ESTIMARE ERSTE PENTRU IULIE:"Corecţie a inflaţiei României de la -1,6% la -1,3%, datorită preţului mai mare la gaze"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 10 august 2015

Săptămâna aceasta, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor publica indicii preţurilor de consum pentru luna iulie şi vor emite estimări privind PIB în a doua parte a anului, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Erste.

Grupul bancar austriac apreciază că ar trebui să vedem o temperare uşoară a inflaţiei din Cehia şi Ungaria, în principal datorită efectelor de bază. Erste se aşteaptă ca inflaţia României să înregistreze o corecţie puternică, de la -1,6% la -1,3%, datorită unei creşteri de 7% a preţurilor la gaze. Instituţia bancară arată că inflaţia ţării noastre este prevăzută să rămână în teritoriu negativ pentru o perioadă mai lungă de timp, din cauza tăierilor suplimentare de TVA.

Estimările iniţiale ale creşterii PIB ar trebui să arate o temperare a dinamicii economice din ECE, potrivit Erste.

Datele macroeconomice emise susţin prognozele - producţia industrială şi comerţul extern au evoluat "foarte bine", potrivit Erste - însă baza relativ ridicată din perioada anterioară va tăia 0,1 - 0,5 puncte procentuale în statele cu cele mai bune performanţe din ECE (Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) din creşterea semestrului doi, comparabilă de la an la an. Cel mai pronunţat "efect de bază" este aşteptat în Cehia, unde factori singulari precum creşterea colectării taxelor pe produse din tutun şi acumularea enormă a inventarelor au susţinut creşterea de 4% din primul semestru.

Erste se aşteaptă ca creşterea PIB în statele ECE cu cele mai bune evoluţii să varieze în intervalul 3% - 3,8% în al doilea semestru, doar PIB-ul Sloveniei scăzând sub 3%. Reprezentanţii Erste notează că creşterea PIB din Croaţia şi Turcia se va îmbunătăţi, în timp ce Serbia a publicat deja o estimare iniţială potrivit căreia ţara a trecut în sfârşit pe creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro