Franţa sprijină adoptarea de sancţiuni la nivelul Uniunii Europene împotriva coloniştilor israelieni extremişti implicaţi în acte de violenţă împotriva palestinienilor în Cisiordania, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, potrivit AFP, care afirmă cele ce urmează.
„Cred că Uniunea Europeană ar fi onorată să urmeze orientările pe care le-am propus de a sancţiona indivizii responsabili de colonizare, extremişti şi violenţi”, a afirmat Barrot înaintea reuniunii miniştrilor de externe din statele membre ale UE.
De mai multe luni, o propunere privind sancţionarea coloniştilor extremişti este în discuţie la nivelul celor 27 de state membre. Potrivit unor diplomaţi, iniţiativa se bucură de susţinerea unei majorităţi largi, inclusiv din partea Franţei, dar a fost blocată până acum de veto-ul Ungariei, întrucât măsura necesită unanimitate pentru a fi adoptată.
În paralel, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a prezentat o listă de opţiuni suplimentare pentru sancţionarea Israelului, printre care se numără suspendarea acordului de asociere UE-Israel, un embargo total asupra vânzărilor de arme, precum şi interzicerea importurilor de produse provenite din coloniile israeliene din Cisiordania.
Jean-Noël Barrot s-a declarat favorabil şi opririi „oricărei forme de sprijin financiar direct sau indirect” din partea UE pentru activitatea de colonizare. În plus, el a cerut Guvernului israelian să ridice „blocada financiară” asupra Autorităţii Palestiniene şi să vireze cele două miliarde de euro restante către administraţia de la Ramallah.
Şeful diplomaţiei franceze a criticat şi continuarea colonizării în Cisiordania, cerând oprirea proiectului E1 - un plan imobiliar care vizează construirea a 3.400 de locuinţe şi care, în opinia Parisului, ar fragmenta teritoriul palestinian, afectând grav perspectiva soluţiei cu două state.
Miniştrii de externe din UE au discutat marţi aceste propuneri, însă mai mulţi diplomaţi europeni au precizat că nu este de aşteptat o decizie finală, din cauza divergenţelor persistente între statele membre, conform sursei citate.
Pachetul de măsuri analizat vine în contextul unui raport recent al Comisiei Europene, care arată că Israelul nu respectă articolul 2 din acordul de asociere cu UE - articol ce prevede angajamentul pentru respectarea drepturilor omului.
Opinia Cititorului