Un raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind educaţia şi competenţele în sistemul românesc atrage atenţia asupra situaţiei copiilor mai mici de vârsta grădiniţei, arătând că aceştia, din punct de vedere legal, nu beneficiază de o educaţie formală, potrivit news.ro.
Ministrul Educaţiei afirmă că este nevoie de mai multă infrastructură, dar şi de profesionişti care să asigure educaţia acestor copii.
Raportul OCDE asupra educaţiei din România, făcut public marţi, atrage atenţia asupra învăţământului timpuriu şi a faptului că nu este reglementată clar situaţia copiilor mici, cu vârstă antepreşcolară.
Documentul arată, citând date din anul 2019, că în România mai mult de jumătate dintre copiii cu vârste de până la cinci ani beneficiau de educaţie informală, făcută de către familie, rude, prieteni sau de către educatori fără o educaţie formală.
"În România nu există în acest moment un sistem stabilit legal privind copiii cu vârste sub cinci ani, deşi Ministerul Educaţiei a introdus înscrierea cu prioritate pentru toţi copiii cu vârste de 4 şi 5 ani în grădiniţe. Instituţiile insuficiente şi resursele umane rămân bariere importante în realizarea acestei prevederi", arată raportul OEDC.
De altfel, şi ministrul Educaţiei a ridicat aceeaşi problemă.
"Copiii ar trebui să fie, până la patru ani, unde? Poate în creşe, dar nu e obligatoriu. Acasă, cu familia, e ok, dar părinţii primesc concediu pentru creşterea copilului până la doi ani. Între doi şi patru ani, ce facem cu ei? Este o problemă pe care trebuie să ne-o punem dincolo de educaţie, este o problemă deja de Ministerul Muncii şi de aspecte sociale. (...) E clar că avem nevoie de mai mută infrastructură. Nu poţi să faci educaţie timpurie, mai ales antepreşcolară, dacă nu ai unde să o faci, e clar trebuie să construim infrastructura. Trebuie să ne pregătim mai bine profesorii şi mă bucur că universităţile încep să aibă programe dedicate educaţiei timpurii", a afirmat Daniel David, într-o conferinţă de presă care a urmat prezentării raportului OCDE.
El a subliniat că va ridica problema privind regândirea curriculumului, în aşa fel încât, în zona preşcolară "să nu fie într-o logică de creşă la grădiniţă, ci într-o logică de primar sau de pregătire a primarului, pentru că între un copil de 4 sau 5 ani şi unul de 6 sau 7 ani sunt mai puţin diferenţe decât între unul de 4 sau 5 ani şi unul de 2 ani".
"Ceea ce este important este să stabilim ce înseamnă, de fapt, educaţia de calitate la vârste fragede. A ne concentra pe curriculum, stabilirea dimensiunii educaţionale la copiii mici, ar fi un bun punct de plecare. Dacă nu poţi să defineşti calitatea educaţiei timpurii e greu să o obţii şi să o furnizezi. Al doilea aspect, şi cel mai dificil, este să construieşti calificarea pentru profesioniştii din sistem. Este o provocare formidabilă să îmbunătăţeşti nivelul de cunoştinţe şi competenţe în acest domeniu, dar acesta este elementul-cheie prin care ideile sunt puse în practică. Pe termen scurt, trebuie pus la punct un curriculum puternic, care să reprezinte fundaţia şi care să fie bine aliniat cu aşteptările de mai târziu din perioada şcolii", a declarat, la rândul său, Andreas Schleicher, director OCDE pentru educaţie şi competenţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2025, 17:22)
Am prefera o condamnare, ca altfel nu-i urnesti p'astia.