Kelemen Hunor: E nevoie de politici publice curajoase pentru a opri declinul demografic şi exodul tinerilor

R.S.
Politică / 16 aprilie

Kelemen Hunor: E nevoie de politici publice curajoase pentru a opri declinul demografic şi exodul tinerilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi, la Sfântu Gheorghe, că este nevoie de politici publice curajoase pentru a opri declinul demografic şi exodul tinerilor către Occident, relatează Agerpres.

"Când vorbim de problemele demografice, de declinul demografic permanent, spunem că după diagnostic trebuie să vii şi cu un tratament, trebuie să ai şi o soluţie pe termen mediu, pe termen lung, iar o altă soluţie decât a sprijini tinerii nu există. Nu există o altă soluţie decât de a veni cu sprijin substanţial pentru acei tineri care vor să rămână în ţară şi vor să crească copii (...) Noi am lansat încă în 2021, în Guvern şi la nivelul autorităţilor locale, multe programe care poate în 10-15 ani vor da şi rezultate, nu mai repede, fiindcă ăsta este termenul minim până când vei vedea rezultatele. Deci, interesul nostru este de a susţine tinerii, de a susţine familiile tinere, de a da un loc de muncă sigur şi o diplomă pe piaţă valabilă pentru tinerii care vor să rămână acasă şi de a asigura infrastructura necesară pentru ei să îşi construiască un viitor pe pământul natal", a declarat liderul UDMR, potrivit Agerpres.

El a amintit câteva propuneri iniţiate pentru a veni în sprijinul tinerilor şi a opri exodul acestora, având în vedere "forţa de atracţie uriaşă a Occidentului".

"În septembrie 2021 am venit cu o propunere către coaliţia care s-a format în toamna anului 2021 şi am propus câteva proiecte pe termen lung pentru a sprijini tinerii, inclusiv prin împrumut bancar şi susţinere a dobânzii de către bugetul de stat, inclusiv ajutor pentru acele mame care-şi cresc copiii şi multe, multe alte propuneri. Sigur, au intervenit războiul, inflaţia, criza energetică şi au fost regândite aceste proiecte, dar multe au fost preluate de ministrul Familiei de atunci şi au fost lansate în 2022 şi 2023. Dar este doar începutul, dacă vrem să dăm o susţinere, un ajutor real pentru tineri, trebuie să continuăm cu proiecte mult mai curajoase, inclusiv în zona de impozitare, de a ajuta tinerii să-şi construiască case, să-şi cumpere ce au nevoie, fiindcă altfel nu vor rămâne acasă. Forţa de atracţie a Occidentului şi a ţărilor din vestul şi nordul Europei, nu numai pentru România, pentru tot fostul bloc comunist este o forţă uriaşă. Rămâne o forţă uriaşă şi după 34 de ani, şi în Bulgaria, şi în Ungaria, şi în Slovacia şi chiar în Polonia se simte acest exod al tinerilor şi nu îl putem opri decât prin sprijin pe termen lung şi un sprijin curajos pentru tineri", a subliniat liderul UDMR, informează sursa citată.

Potrivit lui Kelemen Hunor, dacă nu se vor lua măsuri "curajoase" şi se va menţine trendul actual, există riscul ca în următorii 15 ani structura demografică şi sistemele sociale din România să se prăbuşească.

"Din acest punct de vedere, dacă vom avea posibilitatea, bineînţeles că prin instrumentele guvernamentale vom accelera aceste proiecte după alegerile din acest an, doar să avem şi voturile necesare să ajungem acolo. Dar ştim ce avem de făcut, ştim de ce trebuie făcut şi nu putem pierde nicio săptămână, nicio lună, niciun an, fiindcă dacă mergem pe trendul actual, în 2040 România va avea mai puţin de 17 milioane de locuitori, cu o structură demografică foarte distorsionată şi cu sistemele sociale care se vor prăbuşi. Nimeni nu doreşte acest lucru", a adăugat liderul UDMR, scrie Agerpres.

Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării unui proiect al autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe ce vizează construirea, prin PNRR, a unui campus dual şi a unui nou cartier de locuinţe pentru tineri specialişti, în locul unei foste ferme avicole din municipiu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. În primul rând acum Romania are vreo 17 milioane de locuitori, datele date de INS sunt total false,apoi fiind criză uriașă de angajați,orice tânăr ar găsi în câteva zile un loc de muncă, fără problemă,ar trebui numai să se înregistreze la AJOFM,problema lor este că ori nu doresc să muncească mai ales munci fizice ori au pretenții salariale exagerate,asta e realitatea pe piața acum ,plus jumătate dintre tineri sunt analfabeți funcționali,nu au dorința să învețe o meserie,deci ce zice hunor asta ori e minciună ori este nereal,vorbe goale de politician în campanie electorală

    1. pretentiile “exagerate” sunt mereu corelate cu piata chiriilor/ ipotecilor…( iar la ipotece se includ si calcul timp de economisiri avansuri si bani de renovari)…

      Deci “oamenii/tinerii” NU mint ca medie cand cer salarii “deplasate”… cu cat sunt deplasate chiriile/ipotecile/ avansurile la ipoteci pt cocioaba / renovarile … cu atat de deplasata devine pretentia medie de salarizare… 

      In orase principale…chiriile / ipotecile mananca 30-40-60% din salariile “mizere”… la tineri… Normal ca Pleaca…. 

      Ai salariu de inceput sa zicem 3000-3600 net “la astia cu pretentii”… chirii garsoniere 280-340 media.. 1400-1700lei… intretinere media 70 euro 350 lei… curent 50 lei media …. si ai costuri fixe 1900-2100 lei… iti raman 1100-1700 lei sau 900-1500 lei care inseamna 210 euro - 260 euro sau 180 euro 300 euro … medie pe luna… 

      Ia si traieste cu ce iti ramane… ai cost mediu mancare + haine + transport de cel putin 600-800 lei (la supravietuire) sau 800-1000 lei (trai mediu).. si ramai cu 500-900 lei sau 300-700 lei…. varianta2… 300-700 lei sau 100-500 lei… 

      rezulta in euro intre 20 euro si 120 euro (cel ce “cheltuie”) sau 100 si 180 euro…  

      sa zicem ca .. “chiriasul” nostru e ambitios.. si ii raman in medie 200 euro x 12 = 2400 euro economisire pe an … avansuri cerute minim 15-20% la o cocioaba de 40-50 mii = 8000-1000 euro plus acte si etc alti 2000-3000 mii => 11-13.000 mii euro 

      la o medie de economisire 2400 euro an1 si la o putere de crestere venituri / economisiri sa zicem 5% (din care ne rugam sa nu ii creasca chiria cat sta acolo) vine in an2 alti 2400 plus 120 (cei 5%) 2500 

      an3 2500 + 130 (rotunjim)…2630 euro … 

      an4 2630 + 130 (rotunjim stagnarea)..2760 euro  

      total an4 = 2400+2500+2630+2760= 10.290 euro doar ca cocioabele nu au stat si s-au saltat.. mai re sa economiseasca inca 2 ani pt av si altele si deci.. 

      an5 2760 + 280 (ambitie marire 10% rotunjit) 3040 euro 

      an 6 3040 + 150 (5% rotunjit) 3190 euro 

      Total an6: 10290(an4)+ 3040+3190= 16.520 euro 

      doar ca… coioabele au sarit media la 40-50 la 55-65 si deci.. 15% din 55.000 = 8250 euro; 20 din 55.00 = 11.00 euro; 25% din 55.000 = 13.750 euro … ii raman si bani de acte.. si depinde cum o joaca si de cv mobila… 

      Concluzia e ca… tanarului nostru ii trebuie ambitie, rabdare, determinare ca sa reuseasca intr-o piata competitiva… 

      Cel mai bine Tanarului nostru ii sta bine cu o Pereche Naturala… in pereche treburile se misca mai rapid… 

      Daca tinerii in ziua de azi ar fii mai agili la minte.. ar observa ca e mai usor de indeplinit lucruri in viata in pereche / prin casatorie (din dragoste).. de unde pot pleca saraci la drum si pot indeplinii multe.. 

      Doar ca tinerii nostrii “salbatici” isi cheltuie youthul ca medie in piata.. pana le vine mintea la cap… 

      Economia este construita ca sa avansezi la inceput de drum in pereche… asa cum mainii stangi ii sta bine cu dreapta; asa cum ochiul stang vede / transmite mai bine impreuna cu dreptul… 

      Sacrificiile din tinerete pot accelera stabilitatea financiara la batranete… 

      Si ce a reusit tanarul nostru in 6 ani (cu calcule relativ pesimiste) putea sa reuseasca in cuplu (casatoriti in acte pt a nu exista probleme) 3 ani de sacrificii… 

      Daca unii munceau si erau si studenti… pe solo in 4-5 ani adunau grosul….. iar sa zici alti 2-3 si aveau cacalau de banet in anul 6-7-8… unde tanarul nostru poate mai economisea/investea si in cv cu randament sigur de medie 5% pe an… si o scotea la capat.. termina si facultate avea si bani de av cocioaba… chiar daca nu statea in cocioaba la infinit… avea o stabilitate… nu il mai manca piata de chirii din net income si nu se mai simtea alungat sau fugarit din piata… cauzat de escaladarea continua a costurilor… 

      ca sa nu ai exod din piata .. guvernul tre sa pastreze media chiriilor si ipotecilor sub 30-40% din veniturile nete pe regiuni…cand chiriile/ipotecile se duc la peste 50-60-65% din net income amarati/mediu… piata intra in criza de trai… si iar se declanseaza exod si falimente… pt ca oamenii nu isi permit costurile… 

      acest fenomen se repeta periodic cu fiecare ciclu de tineri someri ce vor impacta dupa rubrica someri… 

      Lipsa si aparitia tinerilor pot transmite multe semnale guvernantilor si celor de la locale… in piata… 

      Ei declanseaza periodic crizele de trai… sunt alungati de lagul livrarilor de stocuri care sa le permita un trai decent in tara… 

      Iar punctul de vedera al domnului politician nu e gresit.. Economia romaneasca are nevoie de oamenii ei sa ramana in tara… poti sa pastrezi oamenii in tara daca livrezi cele necesare din abundenta si la costuri relativ mici… Daca se da soc de livrari stocuri (loc munca haine case ipoteci chirii etc) cele necesare tinerilor…la un pret si accesibilitate decenta… tinerii vor pune in balanta mentala si practica cele observate in piata… si vor decide singuri ce e de facut… 

      Asa cum in 89.. si 2007… a urmat criza fondurilor de pensii asa riscam alta tura in fata sa intram in ea… 

      Inaccesibilitatea ipotecilor poate prabusi randamentele Bursei unui stat si fondurile de pensii… pentru ca ele sunt sustinute din noi creditati si ipotecati… iar daca tinerii continua exodul… banii de pensii nu se pot acumula doar din suprataxari /impozite mediu de afaceri… el se completeaza si cu flux venit din noi ipoteci/credite… si de aici periodic datoriile unui stat pot figura in crestere sau descrestere ca procent din pib (venit net). 

      Sunt necesare livrari moderne de locuinte si din abundenta… atat de abundent livrate in cat sa forteze BNRul prabusirea dobanzii si stocurile livrate tot sa nu fie imediat absorbite… sa poata frana preturile reale in raport cu veniturile reale produse de economia locala… 

      Mecanisme de corectare “crize economice” sunt destule… problema e la gov si cartel financiar daca isi doresc asta… daca govul isi dereste ca pe termen scurt sa piarda el si financiarul ca sa castige omul de rand ca dupa gov si financiarul sa culeaga inzecit profit…  

      Dar mintile inguste nu pot vedea/ vizualiza ce nu se vede… aici ai nevoie de inteligenta emotionala si financiara ca sa poti intelege si vizualiza mecanica economica financiara viitoare bazata pe actiunile desfasurate in prezent. 

      Daca dobanda BNR cade si nu sut livrate cele necesare se va declansa iar criza de trai in fata..!! 

      Sa nu spuna cineva ca nu am anuntat! 

      Casa tre sa fie un fundament principal! 

      In jurul caselor se invarte pibul unei natii… ca majoritate economica! 

      Daca nu avem tineri care sa stea in case si sa faca copii… o sa avem in continuare un pib saracit.. chiar daca aparent pibul creste nominal! 

      Iar ca sa ii bagi in case tre sa livrezi locuri noi de munca; ca degeaba livrezi case daca omul nu are cu ce platii ipotecile scumpe/ieftine dupa caz! 

      Iar dupa ce ii bagi in case si munca tre sa le livrezi acces la haine mancare spital educatie in parametrii normali… pentru a nu se simtii omul captiv in ipoteca si munca si ciuciu trai decent… daca reuseste si o mica vacanta pe an e fericit… cu timpul va da drumul si la nasteri copii… 

      Economia nu este atat de dificila de inteles! 

      Treguie doar rupt periodic monopolul celor ce fac specula lovind in prostie in populatia interna! 

      Obligatia Bancii nationale si Gov e de a ii pedepsii si urechea pe speculatori; speculatorii sperie “oitele”.. odata spetiate eke se arunca in hau sau de negadit… iar pastorului ii va lua cv sezoane sa inmulteasca iar turma de “oite”.. 

      s c c r e t 

    Vin alegerile, anul asta va fi anul abundentei, fiecare partid vine cu viziunea lor, dar cand ajung la guvernare uita cu totul. Trebuie reformat invatamantul, trebuie infintate din nou clasele de meserii de ucenici si cele profesionale, ca fiecare tanar care nu e capabil sau nu doreste sa invete la liceu sa aiba o meserie din care sa traieasca. Trebuie organizate cursuri gratuite pentru calificare si recalificare online si fizic pentru adulti.

    poate dc nu am avea cea mai mare inflatie din europa, s-ar putea trai si in Romania, chit ca salariile sunt cele mai mici din EU.

    daca. pt ca din printarea de bani si cheltuirea de bani falsificati vad ca nu se opresc. de s-ar trezi oamenii sa nu mai voteze hoti ce bine ar fi. 

    1. Socurile de inflatii sunt bune!

      Se transfera/transforma periodic in "Noi" livrari de stocuri sau Capital Fix Format...ceea ce e bine pentru rata inflatiei de dupa socul mare de inflatie... adica va trage in fata rata inflatiei in jos... 

      cu cat socul de inflatie sau hiperinflatie a fost mai mare...cu atat in fata rata inflatiei se va prabusii si va sta mai mult timp pe jos... si inversa relatiei este valabila... cu cat rata inflatiei sta mica sau in negativ mult timp...cu atat in fata se acumuleaza socuri de inflatii mari sau hiperinflatii... pentru ca rata inflatieio rdeflatiei foarte mici nu a stimulat la pregatirea si formarea noilor stocuri sau capital fix in piata.in fata...la o viteza constanta...rata deflatiei ne spune ca este inca exces de stocuri sau ca este deficit de cerere sub stocurile livrate sau aflate la o constanta naturala sau nemodificata; rata deflatiei ne mai spune ca si surplus de bani a populatiei este absorbit prin taxe impozite si ipoteci ca forma de plata distractie trecuta... ceea ce inseamna ca sistemul financiar se reface acumuland capitalul din piata si isi spala din creditele rele acordate in trecut..in boom "inflatie"...  

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb