Dezvoltările imobiliare continuă să fie un pilon al creşterii economice din ţara noastră, contribuind semnificativ la ocuparea forţei de muncă, la creşterea calităţii vieţii şi la finanţarea bugetelor autorităţilor centrale şi locale, conform unui comunicat Fides. De aceea, România are nevoie de o colaborare onestă şi principială între administraţie, investitori şi cetăţeni, pentru a construi spaţii urbane durabile şi orientate spre comunitate.
Anul trecut, doar sectorul construcţiilor a reprezentat aproximativ 8% din Produsul
Intern Brut (PIB) al ţării, fără a considera celelalte industrii antrenate, în mod
direct, pe orizontală, precum furnizorii de materiale, de servicii de finanţare sau
vânzări, design interior sau mobilier. Pe toate cele trei segmente - rezidenţial,
birouri, logistic - contribuţia la PIB depăşeşte o cincime, demonstrând importanţa
acestui veritabil "motor al economiei".
Potrivit Fides, la nivel naţional, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în aprilie, proiectele nerezidenţiale au înregistrat în luna februarie 2025 o creştere de peste 54% faţă de luna anterioară. În ceea ce priveşte sectorul de locuit, interesul populaţiei pentru case şi apartamente se menţine pe un trend ascendent, dar mai puţin accelerat faţă de segmentele office şi industrial (doar 0,7% spor, în februarie 2025 faţă de ianuarie 2025, însă 70% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut).
Mai mult decât atât, sectorul imobiliar susţine, direct şi indirect, conform datelor oficiale, peste 500.000 de locuri de muncă, acoperind o paletă largă de profesii - de la proiectare, execuţie şi management, până la servicii conexe precum logistică,
marketing şi consultanţă. Astfel, acesta are un aport substanţial nu doar la modernizarea infrastructurii şi spaţiilor de locuire şi muncă, dar este şi un important contributor fiscal, vărsând anual sume substanţiale, necesare cheltuielilor Statului.
"Aceste cifre subliniază faptul că investitorii şi dezvoltatorii nu sunt doar actori în
piaţa imobiliară, ci contribuie activ la bunăstarea generală a societăţii, la asigurarea
ocupării forţei de muncă şi la modernizarea localităţilor din toată ţara", a declarat
Constantin Sebeşanu, Preşedintele Federaţiei Investitorilor şi Dezvoltatorilor pentru o Economie Sustenabilă (FIDES).
Conform sursei, în ciuda provocărilor de reglementare, a lipsei de predictibilitate a legislaţiei, ori a fluctuaţiilor pieţei, sectorul imobiliar continuă să stimuleze creşterea economică şi să răspundă nevoilor crescânde ale românilor, fie ei beneficiari individuali de locuinţe sau antreprenori în căutare de un sediu pentru propriul business ori de un spaţiu industrial sau pentru depozitare. Astfel, pentru a putea asigura în continuare dezvoltarea socio-economică a comunităţilor, pentru a putea favoriza prosperitatea oamenilor şi a putea finanţa pe mai departe bugetul Statului, este important ca deciziile guvernamentale din perioada următoare, eventualele reforme fiscale şi alte măsuri cu impact în economie să fie discutate cu toţi partenerii stakeholderii implicaţi, de la sindicate şi patronate, până la asociaţii profesionale şi reprezentanţi ai mediului academic. Orice politică publică de impact reclamă o fundamentare serioasă, pornind de la premisa că investitorii şi dezvoltatorii acestui sector sunt parteneri legitimi, atât ai administraţiei, cât şi ai societăţii. Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii actelor normative reprezintă garanţia justă pentru dezvoltarea României, iar interesul susţinut pentru dezvoltările rezidenţiale şi nerezidenţiale reflectă încrederea consumatorilor în valoarea pe termen lung a investiţiilor imobiliare.
În actualul context societal şi electoral, extrem de încărcat în spaţiul public, FIDES se raliază principiilor enunţate de mediul de afaceri, afirmând că investitorii şi dezvoltatorii aşteaptă respect, deschidere şi integritate din partea oamenilor politici, în dialogul constructiv pentru cele mai bune soluţii, în folosul cetăţenilor României.
"Ne dorim o ţară aliniată principiilor democratice care definesc statele moderne - o ţară în care munca, iniţiativa şi responsabilitatea sunt recunoscute şi încurajate", a mai transmis Constantin Sebeşanu, Preşedinte FIDES. "România trebuie să rămână ferm ancorată în principiile economiei de piaţă şi să promoveze un climat în care performanţa, inovaţia şi contribuţia la binele comunităţii sunt recunoscute ca piloni ai dezvoltării."
Opinia Cititorului