Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Cerere slabă pentru obligaţiunile Germaniei pe 30 de ani cu dobândă zero

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Cerere slabă pentru obligaţiunile Germaniei pe 30 de ani cu dobândă zero

Jens Peter Sorensen, Danske Bank: "Tehnic vorbind, a fost o licitaţie eşuată"  

Adrian Codirlaşu, CFA România: "În cazul apariţiei unei crize majore, care poate să ducă chiar la ruperea uniunii monetare, investitorii vor dori să deţină active germane, nu alte active din Uniunea Europeană"

În prezent, toată curba randamentelor obligaţiunilor Germaniei este în teritoriul negativ

Germania a derulat, ieri, o licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni în valoare de două miliarde de euro, cu maturitate de 30 de ani, şi cu un cupon de 0%, o premieră mondială, în condiţiile în care ţara s-a mai împrumutat anterior fără dobândă, însă doar pe perioade de cel mult zece ani.

Totuşi, operaţiunea s-a lovit de o cerere slabă din partea investitorilor, după un raliu global ce a împins randamentele din Europa în teritoriul negativ, relatează Bloomberg.

Practic, Germania a vândut obligaţiuni scadente în 2050 de numai 824 milioane de euro, Bundes­bank-ul (Banca Centrală a Germaniei) păstrând aproape două treimi din ofertă.

Jens Peter Sorensen, analist şef la Danske Bank AS a precizat, citat de Bloomberg: "Tehnic vorbind, este o licitaţie eşuată (...). Nu sunt îngrijorat deloc în legătură cu acest aspect - întrucât investitorii pot să cumpere (n.r. obligaţiuni) în continuare, fără să fie nevoie să participe la licitaţii".

Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, ne-a declarat: "Germania, ca şi înainte de criza din 2008, a avut o politică fiscală anti-ciclică şi foarte prudentă.

Acum are excedent bugetar de 1,7%, ceea ce înseamnă că, în cazul unei recesiuni, va beneficia de mult spaţiu de manevră în ceea ce priveşte politicile fiscale. Astfel, Germaniei îi va fi foarte uşor să îşi crească cheltuielile publice pentru a combate efectele recesiunii, ceea ce a făcut şi în 2008, când de asemenea avea spaţiu fiscal. Practic, pieţele au încredere în politica fiscală şi în capacitatea guvernului german de a face faţă diverselor şocuri economice, astfel încât sunt dispuse să-i dea bani pentru 30 de ani cu dobândă zero, pentru că ştiu că îi vor lua înapoi".

Analistul CFA a adăugat: "Foarte important, în cazul apariţei unei crize majore, care poate să ducă chiar la ruperea uniunii monetare, investitorii vor dori să deţină active germane, nu alte active din Uniunea Europeană. Este un worst case scenario (n.r. spargerea uniunii monetare), dar atunci investitorii vor primi mărci care, datorită credibilităţii de care se bucură guvernul german, vor valora mai mult".

În prezent, toată curba randamentelor obligaţiunilor Germaniei este în teritoriul negativ - prima piaţă majoră care prezintă o asemenea trăsătură - ceea ce înseamnă că guvernul este plătit de către investitori pentru a împrumuta bani pe termene de până la 30 de ani, conform Bloomberg.

Adrian Codirlaşu a spus: "Există o serie de anticipaţii. Economia a încetinit şi se aşteaptă ca băncile centrale ale ţărilor dezvoltate să reducă dobânzile de politică monetară, mai puţin Banca Centrală Europeană (BCE), a cărei dobândă este deja zero. Dar, în cazul BCE, sunt semnale că s-ar putea relua relaxarea cantitativă. Practic, asta înseamnă că va începe să cumpere obligaţiuni din piaţă, ceea ce va duce dobânzile în jos. Iar toate aceste operaţiuni sunt legate de o posibilă apariţie a recesiunii economice."

Săptămâna trecută, randamentul obligaţiunilor cu maturităţi pe zece ani emise de Trezoreria Statelor Unite a scăzut sub cel al obligaţiunilor pe doi ani, în timp ce randamentul obligaţiunilor pe 30 de ani a coborât la un nou minim istoric, semnale care, potrivit analiştilor, au precedat recesiunile anterioare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS