Uniunea Europeană este primul partener economic în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile în ţările partenere din vecinătatea sudică, de aceea UE va investi 11 miliarde euro în această regiune, a anunţat, ieri, Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate, în cadrul primului eveniment "Eu Med means business".
Domnia sa a declarat: "Ultimii cinci ani ne-au arătat extrem de clar că ceea ce se întâmplă în Maghreb şi în Mashreq afectează viaţa de zi cu zi a tuturor celor care locuiesc în Europa, nu numai a celor care trăiesc în ţările arabe. Cooperarea cu vecinii noştri din sud nu este o alegere, este o necesitate.
În calitate de comisar pentru politica europeană de vecinătate, am poziţionat dezvoltarea economică în centrul relaţiilor noastre cu sudul, deoarece cred că este esenţială pentru stabilizare. Nu va elimina singură conflictele, nici nu va înlocui democraţia în sine, dar este cel mai bun mod de a aborda tensiunile sociale. Fără această dezvoltare economică, nu vom putea să abordăm aceste provocări şi nici una dintre naţiunile noastre nu va reuşi să-şi atingă întregul potenţial. De asemenea, o mare parte din miliardele pe care le investim în cooperarea economică a fost dedicată dezvoltării sectorului privat - cu proiecte care facilitează antreprenoriatul, abilităţile şi inovaţia, dezvoltarea IMM-urilor, promovarea comerţului şi a investiţiilor, dar şi îmbunătăţirea mediului de reglementare pentru afaceri."
Peste 150 de tineri antreprenori şi lideri economici din ţările arabe din vecinătatea sudică a Europei s-au reunit, ieri şi astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta modalitatăţi de înlăturare a barierelor ce se interpun creşterii economice şi fluctuaţiei locurilor de muncă din Iordania, Egipt, Tunisia, Maroc, Algeria.
În cadrul primei conferinţe "UE MED Business", găzduită de Comisia Europeană, participanţii au identificat acţiuni concrete prioritare privind investiţiile, antreprenoriatul şi crearea de locuri de muncă pentru tinerii din regiunile menţionate.
Ieri, conferinţa s-a concentrat pe atragerea mai multor investiţii străine şi interne, precum şi a accesului la finanţare, pe potenţialul sectorului privat, în special al întreprinderilor mai mici, care generează cele mai durabile locuri de muncă, dar şi pe încurajarea talentelor tinerilor, promovând antreprenoriatul pentru a reduce nivelul ridicat al şomajului în rândul acestora.
În cadrul unei sesiuni plenare de astăzi, participanţii vor vota cu privire la douăsprezece priorităţi de acţiune. Aceste priorităţi vor contribui la elaborarea politicilor şi a cooperării cu ţările din vecinătatea sudică a UE, Uniunea pentru Mediterana (UpM) şi în UE, deoarece Comisia Europeană se pregăteşte pentru următorul mandat.
În paralel, în Tunisia, Iordania, Egipt şi Maroc a avut loc acelaşi eveniment.