Ministerul Afacerilor Interne a raportat, ieri, pe parcursul întregii zile de votare, o serie de incidente electorale în contextul desfăşurării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, majoritatea fiind gestionate cu promptitudine de către structurile specializate. Înaintea votării, poliţiştii au înregistrat 76 de sesizări privind posibile incidente electorale, cele mai multe vizând continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Dintre acestea, 30 nu intrau în competenţa MAI şi au fost redirecţionate către birourile electorale şi Autoritatea Electorală Permanentă. Nouă dintre sesizări nu s-au confirmat, iar şase sunt în curs de cercetare, în timp ce patru persoane sunt deja cercetate penal.
Printre cazurile investigate se numără un incident petrecut într-o localitate din judeţul Ilfov, unde un membru al biroului electoral a reclamat că a fost ameninţat de locţiitorul preşedintelui secţiei de vot. Un alt caz grav a fost raportat în judeţul Brăila, unde un bărbat a fost surprins oferind băuturi alcoolice cetăţenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. Poliţiştii au întocmit în acest caz dosar penal pentru coruperea alegătorilor.
Ieri, după deschiderea secţiilor de votare, numărul incidentelor s-a mai redus, în cursul dimineţii fiind înregistrate şapte sesizări, dintre care două au vizat fapte penale săvârşite de aceeaşi persoană. Alte două sesizări erau în curs de verificare la ora închiderii ediţiei, iar două au fost transmise către instituţiile competente pentru soluţionare. Cu toate acestea, până la ora 20 au fost consemnate 244 sesizări de posibile incidente electorale, din care 163 au fost confirmate, 11 în curs de cercetare şi 70 neconfirmate.
Dintre cazurile investigate de structurile MAI, se remarcă o tentativă de vot ilegal în Câmpia Turzii, unde o femeie a încercat să voteze folosind actul de identitate al altei persoane. Aceasta este cercetată pentru fals privind identitatea şi tentativă de fraudă la vot.
În Piteşti, un cetăţean a sesizat prezenţa părinţilor săi decedaţi pe listele electorale, însă verificările au infirmat această acuzaţie. Un alt incident a avut loc în Constanţa, unde preşedintele unei secţii de votare a surprins o persoană care îşi fotografia buletinul de vot, încălcând astfel legislaţia electorală, fapt respectivă fiind contravenţie şi sancţionată cu amendă.
O situaţie tensionată s-a înregistrat şi în localitatea Mogoşoaia, judeţul Ilfov, în jurul orei 8, unde George Simion şi Călin Georgescu au încercat să dea declaraţii reprezentanţilor mass-media în interiorul secţiei de votare. Deoarece aceşti blocau accesul în secţia de votare după ce şi-au exercitat dreptul la vot, preşedintele biroului electoral a solicitat, în mod repetat, intervenţia poliţiei pentru a-i îndepărta pe cei doi şi pe reprezentanţii presei din incinta secţiei şi pentru a permite accesul altor alegători. În interiorul secţiei fusese afişat un anunţ conform căruia reprezentanţii mass-media nu pot realiza interviuri în spaţiul de vot, iar nerespectarea acestei reguli atrage îndepărtarea imediată.
În judeţul Ilfov, au fost efectuate cercetări după ce preşedintele unei secţii de votare a sesizat neconcordanţe între numărul de alegători care au votat şi numărul de semnături din tabelul electoral. În judeţul Mehedinţi, poliţiştii din Drobeta Turnu Severin a fost sesizaţi prin 112, de către un bărbat cu privire la faptul că o persoană transportă alegători la o secţie de votare. Tot în acelaşi judeţ, o femeie a reclamat că, în timp ce se afla în incinta secţiei de votare, ar fi fost agresată fizic de unul dintre membrii comisiei de vot. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul ar fi îmbrâncit-o, motivul conflictului fiind acela că i-ar fi interzis să filmeze cu telefonul şi a invitat-o să părăsească secţia de vot. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
Poliţiştii prahoveni au fost sesizaţi de către un bărbat cu privire la faptul că pe raza municipiului Câmpina se deplasează un microbuz înmatriculat în judeţul Vrancea, existând suspiciuni că transportă persoane în scop electoral. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că vehiculul în cauză transportă un număr de 44 elevi de liceu însoţiţi de profesori, care se aflau în excursie. Şi poliţiştii din Vâlcea au fost sesizaţi de către o formaţiune politică cu privire la faptul că un microbuz şcolar este folosit pentru a transporta alegatori la secţia de votare. Din verificări, aspectele sesizate nu au fost confirmate de către oamenii legii.
În judeţul Teleorman, doi bărbaţi din aceeaşi localitate sunt cercetaţi pentru infracţiunea de vot multiplu după ce ar fi votat de două ori. În municipiul Oradea, se fac cercetări pentru împiedicarea liberului exerciţiu al dreptului de vot după ce un alegător a sesizat că nu i s-a permis să voteze la o secţie de votare, ulterior aceasta exercitându-şi dreptul de vot la altă secţie. O femeie din municipiul Brăila este cercetată pentru fraudă la vot după ce a votat, dar în urma verificărilor s-a constatat că şi-a pierdut cetăţenia română şi deci şi dreptul de a vota.
În municipiul Iaşi a fost depistată o femeie care a încercat să voteze la o secţie de votare, deşi figura că a votat prin intermediul urnei mobile.
Pe lângă incidentele de mai sus, Ministerul Afacerilor Interne a identificat şi ameninţări în mediul online. Contul TikTok @memefacator (preafericitul) a fost semnalat pentru distribuirea unor materiale video realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale (deepfake), menite să discrediteze un candidat la preşedinţie. De asemenea, contul @recnostinta a publicat un clip care imita fraudulos identitatea site-urilor de ştiri Hotnews şi Antena 3 CNN, prezentând informaţii fabricate despre presupuse arestări ale liderilor politici. Materialele au fost raportate pentru dezinformare şi pentru potenţialul de a afecta ordinea publică şi încrederea în procesul electoral.
Nu în ultimul rând, MAI a identificat peste 160 de conturi TikTok care utilizau în mod ilegal simboluri şi denumiri asociate Poliţiei Române sau altor structuri ale ministerului, inducând în eroare publicul cu privire la statutul oficial al acestor conturi. Ministerul a lansat un apel public la verificarea sursei oricărui conţinut din social media şi la raportarea conturilor suspecte, pentru a combate dezinformarea şi a proteja corectitudinea procesului electoral.
Alianţa pentru Unirea Românilor a emis ieri un comunicat de presă în care afirma că în Republica Moldova se face turism electoral cu microbuze şcolare. Într-un comunicat de presă emis de Dan Perciu, ministrul Educaţiei de la Chişinău, se arată: "Anumiţi politicieni şi pagini afiliate lor, fără niciun fel de jenă, au început să distribuie poze cu autobuzele şcolare folosite în cadrul campaniei naţionale «Învaţă în Moldova», insinuând că ar fi fost utilizate pentru transport electoral. Realitatea este alta. Ieri (n.red. - sâmbătă), câteva sute de elevi din întreaga ţară au venit la Chişinău pentru a vizita universităţile, inclusiv Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul unei activităţi organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a promova studiile universitare în Republica Moldova. Această manipulare nu doar că e lipsită de scrupule, dar jigneşte efortul sincer al celor care vor să le ofere tinerilor oportunităţi reale de a învăţa şi de a-şi construi un viitor acasă. Nu lăsaţi ca dezinformarea, impostura, minciuna şi bădărănia să vorbească în numele românilor. E momentul să se aleagă decenţa, competenţa şi respectul faţă de oameni".
Tot ieri, Victoria Furtună, fost procuror anticorupţie în Republica Moldova, lider al partidului Moldova Mare, a solicitat anchetarea preşedintei Maiei Sandu pentru infracţiunea de "tentativă de subordonare politică externă a unui stat suveran", pe care o acuză de implicare "făţişă" în alegerile prezidenţiale din România.
Opinia Cititorului