Ministrul Energiei: Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă

Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 09 noiembrie 2015

Ministrul Energiei: Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă

Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă şi respingem cu fermitate orice încercări de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales în această perioadă de efervescenţă socială, a afirmat, vineri, într-un comunicat, ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

"Vreau să repet un mesaj pe care l-am transmis şi până acum: dau asigurări bucureştenilor că nu va fi oprit agentul termic în această iarnă. Avem consultări permanente, sunt discuţii, toată lumea a înţeles, de la furnizorii de gaze până la furnizorii de agent termic, că trebuie făcut un efort pentru ca bucureştenii să nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET. Respingem cu fermitate orice încercări de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales în această perioadă de efervescenţă socială, şi facem apel la responsabilitate din partea tuturor părţilor. Respingem orice fel de tentativă de alarmare gratuită a populaţiei (...) Sperăm în continuare la o atitudine responsabilă şi de colaborare din partea RADET şi a Consiliului Municipal", a afirmat Gerea.

La rândul său, Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, a precizat că bucureştenii vor avea în această iarnă apă caldă şi căldură, iar Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) plăteşte în fiecare zi consumul la Romgaz.

"Vom avea în această iarnă apă caldă şi căldură. Bucureştenii vor avea asigurate nevoile. Astăzi a fost, probabil, o disfuncţionalitate în comunicare vizavi de faptul că la un moment dat a apărut această ştire că Romgaz întrerupe livrarea gazelor. La Romgaz plătim în fiecare zi consumul curent până la momentul 15 noiembrie când trebuie să eşalonăm aceste datorii care sunt acumulate la ei, determinate de faptul că RADET nu ne-a plătit factura de gaze. Acum încasăm factura lunii aprilie 2013, iar la subvenţie suntem la ianuarie 2014", a spus Nicolaescu, citat de Agerpres.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, "iminenta sistare a activităţii, care va avea drept primă consecinţă directă oprirea furnizării către consumatori a energiei termice pentru apă caldă şi căldură, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN".

"Sistarea activităţii este generată de notificarea primită de la SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care ni s-a comunicat faptul că începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12,00, SNGN Romgaz SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN", se arată în comunicatul citat. Potrivit RADET, factorii care au generat situaţia actuală a regiei autonome sunt: nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013; datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006; neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului Bucureşti către RADET privind subvenţia la încălzire, în prezent, suma totală fiind de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferentă perioadei februarie - august 2015.

În 30 octombrie 2015, Romgaz a anunţat că a încheiat cu Electrocentrale Bucureşti un act adiţional pentru livrarea de gaze naturale, în sumă de peste 86,875 milioane lei, până pe 15 noiembrie 2015.

Actul adiţional la contractul încheiat în 2009 prevede emiterea unei scrisori de garanţie bancară/plata în avans, factura de regularizare scadentă în 37 de zile de la data emiterii. Penalităţile de întârziere vor fi de 0,05%/zi.

Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piaţă la nivel naţional, potrivit raportului OPCOM din decembrie 2013. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este principalul acţionar al companiei, cu 97,51% din capital, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro