Cu dronele în cap

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 10 septembrie

Cătălin Avramescu

O demonstraţie mai clară de neputinţă a statului român nici nu se putea. Iată faptele. În seara de 6 spre 7 septembrie, ruşii au dezlănţuit un nou atac masiv, cu drone, bombe şi rachete asupra Ucrainei. Câteva drone de producţie iraniană au intrat în spaţiul aerian românesc. Acolo au stat mult şi bine. S-au prăbuşit, îngrozind oamenii, după ce au parcurs peste teritoriul naţional circa 70 (şaptezeci) de kilometri.

Reacţia autorităţilor a fost epocală. Prim-ministrul a dat din umeri. A spus că asta este viaţa şi că aşa se întâmplă la război. Ministerul de Externe a protestat, dar nu se înţelege cum. Probabil doar pe Facebook. Ministerul Apărării pretinde că a ridicat în aer două F-16. Ca să facă ce anume? Nimic. Benzină de avion consumată degeaba.

Nu este prima dată când Rusia trage în neştire şi proiectile pătrund în spaţiul NATO. Probabil că unele ajung acolo din greşeală. Nimeni nu este perfect. În timpul războiului din Iugoslavia un bombardier strategic american a aruncat o bombă exact peste ambasada R.P. Chineză din Belgrad. Se pare că hărţile folosite pentru stabilirea ţintelor nu fiseseră actualizate. Este însă foarte probabil că unele drone şi rachete trase în direcţia Poloniei, a statelor baltice şi a României sunt trimise acolo intenţionat, pentru a testa apărarea anti-aeriană.

Răspunsul autorităţilor de la Bucureşti a fost unul previzibil, inept. Telefoanele localnicilor din judeţele Tulcea şi Constanţa au transmis, isteric, mesaje de alertă. Oamenii erau îndemnaţi să se ducă în adăposturi care nu există. (Tabla de pe acoperiş nu cred că oferă o protecţie specială). În rest, rămâne cum am stabilit, adică nicicum.

Întâmplarea cu dronele a arătat că nu avem nici un fel de apărare civilă demnă de acest nume. Acum circa zece ani, îmi amintesc, a fost un exerciţiu de alarmare în Bucureşti. Teoretic trebuia să sune sirenele, oamenii să meargă în adăposturi. S-a încheiat cu un eşec de proporţii. Sirenele erau ruginite de zeci de ani, puţinele adăposturi erau fie blocate cu lanţuri, fie folosite pentru borcanele cu murături. Autorităţile de atunci au spus că vor face şi vor drege, dar nu s-a schimbat nimic.

După cum nici pe plan internaţional diplomaţia românească nu a ieşit din starea de somnambulism care o caracterizează. Consulatul-general al Rusiei de la Constanţa funcţionează în continuare. Mă întreb de ce. Ca urmare a sancţiunilor, comerţ cu Rusia nu mai avem "ca pe timpuri". Cetăţeni ruşi prin Dobrogea sunt puţini - sper. Aşa că la ce foloseşte acel consulat? Bănuiesc că doar pentru spionaj. SRI nu se grăbeşte să facă lumină în chestiunea aceasta. Probabil aşteaptă să le aterizeze o dronă iraniană în curte.

Polonia, pe de altă parte, a cerut în cadrul NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti chiar deasupra Ucrainei. Noi stăm fără grijă, că tot nu avem cu ce să le doborâm. Nici măcar să le urmărim cum trebuie nu suntem în stare. Datele despre dronele care au intrat în Dobrogea au venit tot de la radarele ucrainene.

Dincolo de aceste incursiuni neautorizate în spaţiul aerian românesc, mai avem o problemă cât toată Dobrogea. De doi ani şi jumătate a devenit evident că dronele vor schimba faţa războiului. În Ucraina le folosesc, cu efecte terifiante, ambele tabere. Datorită dronelor, spre exemplu, tancurile grele, ale ambelor părţi, aproape că nu mai pot opera.

S-ar spune că Guvernul a învăţat ceva din realităţile războiului din Ucraina. S-ar spune greşit. România a cumpărat doar nişte drone turceşti, celebrele (cândva) Bayraktar. Le-a spus cineva celor de la MApN că acelea nu mai pot opera de doi ani în teatrul de operaţiuni? Le-au venit de hac contra-măsurile electronice şi apărarea anti-aeriană rusească.

Încă şi mai inerte sunt autorităţile de la Bucureşti în relaţia cu Iranul. Ambasadorul iranian nu este deranjat în nici un fel. Ambasada României la Teheran este în continuare deschisă pentru business. La prezentarea scrisorilor de acreditare, ambasadoarea s-a prezentat umilă, cu capul plecat şi acoperit de hijab.

O dronă lansată de Rusia a pătruns şi în spaţiul aerian al Letoniei. Acolo lucrurile sunt mai organizate: preşedintele leton, Edgars Rinkēviès, a anunţat direct cetăţenii, pe X, care este situaţia. M-am dus să văd şi ce ne spune nouă actualul Preşedinte al României, Klaus Iohannis. Nimic. Ultima postare pe X este din 31 August.

Situaţia pare desprinsă dintr-un film supra-realist. Autorităţile de la Bucureşti par să trateze incursiunile acestor drone la fel ca pe ieşirile la şosea, pe Transfăgărăşan, ale urşilor care cerşesc covrigi. Tot ce se presupune că trebuie să facem este să închidem geamul de la maşină şi să nu riscăm să ieşim pe carosabil.

Aşteptăm cu interes urmarea. CNN a anunţat deja că Iranul a transferat noi tipuri de rachete, balistice, către Rusia. Rachetele din Coreea de Nord sunt deja folosite pe front, demolând clădiri civile în Ucraina. La Palatul Victoria, din câte se pare, au tras fotoliile mai aproape de televizor şi au adus popcorn.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb