
După primul tur (bis!) al alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, ceea ce acum mai două săptămîni era doar o ipoteză de lucru (vezi editorialul Bursa, "Barometrul Candidaţilor", 23 aprilie 2025), a devenit între timp realitate. Turul doi: Simion-Nicuşor! "Marea coaliţie", un motor politic falimentar clasic, tip "scurgere la ungere şi frînare la plecare", gigantul cu picioare de lut şi cap de nucă seacă, PSD-PNL-UDMR, deşi teoretic stăpînea peste voturile a 50% dintre cetăţenii minunatei noastre patrii, nu a reuşit să pună în urne decît vreo 20%. Candidatul "antisistem", în schimb, a reuşit "de unul singur" şi împotriva tuturor, de două ori mai mult, 40%!! A adunat la voturile lui pe cele ale lui Georgescu, din celălalt prim tur, pînă la unu! Plus ceva pe deasupra! OK, aceasta este realitatea. Care sunt consecinţele?
Pe tabla de şah a guvernării de la Bucureşti, mutările au venit cu viteza fulgerului. Chiar în seara alegerilor, imediat după anunţarea rezultatelor, în numele PSD, Ciolacu a declarat unilateral falimentul politic al coaliţiei care l-a ţinut la Palatul Victoria nişte ani buni. După care a tras concluzia: trebuie să plece. Şi a plecat! Prin demisie. Interimarul Preşedinte de la Cotroceni a luat act, iar a doua zi, fără ezitare, a fost instalat ca interimar în funcţia de Prim-Ministru, (nici o surpriză!), Predoiu. "Marea speranţă" a PNL-ului. Omul bun la toate, atunci cînd oricum nu contează sau atunci cînd nu mai e nimeni dispus să ţină în palmă cartoful fierbinte, abia scos din jar!
A doua mutare cu consecinţe pentru turul doi, declararea susţinerii pentru candidaţii rămaşi în cursă. PNL-ul s-a grăbit să se alinieze pe două rînduri, reglementar, în spatele lui Nicuşor. Pînă la urmă, instrucţia lui Ciucă tot a fost bună la ceva! Dacă este să dăm crezare rezultatelor primului tur, asta înseamnă că cel mult vreo 5-6 procente s-ar putea aduna la cele 20 obţinute de Nicuşor. PSD-ul, în schimb, a declarat ziua votului pentru turul doi, 18 mai, "Ziua libertăţii de conştiinţă a psd-iştilor"! Fiecare votează după cum îl duce "capul"! Ceea ce înseamnă că vreo 10 procente vor merge automat la Simion. Unde vor merge cele 13 ale lui Ponta? Vă las pe dumneavoastră să ghiciţi. Nu este greu deloc: la Simion! Şi, uite-aşa, 40% cît a adunat singur "candidatul antisistem", la primul tur, mega maga trumpistul de Dîmboviţa ot Bucureşti, se transformă, aproape de la sine, în vreo 55-60%, la turul doi!! Ce mai poate adăuga Nicuşor la zestrea lui de 20%, vă las pe dumneavoastră să socotiţi şi, dacă adunaţi ceva peste 10 procente, atunci vă rog să îmi spuneţi şi mie de unde le-aţi scos. Ştiu... celebra "majoritate tăcută"! De cînd sintagma plină de farmec a fost "reinventată" de echipa de campanie a lui Nixon, hăt... în urmă cu mai bine de jumătate de secol, zisa majoritate nu şi-a făcut niciodată simţită prezenţa, pînă în ziua de azi. Cu atît mai puţin o prezenţă decisivă. Nici la americani, nici pe alte meleaguri politice. Vorba italianului: si non e vero e ben trovato! Mai puneţi la socoteală două lucruri. Primo, de bine de rău, Administraţia Trump a dat totuşi cîteva semnale că nu i-ar displace să aibă drept interlocutor la Bucureşti echipa Simion-Georgescu. Secundo, pe de altă parte, după declaraţiile oficiale ale unor instituţii secretoase de la noi, cei doi ar avea ceva "acoperire", politică desigur, şi de la Moscova. Din adunările acestea "băbeşti" rezultă, fără nici o virgulă, că putem anticipa, într-o marjă confortabilă de siguranţă, cine va prelua frîiele guvernării în România, după 18 mai 2025. Mai rămîne să desluşim doar încotro o va duce şi cam ce va face "noua putere" cu mai sus zisa Românie. Iar răspunsul este pe cît de simplu, pe atît de deconcertant: "aproape, orice". Exact după modelul guvernării Trump, ea ar putea să deschidă, cu zarvă şi lipsă de orice măsură, nenumărate şantiere ale demolării instituţionale şi sociale, să facă zgomot cît cuprinde astfel încît, cel puţin o vreme, să nu se mai audă alte voci pe scena politicii din România şi, desigur, să transforme eşecul vizibil al democraţiei din România în succesul unei forme, mai mult sau mai puţin voalate, de autoritarism fascistoid. Precedente şi exemple la zi, în Europa, sunt deja destule, dacă ne gîndim doar la Ungaria, Slovacia, Austria, ba chiar şi Italia ori Ţările de Jos.
P.S.
Scenariul descris în rîndurile de mai sus este pur ficţional şi nu are nici o legătură cu realităţile politice din România. Orice asemănare cu persoane, instituţii, situaţii sau fapte reale este pur întîmplătoare şi neintenţionată! Ca urmare, răspunderea pentru ceea ce urmează revine exclusiv "Spectatorului cu votul în mînă".
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.05.2025, 00:24)
Editorialul a curs decent până la concluzie unde s-a revenit la "normal".
De unde atâta "autoritarism fascistoid" în Slovacia si Austria de pildă?
Bine că nu a fost enumerata și "democrata" Ucraina unde mulți dintre băieții oficiali au agățat fotografia lui Bandera pe pereți.
În sfârșit, nu mai contează. Încolo, intr-adevar, trăim vremuri sinistre și se mai fac.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 02:58)
Daca nu stii tu de "autoritarismul fascistoid" din Slovacia si Austria, atunci nu e.