Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar biroul consilierului de la Casa Albă a analizat această posibilitate, au declarat joi două surse pentru CNN.
Publicaţia Wall Street Journal (WSJ) este prima care a scris despre interesul lui Trump pentru achiziţia Groenlandei. Potrivit WSJ, persoane apropiate situaţiei au spus că preşedintele a ridicat această problemă în timpul unor întâlniri şi al unor cine, întrebându-şi consilierii şi ascultând cu atenţie despre posibilitatea şi avantajele de a deţine Groenlanda. Trump a cerut principalului consilier de la Casa Albă să analizeze situaţia, au spus două persoane.
Două dintre persoane au declarat pentru WSJ că opiniile consilierilor au fost împărţite, unii considerând că este o strategie economică solidă, iar alţii respingând ideea ca fiind o fantezie trecătoare.
CNN a contactat Casa Albă şi Departamentul de Stat pentru comentarii.
În Groenlanda, un teritoriu autonom danez, se află Baza Aeriană Thule, baza americană cea mai nordică, situată la circa 770 de mile deasupra Cercului Polar, care a fost construită în 1951. Radarul şi echipamentul de ascultare includ un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, care poate avertiza despre venirea unor rachete balistice intercontinentale şi care poate recepţiona informaţii de la mii de mile în interiorul teritoriului rus.
Consilierii şi-au exprimat atât aşteptările cât şi rezervele faţă de interesul încă neclar al preşedintelui în această problemă şi au întrebat despre potenţialul militar şi cel în domeniul cercetărilor avut de insulă. Ei s-au referit la cei din afara administraţiei care ar dori achiziţia Groenlandei ca o eventuală moştenire lăsată de Trump, similară cu cea a lui Dwight Eisenhower în cazul Alaska.
1. O idee excelenta
(mesaj trimis de Biz în data de 16.08.2019, 11:45)
Si in traditia US, care a cumparat in scurta sa istorie Louisiana de la Franta lui Napoleon, Alaska de la Rusia si Florida de la Spania. Nu vad sanse mari in practica internationala actuala sa se si intample, dar ideea are mult sens avand in vedere ca Groenlanda e in America de Nord, cu pozitie strategica in nordul Atlanticului si cu bogatii minerale. Dar daca US insista, poate iese ceva din asta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2019, 14:39)
Mai bine Luna, cat inca nu are stapan; fac o intelegere "jumi-juma" cu rusii si avem pace pe planeta, o perioada.