JUSTINACT Proiect pentru combaterea abuzurilor împotriva minorilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 mai 2022

Proiect pentru combaterea abuzurilor împotriva minorilor

Abuzurile de toate felurile se înmulţesc, în special cele împotriva minorilor, iar autorităţile trebuie să acţioneze rapid şi ferm pentru a nu avea un val de drame. Fundaţia World Vision România, alături de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - Vedem Just şi ECPAT Norvegia, lansează proiectul JUSTinACT, care îşi propune să contribuie la prevenirea şi combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor. Aceasta în contextul în care, conform datelor oficiale furnizate de instituţiile juridice pentru anii 2019-2021, a crescut îngrijorător numărul agresiunile sexuale asupra minorilor: peste 2000 de minori au fost victime ale infracţiunilor privind viaţa intimă. Potrivit World Vision România: "Viol asupra minorilor (art. 218 C.pen): În fiecare an creşte cu o cincime numărul minorilor violaţi, în raport cu anul precedent. Astfel, în ultimii trei ani, numărul fetelor violate a urcat cu 24%: de la 170 de cazuri raportate în anul 2019 până la peste 221 în anul 2021. Numărul cazurilor de băieţi violaţi a crescut cu 70%: de la 36 în anul 2019 la 61 în anul 2021. Act sexual cu minor (art. 220 C.pen): Legea interzice relaţiile intime cu minorii ce nu au împlinit încă vârsta de 16 ani, chiar dacă există acordul acestora. Numărul minorilor care au consimţit la astfel de acte, urmate de dosare penale pentru adulţii autori, a crescut cu 70%: de la 285 de cazuri acum trei ani, la 428 de cazuri în anul trecut. Agresiunile sexuale asupra minori (art. 219 C.pen): A crescut cu 60% numărul minorilor implicaţi ca victime în astfel de infracţiuni: de la 93 de minori acum trei ani, la 138 minori în anul trecut. Pornografia infantilă (art. 374 C.pen) înregistrează cea mai mare creştere. Dacă în anul 2019 numărul minorilor victime ale acestei infracţiuni a fost de 67, în anul trecut numărul a fost de trei ori mai mare. Este de remarcat că o şesime din victime sunt băieţi, numărul lor crescând de la an la an. Precizăm că datele privesc doar cauzele formulate în urma unor sesizări din oficiu sau prin denunţuri ori plângeri. Numărul real al infracţiunilor comise şi, deci, a minorilor victime, este mult mai mare".

Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România, a declarat: "În spatele fiecărui caz care ajunge să fie raportat, se află alte sute de cazuri neraportate. Abuzul sexual rămâne de cele mai multe ori în spatele uşilor închise din cauza ruşinii pe care, culmea, o simte victima. Avem, pe de-o parte, percepţia publică asupra violenţei sexuale îndreptate împotriva fetelor minore; în special în unele comunităţi rurale, aceste acte nu sunt întotdeauna considerate drept ceea ce sunt, respectiv infracţiuni deosebit de grave. Prin acest proiect ne dorim schimbarea mentalităţilor prin educaţie şi acces la informaţii. Peste 10.000 de persoane vor afla care sunt efectele abuzului sexual, de orice natură ar fi acesta, asupra victimei, precum şi consecinţele juridice ale acestor infracţiuni".

Scopul principal al proiectului este combaterea abuzului sexual asupra copilului prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor şi a capacităţii unor segmente-cheie (profesori şi părinţi) de a identifica diferitele forme de abuz la adresa copiilor. Publicul-ţintă constă într-un număr de circa 10.000 de copii şi părinţi din mediul rural, acolo unde informaţiile despre abuzurile sexuale şi conştientizarea acestei probleme sunt la un nivel scăzut. Proiectul îşi propune să formeze 300 de specialişti pentru a aborda astfel de cazuri. Vor fi operaţionalizate două centre regionale (în Cluj şi Iaşi) care vor oferi servicii de prevenţie şi asistenţă socială, precum şi instruire pentru combaterea abuzului asupra copiilor şi tinerilor. În acelaşi timp vor fi monitorizate modul în care sunt prezentate în mass-media şi se derulează procedurile judiciare în 10 cazuri de violenţă sexuală asupra minorului. Vor fi realizate ghiduri de bune practici şi de jurisprudenţă în privinţa acestor infracţiuni, care vor fi distribuite jurnaliştilor şi autorităţilor judiciare din România.

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb