eToro: Investitorii individuali pariază pe redresarea sectorului medical şi caută următorii câştigători din AI

A.B.
Piaţa de Capital / 10 iulie, 16:18

eToro: Investitorii individuali pariază pe redresarea sectorului medical şi caută următorii câştigători din AI

Investitorii individuali au profitat de scăderile de preţ din trimestrul al doilea al anului 2025 pentru a cumpăra acţiuni la preţ redus în companii din sectorul sănătăţii şi tehnologie, arată o analiză publicată astăzi de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Cea mai spectaculoasă evoluţie a fost înregistrată de UnitedHealth, companie ale cărei acţiuni au fost achiziţionate de 148% mai mulţi utilizatori eToro decât în primul trimestru, în pofida scăderii de 42% a preţului şi a turbulenţelor interne. Retailerul Lululemon, afectat de tarifele impuse de SUA produselor din Asia şi de o cerere mai slabă pe piaţa americană, a înregistrat la rândul său o creştere de 43% a numărului de investitori pe platformă.

„Într-un trimestru dominat de volatilitate şi incertitudini geopolitice, investitorii individuali nu s-au retras, ci au profitat de oportunităţi. Acţiunile din sănătate, cum ar fi cele ale UnitedHealth sau Sanofi, sunt considerate subevaluate, iar mulţi investitori anticipează o redresare a sectorului în lunile următoare”, a explicat Lale Akoner, analist pieţe globale eToro.

Pe lângă sănătate, atenţia s-a îndreptat şi spre tehnologie şi inteligenţă artificială. Applied Digital şi Bigbear.ai, două companii emergente din domeniul AI, au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de acţionari: +42% şi +39% respectiv, fiind percepute ca alternative mai puţin expuse la tensiunile comerciale globale. De asemenea, entuziasmul pentru lansarea jocului GTA 6 a alimentat interesul pentru Take Two Interactive, companie care a atras cu 30% mai mulţi investitori decât în trimestrul anterior.

În România, cele mai mari creşteri ale numărului de deţinători s-au înregistrat pentru Rheinmetall (+13%), Berkshire Hathaway (+10%) şi Pepsi (+8%). „Românii au fost atenţi la trendurile macro: investiţiile de apărare susţinute de UE, oportunităţile din "vânzarea' din aprilie şi stabilitatea oferită de companii din FMCG”, a comentat Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro România.

Datele mai arată că în topul celor mai deţinute acţiuni la nivel global pe eToro se menţin Nvidia, Tesla şi Amazon, în timp ce în România clasamentul este dominat de Nvidia, Tesla şi Nio. Singura modificare semnificativă în T2 a fost schimbarea poziţiilor între UiPath şi Microsoft, românii preferând unicornul local în defavoarea gigantului american.

Potrivit eToro, în sectorul sănătăţii, multe companii au fost afectate în T2: Hims & Hers Health a pierdut parteneriatul pentru Wegovy, iar Sanofi şi Novo Nordisk au întâmpinat dificultăţi în dezvoltarea de noi tratamente. În pofida acestor turbulenţe, investitorii le-au păstrat în portofoliu, mizând pe o revenire susţinută.

De cealaltă parte, în clasamentul celor mai mari scăderi de deţinători apar TransMedics (-55%), banca braziliană Itaú Unibanco (-26%) şi Zscaler (-18%), indicând marcări de profit după perioade de creştere. Românii au vândut în special Microsoft (-11%) şi Coinbase (-8%).

Analiza eToro reflectă datele deţinătorilor activi de acţiuni reale (non-CFD) la 30 iunie 2025, comparativ cu finalul trimestrului I.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb