Dumitru Chisăliţă, AEI: "Suntem exportator net de energie, dar la preţuri mici"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 26 martie

Dumitru Chisăliţă, AEI: "Suntem exportator net de energie, dar la preţuri mici"

English Version

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că este un lucru bun că ţara noastră a devenit exportator net de energie electrică, dar din păcate exportăm la preţuri mici şi importăm la preţuri mari, fapt ce se reflectă în facturile emise către consumatorii finali.

Dumitru Chisăliţă a declarat pentru ziarul BURSA: "Pe fondul reducerii consumului de energie electrică şi gaze naturale de către consumatorii casnici şi consumatorii industriali, ne-am găsit în situaţia de a avea mai multă energie decât consumăm practic. Asta mă face să afirm că în anul 2024 cel mai probabil vom fi exportator net de energie, dar vom rămâne importator net de gaze naturale, chiar dacă vom desfăşura şi activităţi de import de energie electrică. Din păcate preţul la energie nu coboară, dar pentru acest lucru există cel puţin două explicaţii. Prima este construcţia care există în piaţa din România ţinând seama de OUG 27/2022 privind plafonarea preţului la energie şi gaze naturale, şi mai ales modul în care funcţionează piaţa energiei electrice în baza acestei legislaţii de plafonare. Adică discutăm despre preţuri care sunt stabilite administrativ la nişte niveluri ridicate, ceea ce face de fapt ca în România să fie şanse foarte mici ca preţul la energie să scadă în viitorul apropiat. A doua explicaţie priveşte modul în care este construit sistemul în zona de producţie şi zona de cerere a energiei. Adică avem o producţie mare în general în momente în care nu există cerere nici pe piaţa naţională, nici pe piaţa regională, şi mă refer la zilele de sâmbătă şi duminică, mă refer la intervalul orar 10:00-18:00, când în general, dacă ne uităm pe curbele de export, vedem că exportăm în această perioadă, când există surplus şi preţul energiei este foarte mic, şi importăm pe parcursul orelor când există deficit, respectiv seara şi dimineaţa, la preţuri mult mai mari. Dacă facem o analiză, raportul este de la 1 la 3. Practic vindem ieftin, cumpărăm scump, din cauza unui sistem care a fost gândit într-un total dezacord între cerere şi ofertă".

Întrebat dacă stocarea energiei electrice produsă în timpul zilei pentru a putea fi vândută în piaţa externă când preţul este mai mare ar fi o soluţie, preşedintele AEI ne-a spus: "Din păcate această chestiune nu este una pe care să poţi să o reglezi din pix. Este un concept care se construieşti şi care implică în special aspecte de natură tehnică, aspecte de natură comercială care trebuie să fie puse într-o ecuaţie dinainte să faci acest sistem. Odată ce l-ai construit, nu prea mai ai ce să reglezi. Noi ce-am făcut? Am construit nişte sisteme care produc multă energie, energie ieftină, atunci când nu vrea nimeni să o consume, pe timpul zilei. Asta face ca noi de fapt să descărcăm această energie pe care nu are cine să o consume către export ieftin. Conceptul pe care îl avem este că pe parcursul orelor de vârf nu avem energie şi atunci importăm. De fapt importăm când vrea să importe toată lumea: şi Ungaria, şi Bulgaria, şi Moldova. De aceea, importăm la preţuri foarte mari. Acest concept prost realizat şi gândit ne face să fim tributari, şi vom fi tributari pe termen lung dacă nu schimbăm această paradigmă de a plăti nişte preţuri ridicate".

În ceea ce priveşte provocările, domnia sa consideră că, datorită scăderii consumului şi stabilizării preţurilor în piaţa internaţională de energie care are o anumită reflexie şi în piaţa din România, anul 2024 va fi un an calm atât timp cât nu se modifică fundamental elementele pe care le avem în momentul de faţă. "Adică dacă nu discutăm de vreo escaladare a vreunui conflict, fie că vorbim despre conflictul din Ucraina, fie că vorbim despre conflictul din Orientul Mijlociu, dacă nu vor exista alte incidente, lucrurile cumva vor rămâne într-o zonă calmă în 2024", ne-a transmis preşedintele AEI.

Cu toate acestea, Dumitru Chisăliţă a tras un semnal de avertizare cu privire la existenţa unui potenţial deficit pe piaţa produselor petroliere. Domnul Chisăliţă a precizat: "Există un studiu realizat de Asociaţia Internaţională de Energie care spune că 2028 va fi anul în care lumea va atinge maximul producţiei de petrol, după care există o aşteptare de scădere a acestei producţii la o producţie mai mică decât potenţialul consum şi cumva ceea ce vedem în momentul de faţă pe pieţe tinde să confirme această situaţie. Adică vedem o escaladare a preţului ţiţeiului, o escaladare a preţului petrolului dacă ne uităm la ultimele zile, care e foarte posibil să se accentueze şi să fie de fapt provocarea maximă în energie în anul 2024".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mersi de info!

    1. intre timp parcurile solare cresc ca ciupercile dupa ploaie, pt a produce energie cu valoare 0

      "Energie cu valoare 0" pentru importatorii de hidrocarburi:-)

    Sa facă ministrul o poza cu kilowatul

    In colonii asa e,

    chiar daca natura ne da ieftin,trebuie sa platim scump, 

    la alegeri PNL-PSD au viitor "minunat",

    daca nu,se va aplica techinca Stalin (important este cine numara voturile) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb