OPINII:Vulnerabilităţile unui sistem!

CRISTINA CHIRIAC
Dialog cu cititorii /

Vulnerabilităţile unui sistem!

Românii au dat dovadă de-a lungul istoriei de multă inventivitate şi adaptabilitate în orice regim. Au învăţat să exploateze lacunele sistemului şi să le transforme în beneficii personale. Nu este suficient să fii inteligent mai trebuie să ştii şi ce să faci cu inteligenţa. Fără caracter, inteligenţa se poate transforma într-o armă mortala pentru tine, în final.

Orice sistem are vulnerabilităţile lui, fie că vorbim de sistemul fiscal, bancar, comercial sau de politică, lucrurile stau cam la fel.

Dacă pe lîngă inteligenţă mai există şi o experienţă bogată atunci deja omul respectiv este periculos.

Când a izbucnit criza economică mondială, a fost pentru prima data când m-am bucurat că nu sunt cetăţean american, m-am simţit protejată şi chiar am trăit cu sentimentul că ..la noi criza nu v-a ajunge..deşi undeva în interiorul meu conştientizam că aşa ceva nu este posibil.

Criza aceasta..a fost declanşată tot din cauza vulnerabilităţilor unui sistem..tot din dorinţa de preamărire..şi de înavuţire.

22 milioane de euro. Nişte cifre seci care analizate la rece nu îţi spun prea multe în comparaţie cu activele băncilor a căror imagine a fost prejudiciată. BCR, BRD, CEC...toate instituţii bancare care cândva au fost în administrarea statului sau chiar mai sunt. Cum a fost posibil aşa ceva, mai ales în contextul în care funcţionarii bancari sunt în topul câştigurilor salariale, nu ştim?!..vom afla poate doar atunci când instanţa va judeca dosarul. Dar, conform tradiţiei românesti, judecata va fii întâi mediatică şi abia apoi instanţa va putea să aplice prevederile legale şi să ia măsurile ce se impun.

Cifrele în sine nu sunt importante..că vorbim de 22 milioane de euro..sau de un milion...nu are importanţă..mai important ar fi să înţelegem cum funcţiona mecanismul..cum de vigilenţa celor însărcinaţi a scăpat de sub control..sau cum a fost cumpărată vigilenţa celor responsabili..şi dacă întradevăr aşa a fost!

Pîna când dosarul nu va ajunge în instanţă ...eu una prefer să fiu rezervată..nu de alta..dar chiar îmi doresc să existe mai mulţi oameni care să creadă şi să respecte prezumpţia de nevinovăţie!

De fiecare dată când s-a dat câte un "tun"( şi din păcate am avut atât de multe..SOV Invest..poate nu întâmplător, Banca Columna, Bancorex, banca Albina, etc)......acei oameni nu au fost singuri şi neştiutori..au avut ajutor din interior..au fost sfătuiţi de bine...şi toate acestea cu un singur scop..BANII..cei ce motivează întotdeauna!

Sunt convinsă că între timp vom mai afla multe detalii despre această fraudă..că se vor mai face supoziţii şi comentarii despre cât de penetrabil este sistemul bancar, însă eu cred că totul ţine de felul cum de folosim inteligenţa, de gradul de cultură şi de responsabilitatea noastră. În momentul în care vom înceta să numim oameni în funcţii înalte pe criterii politice sau afinităţi personale poate atunci sistemul va deveni mai puţin penetrabil!

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Profitand de aspectul si imaginea absolut rapitoare de care este constienta, doamna Cristina Chiriac ne vinde banalitati.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. asa vom avea scenariul din Frumoasa si Bestea cat de cat onorabil.

   Asa ca hai sa incepem cu inceputul. A fost o data ca-n povesti cineva care a devenit liber. De constiinta si mai ales de responsabilitati. A stiut ca legea darwinista este mai aproape de burdihan decat calea ortodoxa. Si atunci a inceput a se minti pe sine spunandu-le celorlalti ca ceea ce face el este bine. Si a durat o perioada in care toata lumea era fericita. Pana intr-o zi in care unul din cei amagiti de cel care se mintea pe sine l-a intrebat daca poate sa-i dea un raspuns. Iar intrebarea avea spre deosebire de cele care le pun eu o singura propozitie. "De ce esti fericit" Iar persoana care se mintise pe ea insasi a spus: Pentru ca va vad pe voi fericiti. Iar baiatul care pusese intrebarea deveni intr-o data constient de faptul ca nu spunea adevarul. De ce ? PENTRU CA NU-L PRIVISE NICIODATA IN OCHI ! Cam asta este de fapt comprimarea povestioarilor despre bani si fericire. Nimic altceva decat a trai fara a avea curajul sa-ti privesti interlocutorul inlauntrul sufletului lui pentru a intelege daca TU esti fericit sau nu draga domnule Anonim .... 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Articolul mi se pare foarte tare câtă vreme e semnat. Eu însumi, chiar dacă aş fi folosit o enumerare aleatorie a poreclelor mai vechi şi mai noi, de la noi şi din lume (de ex. "Spălătoria", "Oficina", "Troaca", "Cârdăşia", Privata de Stat" etc) tot nu m-aş fi încumetat să semnez. Poate doar titlul l-aş fi scris corect: "Sistemul vulnerabilităţilor!".

  Tudor Vasiliu 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. inseamna RESPONSABILITATE. In patria perfecta exista o firma extrem de cunoscuta ale carei comunicate iin proportie de 90% NU sunt semnate. Daca dumneavoastra intr-o buna dimiineata nu va mai incumetati sa purtati procese doar cu propria dumneavoastra constiinta si vreti sa faceti ordine in SISTEM atunci pe cine trageti la raspundere: Calculatorul sau Dactilografa :-) In ceea ce priveste substantivele si adjectivele necesare acestui eseu au o mare deficienta: "Nu este suficient să fii inteligent mai trebuie să ştii şi ce să faci cu inteligenţa. Fără caracter, inteligenţa se poate transforma într-o armă mortala pentru tine, în final." Aceasta este proprozitie care poate intra usor in competitita pentru cea mai buna cugetare a anului. Insa aceste forme de suntare a moralei financiare , scuzati-mi expresia, este doar ceea ce auzim. Si ca sa incheiem in acelasi ton filozofic ca si al articolului sa ne gandim din nou la marele Goethe "Oamenii aud doar ceea ce inteleg". O seara bun domnule Vasiliu

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Prin restituirea tva 24% din facturile de consum energie si materii prime achitate.Suma restituita poate fi considrata stimulare cu 24% o masura atractiva ce poate fi aplicata imediat nu de la anu prin reducerea tva.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  POŢI,VEI REUŞI DAR(?) NUMAI CU DOCTORAT(pe bune) ÎN" ACADEMIA DE TATA HOŢILOR" come on !!!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Prinvipala vunerabilitate a sistemului financiar --bancar o reprezinta cei care conduc BNR , in frunte cu Isarescu. Nu stiu cate credite au facut angajatii BNR pusi sa conduca si sa supravegheze sistemul bancar din Romania, dar daca s-ar verifica veti constata ca multi angajati au facut credite la bancile straine din Romania cu dobanzi favorizante sau preferentiale. Printre cei carora bancile le-au pus belciuge ca la tauri sunt si parlamentari si guvernanti. Secretul bancar acopera aceasta legatura oculta banca - functionari de stat, dar realitatea si faptele o dovedesc din plin. Cineva de la putere ar trebui sa se ocume foarte atent de BNR si sistemul financiar bancar din Romania unde bancile straine au ajuns sa conduca sisteme economice sa influenteze strategii si sa blocheze dezvoltarea tarii. Deca pitalizarea tarii este o consecinta a politicii bancilor straine din Romania. Nici firmele de asigurari nu fac o politica mai normala in tara noastra. Toti vor sa scoata cat mai multi bani din Romania care s-a indatorat peste masura si datorita lui Basescu care a actionat antiromaneste in acest sector.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS