Grecia şi Turcia au din nou o dispută în privinţa delimitării maritime din Marea Egee

M.P.
Internaţional / 18 iunie, 10:38

sursă foto: Wikipedia

sursă foto: Wikipedia

Grecia a protestat faţă de un plan al Turciei de amenajare maritimă în Marea Egee, în estul Mediteranei, ce desemnează anumite zone pentru activităţi specifice, acuzând Ankara că încearcă să revendice porţiuni aflate sub jurisdicţia Greciei într-o mişcare fără temei juridic, relatează news.ro, de la care menţionăm următoarele.

Problema ar putea afecta relaţiile dintre cei doi aliaţi din NATO, dar cu disensiuni de lungă durată, care de zeci de ani sunt în conflict pe teme ce variază de la graniţele maritime la drepturile asupra mineralelor din Marea Egee şi Ciprul divizat etnic. Totuşi, în ultimii ani ambele ţări au contribuit la detensionarea relaţiilor.

Planurile de amenajare a spaţiului maritim definesc zonele în care pot avea loc activităţi precum pescuitul, transportul maritim, turismul, acvacultura şi proiectele de energie regenerabilă.

În aprilie, Grecia a prezentat UE un plan mult aşteptat de amenajare a spaţiului maritim, invocând, printre altele, probleme geopolitice în estul Mediteranei pentru întârzierea care atrăsese critici din partea Comisiei Europene.

Săptămâna aceasta, Turcia a publicat oficial propria hartă, o lucrare academică realizată de Universitatea din Ankara, după ce a fost supusă aprobării Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO. Harta prezintă ceea ce Turcia consideră a fi drepturile sale în mările care o înconjoară şi modul în care aceste ape pot fi utilizate pentru activităţi economice, ştiinţifice şi militare. Turcia a declarat în aprilie că harta a fost elaborată în conformitate cu drepturile, obligaţiile şi legile Uniunii Europene şi cu Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS).

Atena susţine că harta sa nu defineşte nicio zonă economică exclusivă, acestea fiind stabilite prin acorduri bilaterale. Luni seara, Grecia a declarat că planul turc nu are niciun temei în dreptul internaţional. „Acesta încearcă să uzurpe zone aflate sub jurisdicţia Greciei şi nu se adresează unei organizaţii internaţionale care impune obligaţia de a publica hărţi relevante”, a declarat Ministerul grec de Externe într-un comunicat.

„Ca atare, acesta nu produce niciun efect juridic şi este pur şi simplu o reacţie reflexivă lipsită de conţinut”, a afirmat ministerul. Acesta a solicitat Turciei să renunţe la pretenţiile sale şi a avertizat că va lua „măsurile adecvate în toate forurile internaţionale”.

Un plan grecesc separat pentru un parc marin în Marea Egee a iritat Ankara, care a declarat că nu va accepta un posibil „fapt împlinit privind caracteristici geografice al căror statut este disputat”.

O reuniune la nivel înalt între Grecia şi Turcia, parte a unui mecanism stabilit pentru a discuta diferendele, este prevăzută să aibă loc în Turcia în acest an.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb