Fondul Monetar Internaţional şi-a menţinut previziunile de creştere pentru economia mondială neschimbate pentru anii următori, deşi aşteptările de creştere pentru zona euro şi China au fost revizuite, potrivit CNBC.
FMI a indicat în previziunile lansate în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur: "În timp ce riscurile din jurul previziunilor globale de creştere par a fi echilibrate pe termen scurt, ele rămân înclinate către un dezavantaj pe termen mediu".
FMI a afirmat că în 2018 creşterea economică în zona euro ar trebui să fie puţin mai puternică. Creşterea aşteptată în zona euro indică un impuls mai puternic vizând cererea internă decât s-a anticipat anterior, potrivit acestuia.
Fondul Monetar Internaţional a arătat într-o perspectivă economică globală actualizată publicată azi că produsul intern brut va creşte cu 3,5% în 2017 şi cu 3,6% în 2018, rămânând neschimbat faţă de estimările din aprilie.
Fondul a revizuit proiecţiile de creştere a PIB-ului pentru zona euro în 2017 la 1,9%, în creştere cu 0,2% faţă de aprilie. FMI a spus că creşterea zonei euro va fi uşor mai puternică la 1,7%, o schimbare cu 0,1% faţă de acum trei luni.
Maurice Obstfeld, consilierul economic al FMI şi directorul de cercetare, a declarat că economia globală a făcut obiectul unei retorici protecţioniste, cum ar fi tariful propus de Donald Trump pentru oţelul importat din China.
FMI şi-a redus prognozele pentru creşterea SUA la 2,1% pentru 2017 şi 2018, uşor în scădere faţă de previziunile de 2,3% şi 2,5% făcute acum trei luni. Fondul a inversat ipotezele anterioare conform cărora măsurile de stimulare planificate ale administraţiei Trump pot spori creşterea SUA.
FMI a revizuit prognoza din 2017 pentru Regatul Unit cu 0,3%, până la 1,7%, menţionând o activitate mai slabă decât cea preconizată în primul trimestru. Acesta a lăsat prognoza din 2018 de 1,5% neschimbată.
FMI aşteaptă o creştere uşor ridicată de 1,3% în 2017 în Japonia revizuită de la o prognoză de 1,2% în aprilie. Acesta a indicat o creştere puternică pentru primul trimestru, sporită de consumul privat, investiţiile şi exporturi. Estimările de creştere economică din Japonia în 2018 au rămas neschimbate de 0,6%.
FMI a prevăzut o creştere mai puternică de 6,7% în 2017 pentru China, în creştere cu 0,1% faţă de prognoza din aprilie. Potrivit acestuia, creşterea Chinei se va tempera în 2018 la 6,4%, estimarea fiind cu 0,2% mai mare faţă de prognoza din aprilie vizând menţinerea nivelului ridicat de investiţii publice.
Obstfeld se aştepta ca expansiunea economică a Chinei să încetinească în a doua jumătate din 2017, fiindcă autorităţile chineze au încercat să gestioneze creşterea rapidă a creditelor neperformante: "În primele două trimestre ale anului, creşterea a atins un nivel foarte ridicat: creşterea globală şi creşterea comerţului în Asia, dar există şi o componentă care a fost alimentată de creşterea creditului intern, şi aceasta este partea care ne îngrijorează