Editorial

9 februarie 2009

Rătăciţi pe insulă

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 9 februarie 2009

Cristian Pîrvulescu

În România, nimfele neoliberalismului mai atrag încă "marinarii" spre mitica insulă Ogygia chiar şi acum, când, iluzia economică a creşterii constante, ca şi cea morală a binelui public fondat pe vicii private s-au prăbuşit.

Criză cu vedere spre Europa

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 6 februarie 2009

Cornel Codiţă

Dincolo de bîlbîielile şi incoerenţele guvernării noastre, în abordarea problemelor crizei economice, uimitor este faptul că niciunul dintre actorii politici implicaţi, nicio voce din zona societăţii civile, a sindicatelor sau patronatelor, nimeni nu încearcă să pună situaţia României în context european.

Insula suspiciunii

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 5 februarie 2009

Cristian Pîrvulescu

Reacţiile unor reprezentanţi ai "publicului" după anunţarea hotărâ­rii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în cazul procesului privind litigiile teritoriale dintre Româ­nia şi Ucraina privind platoul continental al Mării Negre, sau, cum e mai degrabă cunoscută, disputa privind Insula Şerpilor, ilus­trează, odată în plus, cât de bine funcţionează teoria conspiraţiei în societatea românească.

Soluţii de criză

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 4 februarie 2009

Cornel Codiţă

Strategia cu care România se pregăteşte să facă faţă cunoscutelor, dar mai ales necunoscutelor crizei economice, care dă năvală peste noi, începe să se clarifice.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Heritage 2009

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 2 februarie 2009

Cristian Pîrvulescu

De câţiva ani, cam spre sfârşitul lunii ianuarie, atunci când este publicat Indexul Libertăţii Economice realizat în parteneriat de Fundaţia Heritage şi Wall Street Journal, rezerv un articol acestui eveniment.

Lumea arde şi baba se piaptănă...la Davos

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2009

Cornel Codiţă

Este cît se poate de clar că inerţia vremurilor în care marile "firme", atît cele politice, cît şi cele economice, se simţeau obligate de statut şi rang să cheltuiască bugete de sute de milioane de dolari anual, doar pentru acţiunile de...

Locul unde nu se întîmplă nimic

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 28 ianuarie 2009

Cornel Codiţă

Cer îngăduinţă marelui Sadoveanu, dar nu este vina mea dacă nu se află în limba română o împerechere mai potrivită de cuvinte pentru a des­crie ceea ce se petrece în politica din România acestor zile.

Geoană şi Unirea

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 26 ianuarie 2009

Cristian Pîrvulescu

Aflat la Iaşi, cu ocazia comemorării celor 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia, Mircea Geoană a reuşit un discurs programatic, dând temei regionalizării accente politice interesante.

Poveste fără sfârşit

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 22 ianuarie 2009

Cristian Pîrvulescu

Scurta furtună din PSD nu înseamnă sfârşitul epopeii. Personajele acestui nou poemation eroi-comic sunt antrenate pentru un serial cu multe episoade.

Obama continuatorul

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 19 ianuarie 2009

Cristian Pîrvulescu

Pentru ceea ce se numeşte "dreapta" acum la noi, mai ales pentru "aripa" sa intelectuală, alegerea lui Barak Obama ca preşedinte al SUA produce îngrijorare.

Ad hominem

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 16 ianuarie 2009

Cornel Codiţă

Una dintre greşelile "clasice" de argumentaţie, identificate de logicieni, încă de pe vremea lui Aristotel, este aceea care constă în a invoca autoritatea unei persoane pentru a susţine adevărul sau falsul unei propoziţii.

Incoerenţa: trei exemple

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 13 ianuarie 2009

Cătălin Avramescu

Zilele trecute, unul dintre politicienii care stau mai mult prin studiourile de televiziune decât la birou, susţinea, indignat, că pretenţia ca Preşedintele să primească, prin revizuirea Constituţiei, dreptul de a dizolva Parlamentul nu este...

Poama-vulpii

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 12 ianuarie 2009

Cristian Pîrvulescu

Cu frunzele de poama-vulpii, o plantă otrăvitoare, cei din vechime tratau dalacul, periculoasă boală contagioasă pe care noi, cei de astăzi, o numim antrax.

Mesajul politic

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 9 ianuarie 2009

Cornel Codiţă

Nu era nevoie, neapărat, de un ajutor suplimentar. Iarna ne luase oricum prin surprindere şi pe nepregătite, tocmai la cumpăna trecerii de la un guvern la altul.

Tragice erori de strategie

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 7 ianuarie 2009

Cornel Codiţă

Întrebat de un realizator grăbit: Ce se întîmplă în Gaza?, am răspuns fără să clipesc: nimic. Omul nu avea nevoie de ideile mele, ci doar de un chip şi o voce.

2008, anul care ne-a lipsit

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 24 decembrie 2008

Cornel Codiţă

Chiar dacă bilanţurile nu mai sunt la modă, majoritatea publicaţiilor de sfîrşit de an, într-un fel sau altul, trec în revistă evenimentele semnificative ale ultimelor 360 şi ceva de zile.

Pariul lui Geoană

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 22 decembrie 2008

Cristian Pîrvulescu

Considerat de mulţi un politican deja terminat, etichetat în fel şi chip, tratat cu condescendenţă, Mircea Geoană a reuşit, după alegerile generale din 30 noiembrie, nu doar să îşi salveze cariera politică, ci să şi-o relanseze.

Despre Ponzi numai de bine

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 19 decembrie 2008

CORNEL CODIŢĂ

Charles Ponzi a ajuns şi a rămas celebru pentru că, undeva, pe la începutul secolului trecut, a convins suficient de multă lume de faptul că un perpetuum mobile financiar este posibil şi poate funcţiona fără greş.

Soluţia cîştigătoare

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 17 decembrie 2008

Cornel Codiţă

Dificultăţile Preşedintelui au început de-acolo de unde se aştepta mai puţin. O oarecare lipsă de entuziasm în propriul partid, ca şi din partea PSD, faţă de urcarea lui Theodor Stolojan pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, putea fi prevăzută.

Explicaţia absenteismului

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 16 decembrie 2008

Cătălin Avramescu

Au trecut alegerile, avem negocieri, avem (un fel de) Guvern. Ce ne mai lipseşte? Printre altele, să înţelegem ce s-a petrecut. Iar una dintre cele mai importante componente ale votului din 30 Noiembrie este participarea.

Jocul de-a guvernarea

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 15 decembrie 2008

Cristian Pîrvulescu

Pe de altă parte, odată cu intrarea UDMR în opoziţie, în parlament se vor putea depune şi moţiuni de cenzură. Chiar dacă opoziţia va fi la fel de slabă ca după alegerile din 20 mai 1990, totuşi mijloacele parlamentare de control, fie şi formal,...

Obiective şi obiectivitate

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 12 decembrie 2008

Cornel Codiţă

România europeană, prea ocupată cu ruleta mandatelor parlamentare, care nu mai reprezintă pe nimeni, ci doar asigură majorităţi de guvernare pentru cineva, nici nu a băgat de seamă că Uniunea Europeană a bifat cele şase luni ale preşedinţiei...

Avem un guvern, cum îl folosim?

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 10 decembrie 2008

Cornel Codiţă

Oricare ar fi culoarea politică şi reţeta după care se va realiza componenţa ministerială a viitorului guvern, agenda sa a fost făcută cu mult înainte ca noii miniştri să se aşeze în cabinetele cu uşi bine capitonate.

Capcanele reprezentării

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 9 decembrie 2008

Cătălin Avramescu

O situaţie pe care doar un sistem de vot supra-realist o putea genera: cu toate că electoratul a ales de peste o săptămână, încă nu avem o majoritate guvernamentală.

Ritualuri postelectorale

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 8 decembrie 2008

Cristian Pîrvulescu

Alegerile s-au încheiat, şi, cum era de aşteptat, nimeni nu a câştigat. Şi, pentru a acoperi manevrele de culise care urmăreau tranşarea politico-mediatică a evenimentului au fost declanşate două diversiuni succesive.

Sub zodia baronilor

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 4 decembrie 2008

Cristian Pîrvulescu

Adevăraţii câştigători ai alegerilor parlamentare din 30 noiembrie sunt marii seniori locali. De la 1 decembrie, România a intrat sub zodia baronilor.

Alegerile: zece erori

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 2 decembrie 2008

Cătălin Avramescu

Nici nu s-au afişat bine rezultatele sondajelor de la ieşirea de la urne şi pe ecranele televizoarelor au apărut deja figurile cunoscute, politicieni şi analişti.

Teoria conspiraţiei

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 26 noiembrie 2008

Cornel Codiţă

Dacă nu ar fi existat, criza aceas-ta, economico-financiară, ar fi trebuit inventată. Nu de alta, dar politicienii erau în mare suferinţă.

Acrobaţii riscului

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 25 noiembrie 2008

Cătălin Avramescu

Dacă există o clasă a cărei credibilitate a intrat în picaj odată cu actuala criză, atunci aceasta nu poate fi decât aceea a marilor afacerişti. De aproape douăzeci de ani sunt lăudate, de către analiştii de casă, talentele lor manageriale.

Războiul rozelor

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 24 noiembrie 2008

Cristian Pîrvulescu

Partidele socialiste europene sunt surprinse de criza economică în plină degringoladă ideologică şi politică. În afara socialiştilor spanioli, conduşi de un José Luis Zapatero în mare formă politică, toate par­ti­dele socia­liste şi...

<< mai multe ştiri >>
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo