Fondul Proprietatea, dezamăgit de faptul că ASF nu a aprobat noul Regulament DI

V.B.
Piaţa de Capital / 3 decembrie 2014

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), îşi exprimă "dezamăgirea" cu privire la faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a reuşit să aprobe noul regulament referitor la listarea fondurilor pe pieţele străine din Uniunea Europeană prin titlurile de interes (DI) ale acţiunilor listate în România, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Regulamentul a fost publicat pe 5 noiembrie de ASF pentru consultare publică.

"Aprobarea Regulamentului DI era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea, un fond închis cu o valoare de 3,2 miliarde euro, să demareze listarea secundară pe Bursa de Valori de la Londra în conformitate cu votul acţionarilor din cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 28 aprilie 2014. ASF a postat pe 26 noiembrie 2014 o notificare pe website-ul său conform căreia Regulamentul DI nu a întrunit majoritatea voturilor necesare în cadrul şedinţei consiliului ASF. Nu a fost oferită nicio altă informaţie, care să explice raţionamentul acestei decizii", susţin reprezentanţii FP.

Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: "Decizia luată de Consiliul ASF de a nu aproba Regulamentul DI necesar pentru a finaliza listarea Fondului pe Bursa de Valori de la Londra este foarte dezamăgitoare pentru noi şi acţionarii noştri. Proiectul de regulament a fost foarte bine conceput şi aprobarea sa ne-ar fi permis să realizăm listarea la LSE până la data de 12 decembrie 2014. Ne menţinem determinarea fermă de a colabora cu Consiliul ASF pentru a înţelege raţionamentul acestei decizii şi de a lucra împreună pentru a ajunge la o soluţie satisfăcătoare care să permită listarea în următoarele săptămâni. Dorim să reiterăm faptul că listarea Fondului la Londra va fi un pas important înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital din România deoarece va atrage un număr semnificativ de investitori instituţionali străini noi în Fond şi, implicit, în România".

Domnia sa a adăugat: "Sperăm ca ASF să revină asupra acestei decizii referitoare la Regulamentul DI, deoarece ne păstrăm angajamentul de a lista Fondul la Londra, în conformitate cu mandatul pe care l-am primit de la acţionarii noştri. Ne-am exprimat disponibilitatea şi interesul de a ne întâlni cu toţi membrii Consiliului ASF pentru a discuta beneficiile executării listării la Londra în 2014 şi pentru a clarifica orice întrebări pe care le-ar avea cu privire la infrastructura DI. De asemenea, discutăm împreună cu Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea impactul acestui regres şi vom informa acţionarii şi investitorii cu privire la paşii următori, după caz".

Managerul de Fond consideră că decizia recentă "transmite un mesaj defavorabil investitorilor străini care sunt interesaţi să investească în România. Mai mult, respectarea deciziilor acţionarilor în companiile listate, precum şi un mediu de reglementare favorabil, sunt cerinţe absolut necesare pentru ca piaţa de capital din România să fie promovată la statutul de Piaţă Emergentă". Totodată, Managerul de Fond reiterează faptul că listarea secundară a Fondului Proprietatea la Londra ar aduce beneficii semnificative nu doar Fondului, ci şi întregii pieţe româneşti, datorită faptului că ar spori vizibilitatea Fondului, a companiilor din portofoliul Fondului, a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a ţării noastre, şi pentru că ar creşte acoperirea din partea brokerilor în rapoartele de analiză, "care vor promova România în rândul clienţilor internaţionali, care, la rândul lor, vor dobândi o mai bună înţelegere a companiilor nelistate din portofoliul Fondului, în special înaintea IPO-urilor acestora".

Totodată, listarea ar atrage un număr mare de investitori străini noi, care nu sunt activi în acest moment în ţara noastră, iar lichiditatea pieţei locale de capital ar beneficia de pe urma activităţii sporite rezultate, mai transmite FP.

"Managerul de Fond doreşte, de asemenea, să sublinieze faptul că DI reprezintă un instrument foarte cunoscut de către investitorii instituţionali din Marea Britanie şi cei internaţionali, fiind utilizat de emitenţi din 25 de jurisdicţii diferite încă din 2001, inclusiv în Australia, Canada, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Hong Kong, Luxemburg, Olanda, Singapore, Africa de Sud, EAU şi SUA. În acelaşi timp, 322 de companii care nu sunt din Marea Britanie au ales Londra ca destinaţie pentru listarea secundară, 155 prin intermediul DI şi 167 prin intermediul certificatelor de depozit (GDR). DI au fost alese în locul GDR datorită faptului că ar permite ca acţiunile existente să fie tranzacţionate eficient şi cu uşurinţă pe Bursa de Valori de la Londra şi fără să necesite ca un instrument separat să fie listat la Londra. Managerul de Fond îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a discuta cu ASF despre orice potenţiale nelămuriri cu privire la aprobarea Regulamentului DI", conchide comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9690
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2072
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8022
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.2209

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb