Ministerul Educaţiei va elabora noi mecanisme pentru prevenirea şi sancţionarea promovării pseudoştiinţei în învăţământ, a anunţat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, într-o intervenţie pe o reţea de socializare. "Ministerul nu are în prezent instrumentele necesare pentru a bloca abordările pseudoştiinţifice în educaţie. Vom dezvolta astfel de mecanisme, cel mai probabil legate de evaluarea anuală a cadrelor didactice", a declarat ministrul.
• Pseudoştiinţa - un pericol educaţional şi social
Daniel David a subliniat că pseudoştiinţa nu este doar o problemă academică, ci şi un risc major pentru societate. "Pseudoştiinţa creează contextul în care apar conspiraţii, minciuni şi fake news - elemente care subminează încrederea în instituţii şi buna funcţionare a unei societăţi democratice", a avertizat el. Ministrul a propus ca evaluările anuale ale cadrelor didactice să includă şi un indicator privind promovarea ştiinţei autentice, astfel încât derapajele să poată fi identificate şi sancţionate.
• Un pas spre igienă intelectuală în educaţie
Daniel David - profesor de psihologie şi susţinător al educaţiei bazate pe dovezi - a mai spus că aceste măsuri nu vizează cenzura ideilor, ci asigurarea unui climat educaţional riguros şi responsabil. "Dacă un profesor promovează idei pseudoştiinţifice în faţa elevilor sau studenţilor, acest lucru trebuie să devină sancţionabil. Nu vorbim despre opinii personale, ci despre responsabilitatea educaţională în spaţiul public al şcolii", a precizat ministrul.
Această iniţiativă vine într-un moment în care fenomenele de dezinformare, fake news şi teorii ale conspiraţiei sunt în creştere, inclusiv în mediul online şi în rândul tinerilor. Combaterea pseudoştiinţei în şcoli şi universităţi este văzută de Ministerul Educaţiei ca o măsură de igienă intelectuală, necesară pentru formarea unor cetăţeni critici şi bine informaţi. Rămâne de văzut cum vor fi definite şi aplicate aceste criterii în practică şi dacă ele vor reuşi să facă diferenţa între erorile pedagogice şi abaterile grave de la standardele ştiinţifice.
Opinia Cititorului