Electrica, companie cu rating „BBB- stabil” acordat de Fitch Ratings, a anunţat mandatul acordat unui consorţiu de instituţii financiare pentru organizarea unor întâlniri cu investitori în instrumente cu venit fix, în vederea unei potenţiale emisiuni inaugurale de obligaţiuni verzi în euro, potrivit unui comunicat Electrica emis redacţiei.
Potrivit comunicatului transmis către investitori, Banca Comercială Română (membră a Erste Group), BNP Paribas, Citi, ING, J.P. Morgan şi Raiffeisen Bank International acţionează în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, alături de BT Capital Partners, IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale şi UniCredit, în calitate de Joint Bookrunners.
Întâlnirile cu investitorii în instrumente cu venit fix vor începe marţi, 1 iulie 2025, iar emisiunea de obligaţiuni ar putea urma, sub rezerva condiţiilor de piaţă.
Dacă va fi lansată, emisiunea va consta în obligaţiuni verzi („EUR Green benchmark”), negarantate, emise în regim Reg S only şi va beneficia de un rating Fitch. Instrumentele financiare vor fi oferite şi vândute exclusiv investitorilor calificaţi, conform Regulamentului (UE) 2017/1129 privind prospectul de ofertă publică sau admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.
Obligaţiunile sunt destinate listării pe o piaţă reglementată, în conformitate cu reglementările europene.
Această posibilă tranzacţie marchează un pas important pentru diversificarea surselor de finanţare ale Electrica, companie activă în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, precum şi în dezvoltarea proiectelor din zona tranziţiei energetice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 01.07.2025, 16:34)
acolo la Tranzelectrica e ridicol unde intră banii pensiilor. E fain cînd mere în sus, e rău pt. pensionari cînd o ia în jos. Ca la euforia de anu trecut cu ATB.
:
La Tranzelectrica trebe să aducă 1mil. de nepalezi ca să le lege sîrmele cît-de-cît de doamne ajută.
:
Vine vreun Calinik Președinte la începutul iernii, s-a dus naibi investiția pilonului II. Îl întrebi pe ăla de la NN, bhă de ce ai cumpărat sîrmele ălea cu 60RON acțiunea ? Îți ridică din umeri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 17:03)
iar ai fost "contratimp"?!
ce-ti mai place sa le vijii :))))
articolul e despre EL, dar tu vijii desspre TEL
deh, ce ne doare mai tare, aia exprimam ;)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 17:03)
intrebarea e de ce nu vine EL pe bursa BVB pt finantare ? trebe sa dam birul celorlalti ?
nu asta e unul din scopul listarii ??? sa obtii finantare pt afacere, pe langa transparenta .
2.1. Pentru ca (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 17:59)
Este vorba despre o emisiune de obligațiuni în euro, cu o dimensiune suficient de mare pentru a fi lichidă („benchmark”), care finanțează proiecte verzi, fără garanții reale și adresată investitorilor internaționali (non-SUA), în conformitate cu regulile Regulation S.
Ramane sa vedem dobanda. Oricum nu este pentru retail. Nu cred ca bate dobanda de la stat la euro, din care mai scazi si impozitul.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 18:30)
nu e nevoie sa dai copy paste din articolul, ca nu explica de ce nu vine EL pe BVB pentru finantare.
problema e simpla, BVB sufera de lichiditate si dimensiune, EL are nevoie de finantare pentru a isi sustine investiile, fondurile de pensii au nevoie de instrumente cu venit fix, retailul are nevoie de obligatiuni de la firme mari cu risc mic de faliment.
Si totusi EL merge pe extern si pentru jucatori mari si pt retail se aduc tot felul de petarde ce dau faliment, iar mici investitori sunt asaltati cu telefoane unde sunt sfatuiti sa cumpere la petardele mentionate.
Halala BVB si brokeri