Industria de apărare din Europa se transformă accelerat în contextul unui val fără precedent de investiţii publice în securitate la nivelul UE şi NATO, potrivit CNBC, care afirmă cele ce urmează. Tot mai multe companii din sectoare civile - telecomunicaţii, transport autonom, construcţii navale - se reprofilează pentru a obţine contracte militare, pe fondul unei creşteri spectaculoase a pieţei.
Indicele european Stoxx Aerospace and Defense a crescut cu peste 50% de la începutul anului, impulsionat de planurile UE, Marii Britanii, Germaniei şi NATO de a majora bugetele de apărare. Comisia Europeană a propus un buget de 2.000 de miliarde de euro, cu alocări consistente pentru apărare, în timp ce 800 de miliarde sunt deja mobilizate pentru consolidarea capacităţilor de securitate ale statelor membre.
Grupul francez Orange a lansat, prin divizia sa Orange Business, o unitate specializată în apărare şi securitate internă - Defense and Security Division. Noua structură vizează integrarea reţelelor civile şi militare, găzduirea de date sensibile şi comunicaţiile de urgenţă. „Noua divizie reuneşte sute de specialişti în cloud suveran, inteligenţă artificială şi conectivitate strategică”, a declarat Nassima Auvray, coordonatoarea unităţii, fost expert în Ministerul francez al Apărării. Orange vizează şi colaborări internaţionale, inclusiv cu NATO.
Startup-ul suedez Einride, cunoscut pentru camioanele electrice fără cabină, adaptează tehnologia sa pentru aplicaţii militare. Noul software lansat de companie permite operarea în condiţii periculoase şi este deja folosit în proiecte militare confidenţiale. „Experienţa noastră din logistica civilă poate fi valorificată în beneficiul apărării moderne”, au transmis reprezentanţii Einride.
Constructorul italian de nave Fincantieri, în parteneriat cu Leonardo, a semnat un contract de 700 milioane de euro pentru două nave multifuncţionale de luptă destinate Marinei italiene. „Ramura de apărare va deveni tot mai importantă în portofoliul companiei”, a spus directorul general Pierroberto Folgiero, subliniind că Fincantieri se pregăteşte să îşi consolideze poziţia globală, în contextul în care NATO încurajează alocarea a 5% din PIB pentru apărare, conform sursei citate.
Compania VRAI Simulation din Irlanda dezvoltă soluţii de realitate virtuală pentru antrenamentele militare. „Putem sărim direct în era apărării inteligente, evitând moştenirea sistemelor militare industriale clasice”, a declarat Pat O'Connor, CEO-ul companiei. El consideră că Irlanda poate deveni lider regional în tehnologii cu dublă utilizare, în ciuda bugetului modest de apărare.
Şi sectorul financiar îşi regândeşte priorităţile. Christian Sewing, CEO Deutsche Bank, a anunţat creşterea expunerii pe industria de apărare, după o perioadă de subinvestiţie. Rohit Sipahimalani, director de investiţii la fondul suveran Temasek din Singapore, a confirmat: „Vor veni fluxuri masive de capital în acest domeniu”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2025, 09:45)
Mujicilor, "strangeti cureaua" daca vreti sa concurati si cu industria de aparare europeana, ca aia americana nu v-a fost suficienta...devine show in ce "turkish delight" s-au bagat mujicii:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2025, 12:17)
Mujicia e condamnată la sărăcie.
Trebuie să se revolte împotriva mizeriei kaghebiste și apoi să ne convingă 100 de ani că nu mai fac! :