Ministrul de externe francez Laurent Fabius, care a efectuat joi o vizită la tabăra de refugiaţi sirieni de la frontiera turcă, a declarat că "regimul sirian trebuie înlăturat urgent" şi a denunţat "fărădelegile" comise de autorităţile de la Damasc împotriva populaţiei civile, citează AFP, anunţă Agerpres.
"După ce am ascultat mărturiile tulburătoare ale persoanelor de aici /.../ devin conştient de forţa cuvintelor mele: Bashar al-Assad nu merită să mai facă umbră Pământului", le-a declarat vineri ziariştilor şeful diplomaţiei franceze.
Laurent Fabius, care a încheiat în Turcia un turneu regional ce a inclus Libanul şi Iordania şi s-a axat pe criza siriană şi valul de refugiaţi în ţările limitrofe, l-a acuzat pe preşedintele sirian de lansarea "unei operaţiuni de distrugere a propriului popor".
Mişarea socială, declanşat în Siria în urmă cu peste 17 luni şi care a degenerat în conflict armat putere-opoziţie, a provocat un val de refugiaţi fără precedent, în principal în Turcia, unde au fost înfiinţate mai multe tabere de refugiaţi, la graniţa turco-siriană
• Personalul umanitar prins în mijlocul luptelor
Angajaţii umanitari sunt prinşi în mijlocul luptelor din Siria, ceea ce ameninţă acordarea unui ajutor medical civililor, a avertizat vineri Crucea roşie britanică, informează AFP.
"Unele din cele mai violente lupte se desfăşoară în prezent la Alep şi personalul umanitar este în pericol zilnic", a subliniat această organizaţie, potrivit unui comunicat.
Cinci membri ai Crucii Roşii şi voluntari şi-au pierdut viaţa din septembrie 2011 şi câteva ambulanţe au fost luate ca ţintă sau furate, a menţionat sursa citată, adăugând că în anumite zone personalul paramedical voluntar este de acum nevoit să se deplaseze pe jos.
Faptul că angajaţii umanitari şi personalul din domeniul sănătăţii sunt luaţi ca ţintă are drept consecinţă reducerea accesului bolnavilor şi al răniţilor la îngrijiri vitale.
Comitetul internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Semiluna roşie siriană fac parte din organizaţiile umanitare care pot lucra în apropierea liniilor de front din Siria, se arată în comunicat. Revolta paşnică ce a izbucnit în martie 2011 împotriva regimului preşedintelui Bashar Al-Assad s-a transformat de-a lungul lunilor într-un conflict armat generalizat. Peste 23.000 de persoane au fost ucise în acest conflict, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.