Tot mai mulţi adulţi din ţările cu venituri mici şi medii deţin acum conturi bancare sau alte conturi financiare, ceea ce indică o creştere a gradului de economisire formală, potrivit raportului Global Findex 2025 al Grupului Băncii Mondiale, potrivit unui comuniat emis redacţiei. Acest avans în ce priveşte incluziunea financiară creează noi oportunităţi economice. Tehnologia telefoanelor mobile a jucat un rol esenţial în această evoluţie: 10% dintre adulţii provenind din economiile în curs de dezvoltare folosesc un cont financiar de pe telefonul mobil pentru a economisi - o creştere de 5 puncte procentuale faţă de 2021.
În 2024, 40% dintre adulţii din economiile în curs de dezvoltare au economisit printr-un cont financiar - o creştere de 16 puncte procentuale faţă de 2021, cea mai rapidă din ultimul deceniu. Creşterea gradului de economisirea personală - prin intermediul băncilor sau a altor instituţii formale - alimentează sistemele financiare naţionale, punând la dispoziţie mai multe fonduri pentru investiţii, inovaţie şi creştere economică. În Africa Subsahariană, economisirea formală a crescut cu 12 puncte procentuale, ajungând la 35% dintre adulţi.
„Incluziunea financiară are potenţialul de a îmbunătăţi vieţi şi de a transforma economii întregi”, a declarat Ajay Banga, preşedintele Grupului Băncii Mondiale. „Finanţele digitale pot transforma acest potenţial în realitate, dar este nevoie de mai multe ingrediente. În cadrul Grupului Băncii Mondiale, lucrăm la toate aceste aspecte ajutând ţările să ofere cetăţenilor acces la cărţi electronice digitale noi sau îmbunătăţite, construind programe de protecţie socială bazate pe sisteme de transfer digital de numerar care livrează resurse direct celor aflaţi în nevoie, modernizăm sistemele de plăţi şi contribuim la eliminarea barierelor de reglementare - astfel încât oamenii şi afacerile să aibă acces la finanţare pentru a inova şi a crea locuri de muncă”.
Bill Gates, preşedintele Fundaţiei Gates, unul dintre susţinătorii Global Findex, a declarat: „Tot mai mulţi oameni au acum instrumentele financiare necesare pentru a investi în viitorul lor şi pentru a-şi construi rezilienţa economică - inclusiv femeile şi alte grupuri care anterior erau în urmă. Este un progres real. Argumentele pentru investiţii în sisteme financiare incluzive, infrastructură digitală publică şi conectivitate sunt clare - acestea reprezintă o cale dovedită pentru a crea oportunităţi pentru toţi”.
Potrivit sursei, Global Findex este sursa de referinţă de date privind accesul global la servicii financiare - de la plăţi la economisire şi împrumuturi. Raportul marchează un moment important în ce priveşte incluziunea financiară: aproape 80% dintre adulţii din întreaga lume deţin acum un cont financiar, faţă de 50% în 2011. Totuşi, 1,3 miliarde de adulţi nu au încă acces la servicii financiare. Telefoanele mobile ar putea contribui la reducerea acestui decalaj: aproximativ 900 de milioane de adulţi fără conturi financiare deţin un telefon mobil, dintre care 530 de milioane au smartphone.
Investiţiile în sisteme care permit transferuri instantanee de bani - precum UPI în India sau PIX în Brazilia - ar putea extinde utilizarea serviciilor financiare. Cadrele mai solide de protecţie a consumatorilor şi eforturile de a face telefoanele şi conturile mai sigure ar putea avea un rol similar.
Datele Findex arată, de asemenea, că serviciile financiare digitale contribuie la reducerea decalajului de gen în deţinerea de conturi: la nivel global, 77% dintre femei au conturi, comparativ cu 81% dintre bărbaţi. În ţările cu venituri mici şi medii, deţinerea de conturi de către femei aproape s-a dublat - de la 37% în 2011 la 73% în 2024.
Pentru prima dată, raportul include date privind deţinerea de telefoane mobile şi utilizarea internetului. La nivel global, 86% dintre adulţi deţin un telefon mobil, iar dintre aceştia 68% au smartphone, potrivit Global Findex Digital Connectivity Tracker 2025. Totuşi, utilizarea tot mai frecventă a telefoanelor mobile pentru tranzacţii digitale vine cu riscuri noi: din cele 4 miliarde de adulţi din economiile în curs de dezvoltare care deţin un telefon mobil, doar aproximativ jumătate folosesc o parolă pentru a-şi proteja dispozitivul.
În toate ţările în curs de dezvoltare, tot mai mulţi adulţi folosesc telefoanele mobile sau cardurile pentru plăţile la comercianţi. În 2024, 42% dintre adulţii din aceste economii au efectuat o plată digitală în magazin sau online, faţă de 35% în 2021. Trei sferturi dintre adulţii care primesc plăţi guvernamentale - şi jumătate dintre salariaţi - îşi primesc banii într-un cont, o practică ce reduce furturile şi oferă siguranţa că fondurile ajung la persoana potrivită.
Conform comunicatului, repere regionale sunt:
-Asia de Est şi Pacific: Regiunea este lider global în conectivitate digitală şi utilizarea serviciilor financiare: 86% dintre adulţi au smartphone şi 83% au un cont financiar.
-Europa şi Asia Centrală: Regiunea are cele mai ridicate rate de utilizare a internetului şi de implicare pe reţelele sociale dintre economiile în curs de dezvoltare. Peste 94% din populaţie are un telefon mobil.
-America Latină şi Caraibe: Aproximativ 70% dintre adulţi au un cont, iar peste jumătate îl folosesc digital, prin card sau telefon.
-Orientul Mijlociu şi Africa de Nord: 53% din populaţie are un cont, în creştere de la 45% în 2021. În 2024, 17% dintre adulţi economisesc formal, faţă de 11% în 2021.
-Asia de Sud: Aproape 80% dintre adulţi deţin un cont, deşi rata ridicată este determinată de India, unde 90% dintre bărbaţi şi femei au un cont şi 65% deţin un telefon mobil.
-Africa Subsahariană: Peste 58% dintre adulţi au un cont faţă de 49% în 2021. Rata utilizării conturilor financiare de pe telefonul mobil este cea mai ridicată din lume.
Opinia Cititorului