Orban invocă o consultare populară pentru a-şi justifica opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la UE

A.B.
Internaţional / 26 iunie, 16:28

Orban invocă o consultare populară pentru a-şi justifica opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la UE

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles, că se opune în continuare aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, invocând rezultatele unei consultări populare interne, organizate fără valoare juridică, dar menită să-i legitimeze poziţia, informează AFP, care transmite cele ce urmează.

Potrivit autorităţilor ungare, peste 95% dintre participanţii la chestionar s-au exprimat împotriva primirii Ucrainei în blocul comunitar. Însă doar 2,3 milioane de cetăţeni - mai puţin de o treime din electorat - au răspuns la chestionarul distribuit în aprilie prin poştă şi online.

„Am sosit aici cu un mandat puternic. Vocea mea a devenit mai puternică şi mai virilă”, a declarat Orban presei, adăugând că va transmite poziţia celor „două milioane de unguri” în cadrul negocierilor.

Guvernul de la Budapesta a folosit această consultare pentru a lansa mesaje alarmiste privind presupuse consecinţe negative ale aderării Ucrainei - de la pierderea fondurilor europene în favoarea Kievului şi creşterea migraţiei forţei de muncă ieftine, până la riscuri de criminalitate şi epidemii cauzate de vaccinarea insuficientă în Ucraina, potrivit documentelor explicative analizate de AFP.

Ministerul de Externe ucrainean a calificat consultarea drept o manipulare a opiniei publice, acuzând guvernul Orban că alimentează o „isterie anti-ucraineană” pentru a distrage atenţia de la propriile eşecuri, în contextul în care partidul Fidesz se află în scădere în sondaje înaintea alegerilor parlamentare din 2026.

Viktor Orban este unul dintre puţinii lideri europeni care menţin relaţii cordiale cu Moscova, criticând în mod constant sancţiunile impuse Rusiei şi refuzând orice formă de sprijin militar pentru Ucraina. De asemenea, premierul ungar s-a declarat împotriva deschiderii negocierilor de aderare, susţinând că Ucraina ar pune în pericol coeziunea şi resursele Uniunii Europene.

Negocierile de aderare cu Ucraina au fost lansate oficial pe 25 iunie 2024, în ciuda opoziţiei Ungariei, printr-o mişcare diplomatică devenită celebră, în care Viktor Orban a părăsit temporar sala pentru a permite adoptarea deciziei prin consens tacit. De atunci, poziţia sa s-a înăsprit, mai ales după apropierea de fostul preşedinte american Donald Trump, potenţial aliat strategic într-o eventuală realiniere a politicii externe europene.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Populatia UE , 450 milioane, hungaristanezii care au completat chestionarul, 2.3 milioane:-)…Ar trebui si UE sa faca o consultare pentru excluderea hungaristanului si Slovaciei din UE. Nu aduc nici o plus valoare Uniunii sau NATO.

    1. pai din aia 450 milioane 449 sant impotriva lui Zelenski, tocmai de aia li se baga pumnul in gura si nu se face nici un referendum

      Vrei să dai afară Ungaria și să primești Ucraina ?

      Mai castigata este UE cu Ucraina…resurse, kn ow-how, iesire la Marea Neagra, piata de desfacere…plus bariera impotriva mujicilor bonus. Numai avantaje

    Orban, un mare patriot

    Bravo Ungaria !

    Bravo Viktor Orban !

    chiar daca nu sunt foarte pro-europeni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb