036 SUA va deveni 5 tari (*uniuni) diferite. Pentru a nu fi acuzat (prosteste) de rusofilie mentionez ca in mod proxim (sept 2024) Rusia se va confrunta cu o mare revolutie interna. Si pana in 2040 Rusia NU MAI EXISTA. Se va sparge intr-o multitudine de tari (unele mai democratice, altele mai autoritariste) dar toate luptandu-se intre ele. Inclusiv nuclear. Repet: intre ele, nu cu vecinii lor.

      Hai salutari, v-am zis destul din viitor.  

      Ban.Cher.Vali 

      SUA s-ar sparge de mâine, de râs, în funcție de standardul mufelor de încărcare Apple și Tesla.

      Ești imun la propaganda sovietică doar că preiei marote pt cucuștiugi.

      Sovietul este o federație eterogenă etnic și religios, e normal să crape. 

      vad ca ai umor.

      e bine sa ai umor.  

      dar alte info din viitor date moka nu mai pupi 

      Ban.Cher.Vali 

      Cum au fost recomandările de long pe dolar la eur/USD 0,95?

      Spre deosebire de tine și de scc cu aurul lui sunt ancorat în realitate. : 

      Eu m-am contrazis atunci cu unii si am spus ca dolarul va creste, Ei nu si nu...

      imi aduc aminte.

      acolo era o serie de suporti care au fost sparti (primii doi dintre ei la eur-usd 1.02, 0.996, 0.975 etc... care suporti mergeau pana la 0.87 sau chiar mai jos).  

      Spargerea primilor suporti in apropierea paritatii si sub a antrenat (din partea mea) implicatia continuarii verificarii suportilor inferiori.  

       

      Ma bucur pentru tine pentru decizia de moment de atunci si de ancorare in realitate. Suna promitator.  

      Ban.Cher.Vali 

    Raman pe stocks cu monopol si cash flow GOOGL, AMZN, conduse excelent si greu de ucis in vremuri tulburi. Succes la dolari si euro!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb