ITALIA Fondul "Atlas", care va ajuta băncile să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante, a obţinut 4,84 miliarde dolari

Internaţional / 30 aprilie 2016

Fondul "Atlas", care va ajuta băncile să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante, a obţinut 4,84 miliarde dolari

Fondul înfiinţat de instituţiile financiare italiene pentru sprijinirea băncilor cu probleme a obţinut de la 67 de investitori interni şi externi suma de 4,25 miliarde de euro (4,84 miliarde de dolari), faţă de ţinta iniţială de 4,6 miliarde de euro, au anunţat vineri iniţiatorii proiectului, potrivit Reuters, Bloomberg şi ANSA, citate de Agerpres.

Randamentul anual al investiţiilor ar urma să ajungă la 6%, iar fondul să funcţioneze timp de cinci ani.

Anul acesta, acţiunile băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, după ce creditorii au anunţat că li s-au solicitat informaţii de la Banca Centrală Europeană (BCE) privind portofoliile lor de credite neperformante, estimate la 360 miliarde de euro.

Fondul este o încercare de a atenua temerile referitoare la situaţia creditelor neperformante, iar autorităţile sunt decise să prezinte iniţiativa ca fiind una privată pentru a nu fi acuzate de UE că acordă băncilor ajutor de stat.

Băncile, companiile de asigurări, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord în 15 aprilie să înfiinţeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

Fondul "Atlas" va investi 70% din bani pentru majorarea capitalului creditorilor italieni şi restul vor fi utilizaţi pentru a ajuta băncile să-şi cureţe portofoliile de credite neperformante. Prima acţiune va fi cumpărarea de acţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, în cadrul ofertei publice iniţiale a Banca Popolare di Vicenza SpA.

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

Instituţiile care au înfiinţat fondul vor contribui în mod voluntar cu bani, care vor fi utilizaţi la recapitalizarea unor bănci şi la reorganizarea pieţei creditelor neperformante, a declarat recent ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan.

Băncile italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt principalii investitori, cu un miliard de euro fiecare. Cele două instituţii sunt prezente şi pe piaţa din România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine dintre privati e atat de credul sa bage bani munciti in gaura neagra ?

    Daca scad bursele din China cu 5% cred ca evapora peste noapte fondul Atlass. 

    E ajutor de stat mascat putin ? Bce a tiparit bani pt banci, bancile scot acesti bani pt alte banci.

    Faliment merita. 

    1. asta este rolul bancilor centrale "sa bage bani in piata" cit despre faliment,pentru moment societatea nu poate functiona fara banci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb