DNA a trimis în judecată conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 aprilie 2016

Şefii oficiului vor fi judecaţi sub control judiciar pentru fapte de corupţie

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Braşov, Marius Mihăilă, a fost trimis ieri în judecată sub control judiciar pentru fapte de corupţie, alături de alte nouă persoane.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, tot sub control judiciar, Bogdan Cristea, şeful Serviciu cadastru din cadrul OCPI Braşov, acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni, printre care abuz în serviciu, instigare la fals şi uz de fals.

Marius Mihăilă este acuzat de intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale/financiare în cadrul unei societăţi cu obiect de activitate specific, de către funcţionarul public, care are sarcina de a supraveghea şi controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca activităţi de producţie, comerţ sau prestări servicii, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, încheierea de tranzacţii financiare de către funcţionari publici, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei, sau însărcinării, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă şi instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte), în formă continuată.

Bogdan Cristea este acuzat de intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale/financiare în cadrul unei societăţi cu obiect de activitate specific, de către funcţionarul public, care are sarcina de a supraveghea şi controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca activităţi de producţie, comerţ sau prestări servicii, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, încheierea de tranzacţii financiare de către funcţionari publici, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei, sau însărcinării, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi uz de fals, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie i-a trimis în judecată şi pe Oana Mihăilă, Gabriel Bogatu, Zita Cristea, Cosmin Ioan Constantinescu, Iulian Florin Petrişor, Bogdan Mihai Moga, Maria Manuela Ştefan şi Ioan Cristian Băncilă. Aceştia sunt cercetaţi în stare de libertate.

Potrivit DNA, în perioada 1 noiembrie 2012- octombrie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al OCPI Braşov, a oferit consiliere şi a îndrumat persoane fizice şi juridice care doreau să obţină lucrări cadastrale, către anumite persoane, respectiv către inculpaţii Constantinescu Cosmin, Petrişor Iulian Florin şi Moga Bogdan Mihai. Cei trei erau persoane fizice autorizate să efectueze lucrări cadastrale, geodezie şi cartografie şi totodată angajaţi ai unei societăţi comerciale specializată în astfel de servicii, controlată de directorul O.C.P.I. Braşov, Mihăilă Marius.

Procurorii spun că, referitor la societatea comercială respectivă, inculpatul a deţinut calitatea de asociat şi de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior acestei date a continuat să controleze firma prin intermediul inculpatului Bogatu Gabriel, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totodată, susţine DNA, inculpatul Mihăilă Marius s-a implicat şi în soluţionarea nemulţumirilor clienţilor generate de faptul că angajaţii firmei respective îşi îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obţinute.

Conform procurorilor anticorupţie, în acelaşi context şi în acelaşi scop, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei de director al O.C.P.I. Braşov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează O.C.P.I. Braşov, cât şi sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidenţele instituţiei şi a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacţii financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar şi indirect, prin intermediul inculpaţilor Bogatu Gabriel şi Mihăilă Oana, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, transmite DNA, în lunile martie - aprilie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, prin intermediul inculpaţilor Cristea Bogdan şi Băncilă Ioan, a determinat-o pe inculpata Ştefan Maria Manuela, inspector cadastral în cadrul Serviciului de cadastru al OCPI Braşov, să accepte soluţiile propuse în două documentaţii, să le recepţioneze şi să le avize, deşi acestea încălcau dispoziţiile legale, atestând în mod nereal alte forme şi amplasamente ale imobilelor menţionate.

Potrivit procurorilor, cele două documentaţii cadastrale, realizate în beneficiul inculpatului Băncilă Ioan, înregistrate ulterior la OCPI Braşov, au fost întocmite de către inculpaţii Constantinescu Cosmin, Petrişor Iulian şi Moga, în cuprinsul acestora fiind atestate în mod nereal alte forme şi amplasamente a două terenuri, în dauna Primăriei Bran care deţinea terenul proprietate publică şi care a fost ocupat abuziv în suprafaţă de 287 mp.

Anterior, transmite DNA, în cursul lunilor februarie - martie 2015, inculpatul Băncilă Ioan se deplasase în teren şi indicase o altă formă a celor două terenuri, determinându-l pe inculpatul Constantinescu Cosmin să ateste în planurile de amplasament şi delimitare o altă formă (implicit şi un alt amplasament al terenurilor deţinute), decât cea avută la momentul cumpărării terenurilor respective în anul 2013

Procurorii susţin că cererile de reexaminare a celor două documentaţii cadastrale, depuse de Primăria Bran au fost respinse, prin două referate întocmite de inculpatul Cristea Bogdan la instigarea lui Marius Mihăilă.

Mai precis, conform DNA, în cursul lunilor iulie - octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, în calitate de şef Serviciu cadastru din cadrul O.C.P.I. Braşov, a oferit sprijin unor persoane fizice autorizate, operatori economici, precum şi inculpatei Cristea Zita (mama inculpatului Cristea Bogdan), în vederea întocmirii unor documentaţii cadastrale efectuate de aceştia, în condiţiile în care persoanele respective îi dădeau diferite sume de bani în schimbul sprijinului acordat sau efectuau documentaţii cadastrale în mod gratuit la solicitarea inculpatului pentru diverse persoane.

DNA susţine că în cursul lunilor iulie - octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, cu sprijinul mamei sale, inculpata Cristea Zita, a efectuat mai multe lucrări cadastrale, în beneficiul unor firme şi persoane fizice. Ulterior, inculpatul Cristea Bogdan a depus documentaţiile la O.C.P.I. Braşov în numele mamei sale care a încasat de la beneficiari, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale respective.

Procurorii transmit că în cursul lunii iulie 2015, inculpatul Cristea Bogdan a efectuat patru lucrări cadastrale cu sprijinul unei persoane autorizate, în beneficiul unei firme, după care a determinat-o pe inculpata Cristea Zita, să ştampileze şi să semneze documentaţiile respective, cunoscând faptul că acestea nu sunt efectuate de mama sa.

Potrivit DNA, în ambele situaţii, inculpatul s-a folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiei de inginer şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Braşov, cât şi sub aspectul traseului lucrărilor înregistrate în evidenţele instituţiei şi a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, respectiv a bazelor de date deţinute de instituţie.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Marius Mihăilă, Mihăilă Oana, Bogatu Gabriel şi Cristea Zita.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb