Preşedintele bulgar Radev şi premierul grec Mitsotakis au deschis Forumul Energiei de la pavilionul Bulgariei la COP29

R.S.
Internaţional / 13 noiembrie

Preşedintele bulgar Radev şi premierul grec Mitsotakis au deschis Forumul Energiei de la pavilionul Bulgariei la COP29

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi premierul elen Kyriakos Mitsotakis au deschis miercuri un forum pe energie la Pavilionul Bulgariei, în marja COP29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku (Azerbaidjan), conform Agerpres.

Evenimentul este organizat de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Energiei. Forumul a fost găzduit de ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov. Forumul de la pavilionul bulgar a urmat unui eveniment la pavilionul grec al COP29, cu participarea preşedintelui Radev şi a prim-ministrului Mitsotakis, cu privire la dezvoltarea iniţiativei Coridorului vertical de gaze, care are ca scop creşterea transportului de gaze naturale pe piaţa europeană, din Grecia către Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi în sens invers. Proiectul şi importanţa sa pentru conectivitatea şi diversificarea energetică a Europei au fost prezentate la Pavilionul Greciei la COP29, într-un eveniment la care a participat şeful statului bulgar, potrivit Agerpres.

La evenimentul de la pavilionul bulgar s-a discutat despre conectivitatea energetică între ţările europene şi promovarea producţiei şi stocării de energie regenerabilă. La iniţiativa Bulgariei a fost declarată intenţia comună de a accelera cooperarea în acest domeniu. De asemenea, a fost semnat un document politic neobligatoriu pentru promovarea parteneriatelor şi iniţiativelor regionale în domeniul energiei regenerabile şi al noilor tehnologii energetice. Documentul este susţinut de Bulgaria, Grecia, România, Republica Moldova, Ungaria, Belgia şi Marea Britanie. De asemenea, a fost semnat un memorandum de înţelegere între Ministerele Energiei din Bulgaria şi Republica Moldova.

"Astăzi vorbim despre o declaraţie de intenţie cu privire la electricitate, conectivitate şi transport şi, pentru a înţelege importanţa acestui proiect, trebuie să-l plasăm într-un context european mai larg", a spus preşedintele Rumen Radev la deschiderea forumului.

În opinia sa, este crucial să analizăm semnificaţia acestui proiect pe fondul a ceea ce se întâmplă în Europa în acest moment. "În urmă cu câţiva ani, UE a adoptat cel mai ambiţios proiect de tranziţie către o economie cu emisii reduse de carbon şi decarbonizare. Între timp, Europa a fost afectată de multe crize - COVID-19, războiul din Ucraina, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi a dus la preţuri extrem de mari. Rezultatul este clar, şi s-a subliniat în raportul lui Mario Draghi - Europa îşi pierde competitivitatea în raport cu alţi jucători strategici. Acest lucru este cauzat în principal de preţurile ridicate la energie. Deci, întrebarea este ce să facem?", a spus şeful statului bulgar.

El a amintit cum au reacţionat ţările la începutul crizei. "Am mobilizat toate resursele la acel moment. Îmi amintesc când ne luptam pentru fiecare oportunitate şi cum în fiecare zi îl sunam pe prim-ministrul Greciei şi îl rugam să ne ofere un slot pentru gaz lichefiat. Mai târziu, ne-am dat seama că am putea avea mult mai mult succes dacă am lucra împreună şi am început să accelerăm conectivitatea reţelelor noastre", a spus preşedintele. Acesta a subliniat că documentul privind interconectarea reţelei electrice, care a fost semnat astăzi la Baku, duce la o etapă mult mai matură - cooperarea şi coordonarea regională. "Aceasta este cheia succesului. Conceptul acestei noi abordări oferă mai multe oportunităţi şi libertate de acţiune pentru noi şi partenerii noştri. Acesta este motivul pentru care coridoarele de transport a energiei electrice devin vitale. Împreună cu sursele eoliene, solare şi de hidrogen, ele vor fi un pilon al tranziţiei ecologice", a subliniat Radev.

La deschiderea forumului, prim-ministrul grec Mitsotakis a subliniat necesitatea unei cooperări şi mai puternice pentru a depăşi provocările regionale şi europene. El a subliniat că cea mai mare provocare atât pentru ţările din regiune, cât şi pentru UE este promovarea competitivităţii, extinzând în acelaşi timp tehnologiile verzi. "Am arătat că ţările noastre pot lucra productiv pentru popoarele noastre", a spus prim-ministrul grec. El a amintit că Grecia a fost alături de Bulgaria "într-un moment dificil când Rusia a oprit livrările de gaze, apoi am ajutat Bulgaria".

Ministrul Energiei, Vladimir Malinov, a menţionat că iniţiativa bulgară de promovare a parteneriatelor şi iniţiativelor regionale în domeniul energiei regenerabile şi al noilor tehnologii energetice a fost susţinută de Republica Cehă, Grecia, Italia, Belgia, Republica Moldova, România, Marea Britanie, Ungaria şi se aşteaptă la extinderea reţelei de parteneriat.

Theodoros Skylakakis, ministrul grec al Mediului şi Energiei, a subliniat că dacă nu se stabileşte o bună conectivitate a sistemelor energetice, eforturile majore de transmitere la preţuri mai mici se vor confrunta cu probleme serioase, scrie Agerpres.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Ioan Burduja, a remarcat, de asemenea, importanţa conectivităţii şi a iniţiativelor regionale.

Secretarul de stat pentru aprovizionarea cu energie al Ungariei, Peter Staraj, a subliniat că iniţiativa bulgară este semnificativă pentru ţara sa şi a arătat că este un simbol al cooperării în tranziţia verde. "Dacă nu suntem mai bine conectaţi, nu vom supravieţui", a spus el şi a reamintit că problemele cu infrastructura energetică din Europa Centrală şi de Est datează de câteva decenii.

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a transmis că scopul ţării sale este să devină parte a pieţei energetice europene înainte de aderarea la UE. Acesta a amintit de problemele de alimentare cu energie cauzate de războiul din Ucraina. În prezent ţara trebuie să importe energie electrică în volumul pe care l-a exportat înainte de război, a mai spus Parlicov.

Importanţa infrastructurii pentru securitate nu trebuie subestimată, a adăugat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten. Ea a salutat iniţiativa bulgară şi ţările care au susţinut-o şi a subliniat că este importantă pentru că va duce la scădea preţurilor. Nu putem produce electricitatea de care avem nevoie şi ne bazăm pe ţările noastre vecine, a subliniat ministrul belgian.

La rândul său, ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Orkhan Zeynalov, care a participat şi la forumul de la pavilionul bulgar, a subliniat că viitorul securităţii energetice este fiabilitatea interconectoarelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb