Consiliul Uniunii Europene: Reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE în format Gymnich

T.B.
Politică / 7 mai

Consiliul Uniunii Europene: Reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE în format Gymnich

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varşovia, în 7-8 mai 2025, sub egida preşedinţiei poloneze a Uniunii. Pe lângă miniştrii de externe ai UE-27, vor participa şi miniştrii de resort ai ţărilor candidate şi potenţial candidate la UE, informează site-urile https://polish-presidency.consilium.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

Pe ordinea de zi din 7 mai se află relaţiile UE cu Regatul Unit, în timp ce la 8 mai se vor lua în discuţie teme precum: războiul din Ucraina; relaţiile UE-SUA; discuţii cu miniştrii de externe ai ţărilor candidate şi potenţial candidate la UE (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina, Kosovo); provocările cu care se confruntă UE în ceea ce priveşte ameninţările hibride etc.

În ceea ce priveşte relaţia UE-Regatul Unit, la Consiliul European din 15 octombrie 2024 s-a reamintit importanţa punerii în aplicare integrale, fidele şi la timp a acordurilor existente între cele două părţi, ca o condiţie prealabilă pentru angajamentele viitoare, precum şi responsabilitatea lor pentru relaţia generală dintre UE şi Regatul Unit în cadrul Consiliului. În acest sens, Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, reglementează relaţia UE cu Regatul Unit după Brexit, fiind semnat la 30 decembrie 2020. S-a aplicat provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021 şi a intrat în vigoare la 1 mai 2021, conform https://www.consilium.europa.eu/.

La reuniunea formală a Consiliului Afacerilor Externe al UE din 15 aprilie 2025, miniştrii de resort au abordat războiul din Ucraina, discutând despre intensificarea sprijinului militar al UE. Înalta Reprezentantă, Kaja Kallas, a subliniat, în context, că UE este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, dar şi cel mai mare susţinător al industriei ucrainene de apărare, întrucât ţările europene au angajat până în prezent peste 23 de miliarde de euro pentru ajutor militar acordat Ucrainei în acest an, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Relaţiile UE-SUA au fost abordate la Consiliul Afaceri Externe al UE, în configuraţia Comerţ, din 7 aprilie 2025, în contextul războiului comercial dintre cele două părţi. Uniunea Europeană şi SUA reprezintă împreună aproape 30% din comerţul mondial cu bunuri şi servicii şi 43% din PIB-ul mondial (exprimat în dolari). UE şi SUA au cea mai integrată relaţie economică din lume. În 2023, comerţul UE-SUA cu bunuri s-a ridicat la peste 850 de miliarde de euro. Între principalele produse comercializate se numără utilajele şi echipamentele de transport, produsele chimice şi produsele conexe (atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi) şi combustibilii minerali (pentru importurile UE), potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la relaţiile UE şi ţările candidate şi potenţial candidate, cele mai recente concluzii ale Consiliului cu privire la extindere au fost adoptate la 17 decembrie 2024. În concluzii a fost reafirmat angajamentul faţă de extindere în concordanţă cu consensul reînnoit privind extinderea, aprobat de Consiliul European din decembrie 2006 şi prin concluziile ulterioare ale Consiliului şi ale Consiliului European, precum şi prin Agenda strategică a UE 2024-2029.

Un alt subiect luat în discuţie la reuniunea de la Varşovia sunt provocările privind ameninţările hibride cu care se confruntă UE. Campaniile hibride sunt concepute astfel încât să îngreuneze detectarea şi apărarea împotriva lor. Acestea sunt concepute pentru a rămâne sub pragul care ar putea constitui sau ar putea fi perceput ca un act de război. Contracararea ameninţărilor hibride este, prin urmare, o provocare complexă şi în continuă evoluţie cu care se confruntă Uniunea Europeană, statele sale membre şi partenerii săi, se mai arată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu. De asemenea, sursa citată mai indică faptul că utilizarea ameninţărilor şi a campaniilor hibride împotriva UE s-a intensificat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022. În cadrul reuniunilor succesive ale Consiliului European din iunie, octombrie şi decembrie 2024, liderii UE au condamnat activităţile hibride ale Rusiei împotriva UE şi a statelor sale membre, incluzând: sabotajul, perturbarea infrastructurii critice, atacurile cibernetice, manipularea informaţiilor şi ingerinţele, încercările de a submina democraţia şi procesul electoral.

Reuniunea anterioară a miniştrilor de externe ai UE în format Gymnich a avut loc la 2-3 februarie 2024, la Bruxelles. S-au abordat relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Africa, cu accent pe implementarea angajamentelor asumate de UE şi adaptarea ajutorului european la contextul dinamic al continentului african, situaţia din Orientul Mijlociu, sprijinul UE pentru Ucraina, relaţiile UE-Turcia, conform https://gouvernement.lu/.

Reuniunea informală a miniştrilor de externe ai UE, cunoscută drept 'Gymnich', după numele locului în care a avut loc, pentru prima dată, o astfel de reuniune, în 1974, în Germania, se desfăşoară bianual şi este găzduită de statul care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, conform site-urilor mae.ro şi https://www.eu2020.de/.

Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant, în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile formale sau informale ale Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă concluzii şi nici alte documente.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4898
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9866
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.1276

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb