MIHAI BOGZA, BANCPOST: "Dacă aş fi investitor în industria bancară românească, m-aş gândi să mă retrag"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2015

"Dacă aş fi investitor în industria bancară românească, m-aş gândi să mă retrag"

Industria bancară din ţara noastră trece printr-o perioadă în care investitorii s-ar putea gândi să se retragă, după cum reiese din intervenţia pe care Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, a avut-o, ieri, într-o conferinţă de profil.

Domnia sa a apreciat că, în timpul crizei, a fost o perioadă de şoc "în care au apărut tot felul de proiecte exotice ce tind să schimbe cu totul creaţiunea bancară", menţionând: "Este posibil ca, în perioada următoare, cu toate că piaţa românească are capacitatea să ţină pasul cu amalgamul modificărilor revoluţionare digitale, să vedem o anumită inhibare a investitorilor în a mai face investiţii costisitoare în economia românească, în sectorul bancar, din cauza incertitudinilor pe care le creează atmosfera legislativă din această ţară şi ar fi păcat, pentru că s-au făcut mari eforturi pentru ca sectorul bancar să fie adus la un nivel european şi este păcat să facem acum paşi înapoi".

Mihai Bogza a făcut referire la proiectele legislative care se află în discuţie în Parlament şi care vizează consumatorii bancari şi activitatea operatorilor de credit, dând exemplu iniţiativa privind darea în plată a locuinţei (aceasta presupune că cei aflaţi în situaţia să nu-şi mai poată plăti creditul pot da casa băncii fără să mai rămână datori).

Acestea pot distruge esenţa activităţii bancare, opinează Mihai Bogza: : "Am fost şi eu adesea prezent în Parlament şi, când văd acolo nivelul discuţiilor, tipul de iniţiative care sunt promovate, nivelul discuţiilor care sunt purtate de nişte oameni cu totul nespecialişti şi care aruncă doar nişte proiecte de legi fără să aibă habar despre industria bancară, fără să se gândească să facă un studiu de impact...dacă aş fi eu însumi investitor în industria bancară, probabil că m-aş retrage şi nu m-aş mira dacă mulţi dintre cei care sunt astăzi prezenţi pe piaţa bancară gândesc aşa. (...) Ai un credit ipotecar de 100.000 de euro, sumă încă scadentă, nu rambursată, debitorul vine şi dă casa a cărei valoare de piaţă poate fi 20.000 sau 50.000 de euro în momentul acesta şi cu asta creditul este stins. Şi iniţiatorul era foarte mândru de această propunere, spunea că este în concordanţă cu o directivă europeană care urma să fie implementată din 2016 şi încercai să-i explici că sunt câteva lucruri, că nu poţi să schimbi regulile în timpul jocului, că atunci când banca a dat creditul l-a dat pe ideea că urmăreşte toate activele până la stingerea creanţei, că dacă aplici astfel de stingeri de creanţă, înseamnă că creditorii chirografari, cei care nu au în spate o garanţie, nu pot să-şi urmărească creanţa până la final, în timp ce tu, banca, trebuie să te opreşti la nivelul acesta şi, mă rog, şi faptul că se încalcă constituţia prin dreptul de proprietate, că dacă o bancă s-ar duce şi i-ar spune unui client - «ştii, din depozitul tău nu pot să-ţi dau decât jumate, că şi eu am primit doar o parte din credit înapoi», evident că esenţa activităţii bancare s-ar distruge".

Un alt proiect legislativ care se află în discuţie la Camera Deputaţilor este cel ce priveşte conversia cu dicount şi garanţie de la stat a creditelor contractate în valută.

Băncile trebuie să asimileze modificări importante ale regimului de reglementare, care a evoluat de la simplu la complex, a declarat, ieri, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat: "S-a renunţat, într-adevăr, la controlul de conformitate care presupunea examinarea caz cu caz a modului în care băncile respectau prevederile legale şi normative în procesul creditării, dar s-a internalizat funcţia de conformitate la nivelul fiecărei bănci. Acesteia i-au revenit funcţii specifice de conformitate, cu rol important în asigurarea stabilităţii instituţiilor de credit. Complexitatea asigurării conformităţii operaţiunilor bancare cu legislaţia specifică a crescut odată cu întărirea reglementărilor în domeniu, ulterior gravelor dereglări produse de criza financiară internaţională, care a generat importante costuri pentru finanţele publice ale statelor care au resimţit mai pronunţat efectele crizei".

Dănescu, ARB: "Legislaţia noastră merge în direcţia slăbirii disciplinei financiare"

Legislaţia noastră merge în direcţia slăbirii disciplinei financiare, a apreciat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care a subliniat: "O datorie se plăteşte (...) Cât timp acest lucru nu este luat în seamă, întreaga industrie bancară este sub semnul întrebării. (...) De ce este România în urmă? Dintr-o mie de motive. Unul dintre ele este acela că România are o cifră de intermediere-creditare raportată la PIB de 30% şi este ultima ţară din Europa din punct de vedere al volumului creditării. Este tot mai dramatic ceea ce vedem. NU vedem o legătură directă între politic şi economie. Riscul cu care ne confruntăm astăzi este real. Unii spun că, după nazism şi comunism, populismul este următorul pericol".

La nivel mondial, există un proces de regândire a arhitecturii financiare, a spus, la rândul său, Lucian Isar, preşedintele Consiliul de Supraveghere de la Banca Feroviară, precizând că şi în cazul României este din ce în ce mai clar că, pentru dezvoltarea economică a ţării, avem nevoie de o arhitectură financiară îmbunătăţită. Sistemele de plăţi electronice joacă un rol din ce în ce mai important în economia modernă, cele mai multe activităţi economice utilizând astfel de echipamente.

Rodica Tuchilă, director la ARB, a declarat: "Evoluţia rapidă a tehnologiei schimbă în mod structural industria serviciilor financiar-bancare. Investiţiile în inovaţia digitală şi finanţarea proiectelor de tehnologia informaţiei sunt exemple care arată că industria bancară sprijină inovaţia tehnică în serviciile financiare. Însă, adoptarea noilor tehnologii implică cerinţe complexe de securitate şi administrare a riscurilor, în paralel cu eforturile de implementare a noilor reglementări europene".

Ignat, BCR: "Băncile au, în general, o abordare segmentată privind clienţii"

Băncile trebuie să crească baza de clienţi pentru serviciile digitale, de internet sau mobile banking, în condiţiile în care doar 8% din populaţia ce utilizeză Internetul foloseşte aceste servicii, este de părere Marian Ignat, director executiv al BCR, care a subliniat: "Comisia Europeană spune că România are cea mai mică rată de adopţie a plăţilor online, în sensul că 70% din populaţia care utilizează Internetul în România citesc ştiri online, dar numai 17% dintre aceştia fac tranzacţii online cu cardul, iar mai puţin de 8% utilizează serviciile de internet sau mobile banking. Atât timp cât 8% din populaţie foloseşte internet banking-ul, în primul rând trebuie să creăm această bază, să ne uităm şi la viitor, să ne uităm ce se întâmplă şi în celelalte pieţe şi să fim pregătiţi să lansăm servicii, să ne uităm către ameninţările ce vin din celelalte industrii, dar să ne asumăm rolul de a educa populaţia şi de a atrage cât mai mulţi clienţi în zona digitală, în beneficiul lor".

Reprezentantul BCR a arătat că băncile au, în general, o abordare segmentată privind clienţii, considerând că segmentarea pe zona digitală trebuie făcută diferit, pentru că există populaţie care nu utilizează internetul deloc şi unde băncilor le este mai greu să atragă clienţi, dar există şi zona de clienţi care utilizează Internetul, dar care nu sunt dispuşi să utilizeze serviciile online oferite de bănci.

"Cred că este şi o problemă de reglementare, dar în primul rând este o problemă a băncilor, în sensul că nu au reuşit să fie mai vizibile şi să atragă mai mulţi clienţi în zona digitală", a conchis domnia sa.

Toma Cîmpeanu, CEO Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), a atras atenţia că infractorii se adaptează "din mers" la evoluţia tehnologică, arătând că producătorii de device-uri încep să facă rabat inclusiv de la siguranţa cibernetică, sub presiunea competiţiei din piaţă.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Mare, foarte mare diferenta intre opinii? Cand ramai cantonat doar intr un singur palier de activitate si nu mai cobori sa iei pulsul ,,strazii” crezi ca lumea se sfarseste odata cu tine .

    ca tiriac?

    d-lui Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost .... va rog sa ne spuneti si de ce banca prefera sa vanda creanta la un pret sub 10% din valoare .... cum le argumentati deponentilor acest lucru .... le dati la fel tot sub 10% din banii depusi? ... de ce nu spuneti si ca banca a incasat de la clienti in primii ani de credit peste 50% din suma imprumutata dar au ramas cu solduri mai mari de 90% .... o fi asta un argument pentru care preferati sa vindeti SPV-urilor creantele in loc sa purtati negocieri cu proprii clienti? .... de ce nu spuneti si de fapt ale cui sunt aceste SPV-uri si de ce sunt ele cu sediul in strainatate? nu or fi cumva tot ale bancilor astfel ca banca nu pierde nimic, ci transfera creanta dintr-un buzunar intr-altul peste care majorati dobanda si penalizarile de ajunge datoria cu mult decat suma imprumutata de client .... va rog sa ne raspundeti atat noua clientilor, dar si propriilor vostri deponenti!!!!

    Domnul bogza lucreaza pentru o banca, este normal ca opiniile sa ii fie dictate de aceasta banca. Daca aceste banci nu ar mai jecmani romanii, cu acordul Domnului isarescu evident, domnul bogza ar mai avea un slariu imens? domnul bogza ar mai putea sa isi tina familia in puf? Sa mearga in concedii scumpe sau sa isi permita lucruri scumpe? Cu siguranta nu. Domnul bogza traieste, ca si politicienii nostrii pe spatele romanilor. Am scris cu litere mici n umele Domniilor lor pentru ca sunt niste romani mici, niste antiromani.

    Poate ne explica inteligentul asta si cum au schimbat bancile "regulile in timpul jocului" la aplicarea OUG50/2010.

    Ati auzit Habarlamentarilor romani! angajati-va la birou specialisti nu nevasta/fiica sau amanta. 

    Domnilor bancheri. Asa ne simtim noi in fiecare luna de cativa ani in coace. Incoltiti, jegmaniti, inselati, lasati la mana hazardului. Ei domnilor bancheri, este bine? va simtiti bine sa nu stiti ce se va intampla in viitor si nu stiti cum sa reactionati? Noi debitorii pe care i-ati pacalit pentru a prospera si pentru a va dezvolta va aratam cu degetul si va invinovatim pentru calvarul in care traim. Deasemenea incercam sa deschidem ochii tuturor celor care doresc sa-si ia un credit sa se gandeasca foarte bine inainte de a-si vinde viitorul, sufletul, familia unor astfel de institutii.

    Domnule Bogza va rugam sa ne explicati de ce bancile din Romania au exportat creditele PERFORMANTE, A SE CITII PERFORMANT si atat , la doar cateva luni de la acordare.Aceasta este o dovada grasa a modului in care au operat bancile in Romania.De asemenea, va rugam sa explicati de ce din zeci de mii de contracte creditate in franci elvetieni nici macar 0.05% nu au fost acordate in franci elevetieni, fizic vorbind.De ce credeti ca un numar atat de mare de clienti in toata tara au dorit neaparat lei sau euro, daca la baza nu a stat manipularea angajatilor din sistemul bancar.De asemenea, de ce credeti in marjele bancilor au fost modificate peste noapte ilegal si de ce exista un numar atat de mare de procese castigate de clienti si la fel de mare sau mare de procese pe rol.Explicatii cred ca nu aveti dar toate acestea reflecta un comportament ilegal al bancilor si daca nu acum ci peste 25 de ani tot responsabilii din banci vor fi sanctionati.Pana atunci sistemul bancar nu va fi unul viabil in Romania.

    1. Ok!

    Mihai Bogza,tu intelegi ce spui?Sau spui ca,asa trebuie?Bancile au distrus mii de familii,au abuzat de poporul roman.Mie Bancpost mi-a distrus sanatatea,clauze abuzive,marje majorate brusc.Dragi oameni care cititi acest articol va transmit un lucru:Veci,dar veci sa nu accesati un credit la Bancpost.Veti fi mancati de vii.Aceasta banca nu are limita.Isi bate joc de debitorii ei.Am pornit de la o rata de 600 lei si am ajung la 1500.Atentie mare!

    Si de ce ma rog nu va faceti bagajele daca nu va mai convine noi cand nu am vazut ca nu se mai poate cu ratele am dat bancille i judecata si am castigat asa ca bagajele stati linistit ca apar alte banci sau credeti ca o sa planga romani dupa fata aia a dumneavoastra de excroc

    Cand iti asumi scoaterea pe piata a unui produs excentric - cum au fost creditele in CHF cu dobanzi abuzive incluse, macar sa tii cont de etica in afaceri. Sa cauti solutii impreuna cu partenerul, dar sa le aplici in primul trimitestru de la solicitare, nu dupa ce il jicnesti si enervezi neraspunzadu-i timp de 60 de zile. Asa cum face Bancpost cu mine. Aveti grija cum va aseterneti, pentru ca noi ne-am asternut bine, ne-am luat paturi de rezerca, insa voi ne-ati furat plapuma si, incet, cate una, si paturile! Romania nu este pentru furaciosi. Si vom avea grija sa stie toata Europa ce ati facut in Romania, Bancpost!

    Auzi la asta cum incepe aberatia asta de declaratie ... cica se atenteaza la ... si mare atentie!!! ... CREATIUNE BANCARA!!!! .... sa inteleg ca ati ticluit mult si bine pana ati ajuns la mecanismul asta fraudulos de crediatre ... auzi la el ... creatiune ... auzi domnu' .... stim foarte bine ca ati cooptat si BNR si institutii ale statului in aceasta creatiune (mai ales pe penalul de Cerbulescu de la ANPC in anul 2010) ... dar poate sunteti un pic mai elocvent ... spuneti-ne cu subiect si predicat cum ati facut creatiunea ... mai ales subiectii ... cu nume si prenume ... poate si ceva sume!!!

    D-le Bogza se pare ca sunteti din tagma celor care cred ca Tera le apartine numai lor...Argumentele dumneavoastra stiintifice dispretuiesc pur si simplu oamenii cazuti in plasa reclamelor bancilor si victime ale unei crize economice..Daca investitorii bancari se comporta ca niste camatari autentici atunci sa plece mai bine decat sa suga sangele romanilor..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb