Ratingul BBB acordat afacerii Transelectrica reflectă profilul solid al acesteia ca proprietar şi operator al reţelei de transport al energiei electrice din România, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul este susţinut de reglementările vizând activele (RAB) ale ţării referitoare la transmiterea energiei electrice, al treilea cadru de reglementare fiind în vigoare până la mijlocul lui 2019.
Valoarea medie ponderată a capitalului de 7,7% înainte de impozitare încurajează investiţiile în reţea, până în 2025 fiind planificată o investiţie de peste 5 miliarde de lei. Profilul financiar al Transelectrica este în prezent consolidat, ţinând cont de poziţia netă în numerar de la sfârşitul lui 2016 a companiei. Ponderea netă a fondurilor din operaţiuni (FFO) este aşteptată să crească până de circa trei ori în următorii cinci ani, pe măsură ce se materializează noi investiţii, conform sursei.
În vederea reglementării transparente, România se află în cea de-a treia perioadă de reglementare pentru transmiterea energiei electrice în parametri cheie comparabili cu alte cadre de reglementare din Europa. Rata reală de rentabilitate permisă de 7,7% este mai mare decât cea a colegilor săi europeni şi încurajează investiţiile în reţea. Regulamentul permite ca Transelectrica să eficietizeze costurile şi să aducă îmbunătăţiri în gestionarea pierderilor de reţea, în timp ce tariful este ajustat doar pentru variaţii de volum mai mari de 3%. Fitch evaluează regulamentul de transmisie din România ca fiind relativ transparent şi stabil şi susţine ratingul Transelectrica.
Din punct de vedere al strategiei de investiţii, Transelectrica estimează că până în 2025 vor exista circa 1.000.000 de linii noi pentru reînnoirea şi retuşarea reţelei şi pentru asigurarea unui sprijin sporit în zonele cu cerinţe de generare intensivă. Fitch estimează că cerinţele înalte vor conduce la un flux de numerar negativ şi vor creşte pârghia netă ajustată de Transelectrica de circa trei ori până în 2021. Proiectele aprobate prealabil sunt remunerate odată cu punerea în funcţiune, în următoarea perioadă de reglementare, conform ajustărilor RAB, ducând la venituri întârziate.
Relaţia cu statul: Statul român (BBB-/Stabil) deţine o participaţie de 59% în Transelectrica. Aproximativ 18% din datoria Transelectrica este garantată de stat, dar acestea sunt împrumuturi moştenite care expiră în 2018 şi 2020 şi nu există intenţia de a le înlocui cu alte instrumente garantate. Condiţiile existente ale împrumutului companiei şi absenţa unor garanţii în caz de faliment sau garanţii prealabile creează o legătură destul de slabă între părţile-filiale, în opinia agenţiei. Acest lucru permite ca Transelectrica să fie evaluată cu o notă deasupra suveranului.
Guvernul a adoptat în 2017 un decret care prevedea majorarea dividendelor de la companiile de stat şi creşterea ratei de plată a Transelectrica la 90%, comparativ cu politica companiei de 75%. Aceasta a dus la o creştere reală a dividendului total de circa 30 milioane de lei, care este mai mică de 5% din datoria brută sau EBITDA a Transelectrica pentru acel an. În opinia agenţiei, aşa creşte riscul fluxului de numerar al Transelectrica, deoarece plăţile viitoare ale dividendelor pot fi influenţate de stat ca acţionar majoritar. Ficch presupune că statul va acorda prioritate pe termen lung investiţiilor în reţea faţă de dividende, deoarece reţeaua de transport reprezintă un avantaj strategic pentru ţară.
Referitor la a patra perioadă de reglementare, se aşteaptă ca următoarea perioadă de reglementare să înceapă în iulie 2019. Nu au existat comunicări oficiale vizând aşteptările pentru următoarea revizuire. Fitch presupune că principalii parametri de reglementare şi mecanismele de remunerare vor rămâne în general neschimbate. În previziunile agenţiei, aceasta îşi asumă în mod conservator o rentabilitate mai mică permisă de 6,5%, în concordanţă cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est.
Principalele ipoteze ale Fitch în acest caz de rating pentru emitent includ: abateri de volum de până la 3%; modificări moderat negative ale capitalului circulant; capex mediu de aproximativ 500 milioane de lei pe an pentru perioada 2017-2021; dividende medii de circa 130 milioane de lei pe an pentru perioada 2017-2021.
Evoluţiile viitoare care pot individual sau colectiv să conducă la o acţiune de evaluare pozitivă pot fi datorate de faptul că Fitch consideră ratingul Transelectrica ca limitat la "BBB", la o notă deasupra statului român (BBB-/Stabil), datorită legăturilor cu statul. Un rating pozitiv ar putea apărea dacă se îmbunătăţeşte profilul de credit individual al Transelectrica şi se modernizează suveranul românesc. Agenţia a evaluat profilul Transelectrica independent pentru a vedea dacă corespunde rating-ului "BBB".
Evoluţiile viitoare care pot individual sau colectiv să conducă la o acţiune de evaluare negativă sunt: ajustarea de către FFO a pârghiei netă de peste cinci ori şi a datoriei nete/RAB de peste 70%; modificări materiale în cadrul de reglementare care ar putea avea un impact negativ asupra rentabilităţii Transelectrica; degradarea suveranului român de la "BBB-/Stabil"; schimbarea substanţială a contractelor de împrumut existente şi a altor măsuri de protecţie a debitorilor existente în prezent
Transelectrica este un operatorul de transport reglementat din România. Compania beneficiază de un regim de reglementare stabil, care a atins cea de-a treia perioadă. Regimul de reglementare este bazat pe RAB, conform cadrelor europene, dar nivelul randamentului este stabilit la 7,7% înaintea impozitării, mai mare decât în alte ţări.
Lichiditatea Transelectrica a fost considerată adecvată, cu lichidităţi substanţiale nerestricţionate de 803 milioane de lei şi 124 milioane de lei în facilităţile disponibile cu randament ridicat la sfârşitul lui martie 2017, faţă de datoria pe termen scurt în valoare de 135 milioane lei în 2017 şi 312 miliane de lei în 2018, conform sursei.