10 iulie 2014
 
Speriate de pățania Braziliei, Argentina și Olanda au decis să nu riște nimic și au oferit iubitorilor de fotbal o lecție deschisă despre cum nu trebuie jucat fotbalul. Dacă în minutul 2 arbitrul ar fi propus o tragere la sorți cinstită, probabil că ambele echipe ar fi acceptat să se dea cu banul scutind jumătate din poplația globului de o chinuială inutilă. Apostolii fotbalului hypertacticizat, de fapt niște triști care pierd din vedere tocmai bucuria acestui sport, probabil că au fost satisfăcuti asistând la acest joc cu sumă nulă, în care Messi nu îndrăznea să dribleze și Roben refuza să intre la bătaie. Am asistat la zeci de minute de "înot" la centru terenului, familia portarului Romero dându-l la un moment dat dispărut pe acesta, noroc că s-a ajuns la loviturile de departajare și tânărul a apărut în imaginile TV, altfel bieții oameni ar fi intrat definitiv în panică.
 
Van Gaal a primit exact ceea ce a meritat. Arogant până peste poate, a refuzat să repete o schemă care îi ieșise din plin în urmă cu cinci zile. Nu a mai schimbat portarul în ultimul minut al prelungirilor, iar titularul Cillessen l-a trădat, dovedind că habar nu are să pareze un penalty.
 
Brazilienii s-au abonat la coșmaruri. După nenorocirea cu Germania a mai venit și povestea cu Argentina, adversarul tradițional care jubilează acum pe banii lor, iar cupa cu venin pare nesfârșită. Cum fotbalul are legile lui, nu ar fi de mirare ca Argentina, modestă în semifinale, să treacă de Germania, echipa care a făcut senzație în penultimul act. Un titlu cucerit de Messi &Co pe Maracana este mai mult decât își poate dori un argentinian și înghiți un brazilian. 
 
  D.N.