Europa ar putea traversa în acest an o vară excepţional de călduroasă, avertizează un studiu recent realizat de cercetătorii Institutului Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M) din Germania, în colaborare cu Universitatea din Hamburg, transmite DPA.
• Atlanticul de Nord, barometru pentru caniculă
Potrivit cercetătorilor, valurile de căldură extreme din Europa sunt frecvent precedate de o acumulare progresivă de căldură în Atlanticul de Nord, un fenomen care se manifestă cu aproximativ trei ani înainte. Această corelaţie permite realizarea de prognoze sezoniere avansate pentru veri potenţial periculoase. Folosind un model climatic sofisticat dezvoltat de MPI-M, climatologii au analizat climatul european în perioada 1962-2022. Modelele simulate au inclus şi scenarii care reflectă impactul acumulării de energie termică în Atlanticul de Nord asupra temperaturilor estivale din Europa.
• Un avertisment pentru 2025
Rezultatele, publicate în prestigiosul jurnal Geophysical Research Letters, indică faptul că acumularea de căldură în Atlantic este în curs, ceea ce sporeşte probabilitatea ca vara anului 2025 să fie una excepţional de fierbinte pe întreg continentul european. "Astfel de prognoze sunt esenţiale nu doar pentru sănătatea populaţiei, ci şi pentru anticiparea şi atenuarea impactului economic şi ecologic al valurilor de căldură", avertizează cercetătorii.
• Canicula - un fenomen din ce în ce mai frecvent
Studiul subliniază că verile cu temperaturi extreme au devenit de 10 ori mai frecvente comparativ cu deceniile trecute. Vara anului 2003, una dintre cele mai severe înregistrate vreodată în Europa, rămâne un punct de referinţă pentru pericolele potenţiale generate de temperaturile extreme: mii de decese, pagube agricole masive şi presiune uriaşă asupra infrastructurii.
Opinia Cititorului