LA JUMĂTATEA ANULUIElectrica - profit operaţional în scădere cu 52%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Electrica - profit operaţional în scădere cu 52%

Corina Popescu: "Grupul a reuşit să surmonteze o parte din condiţiile negative ale pieţei de energie şi cadrului de reglementare şi să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019" 

Grupul Electrica (EL) a înregistrat un profit operaţional de 123,8 milioane de lei, după prima jumătate a anului curent, cu 52,6% sub cel de la finele lunii iunie 2018, în timp ce veniturile au urcat cu 16,9%, până la 3,1 miliarde de lei, se arată în raportul furnizorul şi distribuitorului de energie electrică remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Corina Popescu, directorul general al companiei, a declarat: "Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reuşit să surmonteze o parte din condiţiile negative ale pieţei de energie şi cadrului de reglementare şi să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019. Este de remarcat şi creşterea veniturilor operaţionale, o consecinţă firească atât a creşterii consumului din această perioada, cât şi a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie şi în îmbunătăţirea serviciilor prestate".

Cheltuielile cu achiziţia de energie electrică au crescut cu 413,9 milioane de lei, sau 32,6%, la 1.682,6 milioane de lei, în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2019, faţă de 1.268,7 milioane de lei pentru acelaşi interval din 2018, în principal ca rezultat al preţurilor crescute a energiei electrice.

Compania menţionează că marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

"Totuşi, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022", se arată în comunicatul Electrica.

Veniturile din segmentul de distribuţie de energie au crescut cu 82,7 milioane de lei, sau 6,6%, la 1.326,7 milioane de lei, faţă de cele obţinute în primul semestru din 2018, ca urmare a creşterii cantităţii totale distribuite cu 0,3% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării valorii investiţiilor în reţea.

Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile Grupului este de 23,2%.

În primul semestru din 2019, veniturile segmentului de furnizare de energie electrică au crescut cu 406 milioane de lei, sau 20,5%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, la 2.385,3 milioane de lei, atât că urmare a creşterii preţurilor de vânzare, cât şi a creşterii cantităţii furnizate de energie

electrică şi de gaze naturale.

Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile Grupului este de 76,3%.

Volumul investiţiilor realizate de Electrica în reţea în primele şase luni ale anului 2019 a fost de 351,1 milioane lei, în creştere cu aproximativ 61,6 milioane lei, respectiv 21,3%, faţă de 289,5 milioane lei cumulat în primul semestru al anului 2018.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a cărui valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la aproximativ 3,82 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. SE FURĂ!!!!!!!!!!!!!!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ... nu se fura :)))

   Bai omulet nu e vorba ca la stat sau la privat ... :)) e vorba de caracterul si moralitatea oamenilor, indiferent de mediul de lucru.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS