02 iulie 2014
 
Suspiciunile legate de mafia pariurilor nu puteau să lipsească nici de la actuala ediție a Campionatului Mondial de Fotbal. Trucarea de meciuri a devenit un fenomen cunoscut de toată lumea, recunoscut de FIFA și UEFA, și în câteva cazuri condamnat de justiție. Așa cum era de așteptat, primele "bombe" au explodat exact la echipele care au fost eliminate încă din faza grupelor și care au avut evoluții mult sub așteptările publicului, dar și ale specialiștilor.
 
Federația Cameruneză de Fotbal (Fecafoot) a demarat o amplă anchetă vizavi de "acuzațiile de fraudă" la meciurile echipei Camerunului la Cupa Mondială, lansate de presa internațională. Fecafoot "a cerut comisiei sale de etică să ancheteze acuzațiile de fraudă la cele trei meciuri din primul tur de la Cupa Mondială, Camerun - Mexic 0-1, Camerun-Croația 0-4, Camerun - Brazilia 1-4. Se vorbește în comunicatul publicat pe site-ul federației de existența a «șapte mere stricate» în echipă. De altfel, sintagma «mere stricate» îi aparține lui Wilson Raj Perumal, un cunoscut cap al mafiei pariurilor, care, cu câteva ore înainte de disputarea meciului Croația - Camerun, a postat pe o rețea de socializare scorul corect. Primele acuzații de fraudă au fost lansate de publicația germană, Der Spiegel, care a evocat un aranjament privind rezultatul de la meciul Croația-Camerun, precum și mizele imense puse pe eliminarea unui jucător în prima repriză. La respectiva partidă, camerunezul Alexandre Song, un jucător cu mare experiență, a fost eliminat pentru că l-a lovit, absolut gratuit, pe atacantul croat Mario Mandzukici.
 
Indianul Wilson Raj Perumal este unul dintre puținii oameni implicați în mafia pariurilor care și-au recunoscut faptele și care a dorit să colaboreze cu autoritățile. Perumal a fost arestat în 2011 și a făcut închisoare în Finlanda pentru trucarea meciurilor de fotbal. După eliberare, Perumal a fost extrădat în Ungaria, existând indicii că ar fi ajutat poliția din această țară să combată mafia pariurilor. Wilson Perumal a recunoscut că a manipulat rezultatele la peste 400 de meciuri în ultimii 20 de ani, inclusiv partide din cadrul Jocurilor Olimpice, sau din preliminariile pentru Campionatul Mondial. Cum nu a reușit să se elibereze complet de vechile apucături, în luna aprilie, Perumal a fost arestat din nou în Finlanda, ulterior fiind eliberat.
 
O altă națională africană a intrat în vizorul autorităților locale. Chiar dacă până acum în Ghana nu s-a spus nimic despre meciuri trucate sau mafia pariurilor, este evident că există anumite suspiciuni. Președintele Ghanei, John Mahama, a decis, săptămâna trecută, să creeze o comisie de anchetă, care să analizeze în detaliu fiecare amănunt legat de participarea acestei reprezentative la mondialul brazilian: "Trebuie să înființăm o comisie pentru a face lumină cu privire la participarea Ghanei la această Cupă Mondială. Trebuie să analizăm procesul de la început până la sfârșit". Echipa Ghanei a fost eliminată după ce a pierdut două meciuri cu același scor (1-2) cu SUA și Portugalia și a făcut o remiză, (2-2) cu Germania, în urma unui meci foarte spectaculos. Prima reacție a forului mondial a și apărut, Ralf Mutschke, director de securitate FIFA declarând: "Noi, la FIFA, nu avem până acum niciun indiciu despre vreun meci trucat".
 
Pariurile sportive sunt un fenomen de mare amploare, în urmă cu patru ani, în luna iunie, doar pe partidele disputate la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud pariindu-se, în toată lumea, 3,5 miliarde euro. Specialiștii susțin că o sumă similară a fost mizată și pe piața neagră. Tocmai pentru că tentația este uriașă, pe măsura sumelor aruncate în joc, UEFA folosește un sistem de detectare a fraudelor pentru pariuri, care vizează toate întâlnirile din primele două divizii ale asociațiilor membre, precum și partidele din competițiile europene, însumând 29.000 de meciuri ținute sub observație anual. Dacă sunt detectate activități suspecte ale pariorilor în cazul unor meciuri, UEFA anchetează imediat situațiile ivite. Un sistem similar are și FIFA, și este de așteptat ca la finalul Campionatului Mondial din Brazilia să fie prezentat un raport care să infirme sau să confirme anumite suspiciuni. 
 
  D.N.