Inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au finalizat verificările la trei societăţi comerciale din Timişoara, administrate de aceeaşi persoană fizică, ce au prestat activitatea de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale Uber şi Bolt. Menţionăm că pentru îngreunarea efectuării constatărilor şi totodată pentru sustragerea de la desfăşurarea verificărilor, societăţile au fost radiate la momentul iniţierii controlului, sens în care vor fi întreprinse demersuri pentru atragerea răspunderii solidare a administratorului acestora, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Inspectorii DGAF au identificat că, în perioada decembrie 2022 - martie 2024, operatorii economici verificaţi nu au declarat veniturile realizate şi nici impozitele şi taxele aferente salariilor, prejudiciind atât bugetul de stat cu cca 1,4 milioane lei, cât şi salariaţii, privându-i de dreptul la protecţie socială, respectiv de a beneficia de asigurările sociale de sănătate şi de dreptul la pensie.
În vederea consolidării activităţii de control în domeniul transportului alternativ de persoane (ride-sharing), reamintim faptul că a fost introdus formularul 397, care le permite inspectorilor ANAF să poată identifica cu celeritate eventuale nereguli. În situaţia în care se constată riscuri de neconformare, vor fi efectuate controale rapide pentru verificarea situaţiei de fapt şi stabilirea eventualelor obligaţii fiscale suplimentare, în vederea recuperării acestora într-un termen cât mai scurt, potrivit comunicatului.