Neptun Deep - începe exploatarea gazelor din Marea Neagră; România îşi câştigă independenţa energetică

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iunie 2023

Neptun Deep - începe exploatarea gazelor din Marea Neagră; România îşi câştigă independenţa energetică

OMV Petrom şi Romgaz au luat decizia de investiţie în Neptun Deep; ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaze din UE, conform companiilor Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului: "România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt" Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz: "Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potenţialul să crească semnificativ producţia ţării" Greenpeace România: "Decizia este catastrofală pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare" Adrian Volintiru: "Cred că va mai dura patru, cinci sau chiar şase ani până la începerea exploatării"

OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, care urmează să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare, au anunţat ieri cele două companii.

Prima producţie este estimată în 2027, iar companiile vor investi până la patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce va fi împărţită egal între cei doi parteneri. Conform anunţului, ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, şi un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

În acelaşi timp, Greenpeace România susţine că decizia anunţată ieri are consecinţe catastrofale pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a apreciat că ţara noastră îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt.

"Ca urmare a măsurilor adoptate de executiv în ultimul an şi jumătate, România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt: Romgaz şi OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Când exploatarea va fi pe deplin operaţionalizată, producţia internă a României va fi dublă faţă de momentul actual, iar ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană", a scris fostul premier pe Facebook.

Nicolae Ciucă a adăugat: "Prin deschiderea exploatării, bugetul de stat câştigă din redevenţe, din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor şi prin numărul de locuri de muncă create, care vor genera impozite. Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune".

Virgil Popescu: "Ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională"

Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, spune că, în urma deciziei adoptate OMV Petrom şi Romgaz, România va ajunge să aibă surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern.

"În urma muncii pe care am făcut-o ca ministru al Energiei, am contribuit activ la luarea acestei decizii importante. Cu ajutorul şi cu susţinerea colegilor, a preşedintelui Klaus Iohannis, a preşedintelui PNL Nicolae Ciucă, a prim - ministrului Marcel Ciolacu, a partenerilor americani şi a tuturor factorilor implicaţi am urmat o strategie clară prin care să ajungem la rezultatul de astăzi (n.r. ieri)", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Fostul ministru a continuat: "Aici menţionez adoptarea legii offshore, preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep, semnarea acordului privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră către beneficiarii autohtoni, operatori economici sau gospodării dintre Transgaz, Romgaz şi Petrom sunt doar o parte din paşii care au fost făcuţi pentru a ajunge mai aproape de începerea lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională".

Alfred Stern, OMV: "Neptun Deep este un pilon strategic cheie al portofoliului grupului nostru în cadrul Strategiei 2030"

Alfred Stern, directorul general al OMV, spune că proiectul Neptun Deep va reprezenta o sursă de energie fiabilă şi sigură în regiune, întărind poziţia grupului în zona Mării Negre şi în Europa de Sud-Est.

"Eforturile noastre colective de lungă durată la mai multe niveluri se concretizează prin această decizie finală de investiţie. Neptun Deep a făcut întotdeauna parte din strategia OMV Petrom, fiind un pilon strategic cheie al portofoliului grupului nostru în cadrul Strategiei 2030, în care ne străduim să furnizăm energie într-un mod mai sustenabil în viitor. Având în vedere că România urmează să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE, Neptun Deep ar urma să ofere o sursă de energie fiabilă şi sigură în regiune, întărind în acelaşi timp poziţia grupului nostru în regiunea Mării Negre şi în Europa de Sud-Est", a declarat, ieri, şeful OMV, citat de Agerpres.

El a subliniat că "decizia de investiţie vine şi într-un moment în care OMV Petrom continuă să construiască soluţii energetice cu emisii scăzute de carbon pentru a satisface cererea în creştere de energie din România", conform sursei menţionate.

La rândul său, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a afirmat: "Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creşterea economică a României şi va consolida securitatea energetică a ţării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producţia este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susţinem tranziţia energetică în Romania şi în regiune".

Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz: "Cred că va mai dura patru, cinci sau chiar şase ani până la începerea exploatării"

Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz, în mandatul căruia s-a luat decizia de achiziţie a participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep, este de părere că exploatarea va începe într-o perioadă de patru-şase ani.

"Estimările iniţiale erau de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Trebuie continuate forajele, pentru ca exploatarea să înceapă cât mai repede. Începerea exploatării depinde de foarte multe lucruri şi cred că până atunci va mai dura patru, cinci sau chiar şase ani. În primul rând depinde de cantitatea resurelor ce vor fi găsite şi mai ales cât este viabil comercial. Am înţeles că urmează investiţii de patru miliarde de euro în următorii ani. Până acum s-a investit circa un miliard de euro, aşa că lucrurile sunt încă la început", ne-a spus Adrian Volintiru.

Răzvan Popescu, directorul general la Romgaz, spune că Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale şi tranziţiei energetice a ţării. "Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potenţialul de a creşte semnificativ producţia de gaze naturale a ţării", a afirmat directorul producătorului de gaze cu sediul în Mediaş.

Alin Tănase, Greenpeace România: "Ţara noastră are opţiuni mult mai bune şi un potenţial foarte mare pentru energie curată; declanşarea exploatării este o greşeală ireparabilă"

Greenpeace susţine că decizia luată de OMV Petrom şi Romgaz este catastrofală pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare.

Conform organizaţiei, presiunea pe care proiectul Neptun Deep o va avea asupra habitatelor marine se adaugă problemelor ecologice cu care Marea Neagră se confruntă deja. "Proiectele şi programele de colaborare ştiinţifică din Marea Neagră, precum EMBLAS, Connect Black Sea şi MISIS Black Sea Marine Atlas, au demonstrat că poluarea cu substanţe toxice şi microplasticul, pescuitul excesiv şi speciile invazive sunt provocări majore pentru viaţa din Marea Neagră", se arată în comunicatul Greenpeace, în care se adaugă că invazia Rusiei în Ucraina aduce noi ameninţări grave la adresa habitatului marin.

Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România, spune: "Operaţiunile de extracţie a gazelor offshore au consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, precum şi efecte negative semnificative asupra comunităţilor locale şi turiştilor de pe litoralul românesc".

Conform comunicatului organizaţiei, proiectul Neptun Deep intersectează două arii protejate Natura 2000, situate în zona de coastă a Mării Negre. "Planurile de execuţie ale tunelului şi conductei din apropierea ţărmului vor include utilizarea de nave ancorate în cadrul ariilor naturale protejate Natura 2000, cu un impact negativ ce ţine de afectarea suprafeţelor de habitat caracteristic substratului dur (recifi)", susţine Greenpeace.

Alin Tănase adaugă: "Dacă Marea Neagră ar avea o voce, ar spune că nu mai poate încasa loviturile. Exploatarea gazelor offshore pune în pericol - fără o justificare climatică, de mediu şi nici măcar economică - un ecosistem reprezentativ pentru România şi porţiuni din litoral. România are opţiuni mult mai bune şi un potenţial foarte mare pentru energie curată. Declanşarea exploatării este o greşeală ireparabilă, pentru care va trebui să plătim cu toţii. Încă nu e prea târziu să spunem NU şi îi invităm pe toţi cei care nu sprijină acest proiect distructiv să ni se alăture".

Prima descoperire de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep a fost făcută în 2012

Conform comunicatelor OMV Petrom şi Romgaz, infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

Producţia la platou va fi de aproximativ opt miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa zece ani. Costul unitar de producţie este estimat la o medie de 3 dolari/bep (pentru durata de viaţă a zăcământului). Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţa de 7.500 kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012.

Romgaz Black Sea Limited deţine 50% din participaţia în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă (Neptun Deep), iar cealaltă cotă de participaţie de 50% este deţinută de OMV Petrom care este şi operator al proiectului.

Trebuie subliniat că volumele menţionate anterior reprezintă valori estimative ale proiectului, volumele exacte finale urmând să fie confirmate de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, odată cu autorizarea planului de dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. eu stiam ca sunt ceva investitii de facut inainte

    1. timp de vreo 3 ani, investitii ce se vor face din imprumuturi care inca nu au fost contractate... la bursa, info deja parte a pretului de ceva timp...

      Nu există independența energetică atâta timp cât corporația poate vinde tot gazul in vest, nu mai mintiti poporul.

      Vand totul la extern, asa cum fac securistii inca din anii '80.

      Romania se afla de 43 de ani sub controlul securistilor. 

    OMV isi va redirectiona 50% din productie spre Austria, Ungaria, Germania.

    Romania va avea si ea o bucatica mica din ditamai placinta.

    1. omv va vinde unde e pretul mai bun, daca in ro pretul va fi mai mare ca in austria, va vinde aici

      logica haur 

      Vrei gaz? Ti-l da tie Petromul pe tot ca sa il folosesti in tara. Ai aici piata de desfacere pentru tot?

      Romania va avea atat cat poate consuma, asa incat este normal ca ceea ce ramane sa fie vandut pe alte piete. Trebuie sa dezvoltam infrastructura energetica (Transgazul a dormit pana acum) si economia ca sa putem consuma noi tot gazul si astfel sa il valorificam mai bine (sa-i adaugam valoare). La fel facem cu multe altele, precum cerealele si materiile prime. La ungurii comunisti investesc toti in frunte cu nemtii (mai nou in fabrici de baterii), la romanii smecheri, unde autoritatile locale nu pun nimci pe masa, nici macar infrastructura sau terenuri, doar birturi locale, dar vor spagi grase, investesc doar cativa si in general arabii. 

      Explica-le asta guvernantilor care au "domnit" peste Romania timp de 33 de ani, sa vezi daca pricepe vreunul ceva din asta, sau prostimii care nu intelege altceva decat ca ne vindem tara, dar in schimb atat unii cat si altii vor bani la buget si respectiv ajutoare si salarii mari. 

      Ca sa ai mai mult trebuie sa produci mai mult si nu oricum ci competitiv, iar daca nu esti in stare pentru ca esti hot sau prost, atunci vinzi surplusul (in prima faza), iar apoi strangi cureaua ca sa vinzi si din bucata ta ca sa iti achiti creditele luate pentru hoti, bugetarii de lux si pensiile magistratilor. Una este ceea ce vrem si cu totul alta este ceea ce putem. Ne tin pe loc hotii si prostii precum o piata agatata de gatul nostru. 

      In legatura cu magistratii, nu inteleg cum pot sa imparta astia dreptatea (pentru ca de-asta sunt platiti) cand ei tocmai au facut greva pentru perpetuarea unei nedreptati si a unei echitati vizibile chiar si de pe Luna. Cei ce impart dreptatea tipa si scandeaza ca vor nedreptatea!

      Marian Oprișan, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, are o nouă datorie către mama lui, de la care a împrumutat anul acesta peste 4,7 milioane de lei, echivalentul a aproape un milion de euro. Informația apare în declarația de avere actualizată a lui Oprișan.

      din spaga. nu va mai bateti capul. toti politicienii au cate o "matusa tamara". numai noi restul avem doar rude "nemultimilionare in euro"

      Ai cam pus punctul pe "i", bro'!

      Respect! 

      Foarte bine sintetizat.

    Neptun ca neptun dar vine prospectul hidro. sa vedem dc a meritat sa-mi lichidez cv actiuni pt hidro. sau poate am vandut prea putin.

    1. Întrebare !

      Daca în prima zi după IPO, Hidroelectrica creste cu peste 10% lichidezi deținerea?  

      Planul meu personal, e ,subscriu numai dc e la per max 10 maxim. si apoi astept sa-mi iau dividendele.

      altfel astept o ocazie mai buna de cumparare dupa ipo 

    Romania, cel mai mare producator de gaz din Europa: Ploiestii si Constanta vor arata precum Dubai.

    1. Te roade invidia, rasariteanule!

      In vecii vecilor... ))

      Ma roade invidia ca Ploiestii trebuiau sa fie un Dubai in miniatura si sunt doar o urbe ponosita

    Este incredibil ce lichiditate este pe SNP astazi,ce volume derizorii atat la vanzare cat si la cumparare.

    Alo.....MM-ilor... ..care este rolul vostru ????????????

    BVB piata de cacao ! 

    1. Da ce crezi ca ''envestitorii'' de la bvb se uita asa lung...2027...poate 2030.

      La Bucuresti strategia este...hic et nunc! 

    Uau...cata performanta...

    SNP a reusit astazi sa depaseasca 300.000 actiuni vandute pana la ora 13,00....tineti-o tot asa ca vine Hidro si o sa vedem 3000 pe zi.... 

    Ro mania e deja o colonie-azil de pensionari, bugetari si asistati social. Totul este vindut, industria e moarta si se traieste din imprumuturi......vrajeli la telervizor , minciuni, nu mai crede nimeni.

    1. La câte mașini și vile de lux sunt, n-as zice ca se trăiește deloc rău !

    Dupa ce industria chimica se apropie de zero scoatem gaz pentru a-i da foc.

    Asta da strategie!!!!! 

    Gazele nu sunt ale Romaniei, noi nu avem legi ca in USA, voi ce visati acolo ?!

    Gazele vor fi 1. arse de OMV in centrala lor pe gaz 2. vor fi exportate in Austria si Ungaria ptr a fi transformate in ingrasaminte si alte produse 3. vor fi vandute in Europa de Vest 

    Romania in continuare va dardai de frig iarna, ptr ca HEI, fiind in UE, pretul la gaze in Romania va fi acelasi ca in Austria care are zero sonde. Cine crede ca Romania va deveni Dubai nu intelege cum functioneaza piata economica europeana in general si cea energetica in particular. 

    Da, am putea vinde gazul intern la populatie si industrie la un pret decent, de producator +20%, dar profitul conteaza aici, si cum gazul este al austriecilor, va fi exportat la fel ca si padurile. 

    Romanii vor importa gaz din Bulgaria via Grecia ptr uz intern, mark my words ! 

    Saracii romani bogati, pest 10 ani cand exploatarea va fi epuiata, vom fi fix in punctul unde suntem azi. Iar Austria si Ungaria vor ave aun nivel de trai crescut bine-meritat : ))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb