Franţa rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai ţării noastre, cu investiţii directe de 12,9 miliarde de euro şi o contribuţie de 125.000 de locuri de muncă directe, potrivit datelor Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER). Cu un volum al schimburilor comerciale bilaterale care a atins 11,6 miliarde de euro în 2024, Franţa este al patrulea partener comercial al României şi al treilea cel mai mare investitor străin.
„În 2025, la CCIFER am accelerat parteneriatul franco-român printr-un dialog public-privat aplicat, conectând expertiza comunităţii noastre de afaceri cu oportunităţile strategice din domenii precum energia nucleară, inteligenţa artificială sau securitatea energetică. Pe drumul către o economie net-zero, este esenţial să combinăm sustenabilitatea cu competitivitatea şi stabilitatea economică”, a declarat Nicolas Richard, preşedintele CCIFER.
De peste 30 de ani, Franţa contribuie la modernizarea economiei româneşti prin investiţii în industrii-cheie precum industria auto, energia, agricultura, industria agroalimentară, IT&C, telecomunicaţiile, industria aerospaţială, serviciile financiare, sănătatea, construcţiile şi materialele de construcţii. În prezent, peste 4.150 de companii cu capital majoritar francez activează în România, de la mari corporaţii incluse în indicele CAC 40, până la IMM-uri, antreprenori şi start-up-uri inovatoare. Împreună, acestea susţin dinamismul economiei româneşti, integrarea în lanţurile valorice europene şi dezvoltarea comunităţilor locale prin locuri de muncă, formare profesională şi iniţiative de responsabilitate socială.
În 2024, Franţa a exportat bunuri în valoare de 5,3 miliarde euro către România, în timp ce importurile din România s-au ridicat la 6,3 miliarde euro. Comerţul este dominat de schimburi intra-sectoriale şi intra-grup, reflectând colaborări tehnologice strânse. Sectoarele agroalimentar şi farmaceutic au înregistrat o intensificare a relaţiilor comerciale, iar potenţialul de creştere rămâne ridicat în domenii precum tehnologia informaţiei, echipamentele electrice şi industria textilă.
CCIFER, cu o reţea de 600 de membri, acţionează ca un catalizator al transformării economice durabile. În 2025, organizaţia a organizat Maratonul de Business în 16 oraşe, a vizitat 200 de companii şi a atras 1.000 de participanţi. Prin proiecte educaţionale cofinanţate din fonduri europene, precum ProMes şi StartStudent, 500 de tineri au fost conectaţi la piaţa muncii. În judeţul Prahova au fost plantaţi 23.000 de copaci, iar peste 10.000 de lideri şi experţi au fost implicaţi anual în formare şi schimburi de know-how.
Franţa şi România îşi consolidează parteneriatul strategic într-un context european în care sustenabilitatea, digitalizarea şi rezilienţa devin piloni economici esenţiali. CCIFER rămâne un actor activ şi un partener de încredere în această dinamică comună.
Opinia Cititorului