Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) îşi exprimă public îngrijorarea faţă de noile măsuri adoptate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care impun restricţii semnificative comunicării comerciale a suplimentelor alimentare, tratându-le similar cu medicamentele fără prescripţie (OTC), potrivit unui comunicat emis redacţiei. Organizaţia solicită revizuirea urgentă a normelor, acuzând un tratament inechitabil şi disproporţionat faţă de statutul legal al suplimentelor, care sunt reglementate distinct, ca produse alimentare.
Una dintre modificările criticate este introducerea mesajului „Suplimentele alimentare nu vindecă şi nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic”, pe care PRISA îl consideră stigmatizant şi nealiniat cu practicile europene. Potrivit organizaţiei, formularea actuală riscă să inducă ideea că suplimentele sunt ineficiente sau periculoase, ignorând faptul că ele sunt frecvent recomandate de medici pentru susţinerea stării de sănătate şi corectarea unor carenţe.
PRISA denunţă şi extinderea regimului de reglementare a publicităţii, care impune suplimentelor aceleaşi condiţii ca în cazul medicamentelor OTC. Noile norme CNA cer ca spoturile publicitare pentru suplimente să includă o serie de avertismente scrise şi sonore - menţionând substanţele active, doza zilnică recomandată şi alte detalii legale - cu o durată minimă de 3 secunde, deşi durata medie a unei reclame TV este de doar 20-30 de secunde. În practică, susţine PRISA, aplicarea acestei cerinţe este imposibilă şi creează o barieră nejustificată în comunicarea cu publicul.
O altă prevedere criticată este interzicerea comunicării comerciale de tip co-branding în farmacii, care interzice promovarea suplimentelor sau a dispozitivelor medicale în asociere cu promoţii sau reduceri. PRISA avertizează că această măsură afectează direct dreptul consumatorului de a accesa informaţii despre produse sigure şi legale, dar şi competitivitatea pe piaţă a producătorilor şi distribuitorilor.
În acest context, organizaţia cere revizuirea formulării mesajului de interes public într-o variantă informativă şi echilibrată, precum: „Suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medic. Se recomandă utilizarea lor responsabilă, ca parte a unui stil de viaţă sănătos.” De asemenea, solicită regândirea articolelor privind publicitatea şi deschiderea unui grup de lucru interinstituţional care să includă CNA, Ministerul Sănătăţii, ANPC, Colegiul Medicilor şi organizaţiile din industrie, pentru a stabili un cadru coerent de reglementare.
PRISA aminteşte că suplimentele alimentare sunt parte integrantă a rutinei de sănătate a milioane de români şi că reglementarea lor trebuie făcută cu discernământ, nu prin măsuri restrictive care descurajează informarea şi accesul populaţiei la soluţii sigure de susţinere a sănătăţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 15:17)
Mare prosteală cu suplimentele acestea.
Majoritatea nu au nici un studiu real în spate.
Dar la generația care se informează doar de pe TikTok niște praf de cretă nu strică.