"Profesionalismul inginerilor aerospaţiali români - un motiv pentru care Centrul de Competenţă pentru Energia Eoliană al Eurowind Energy a fost dezvoltat la Bucureşti"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 noiembrie 2023

"Profesionalismul inginerilor aerospaţiali români - un motiv pentru care Centrul de Competenţă pentru Energia Eoliană al Eurowind Energy a fost dezvoltat la Bucureşti"

(Interviu cu Adrian Dobre, Country Manager Eurowind Energy Romania)

Inginerii aerospaţiali români sunt deosebit de competenţi, motiv pentru care sunt şi foarte apreciaţi şi cu siguranţă că vor fi şi mai căutaţi în viitor, este de părere Adrian Dobre, Country Manager Eurowind Energy Romania. Printre altele, acesta ne-a spus, în cadrul unui interviu: "Centrul de Competenţă pentru Energia Eoliană al Eurowind Energy este în Bucureşti. Acest lucru înseamnă că proiectarea şi configurarea oricărui parc eolian din cele 16 pieţe în care activăm este realizată de echipa din România - o echipă cu care ne mândrim. Eurowind Energy ar fi putut plasa centrul în oricare alt loc din Europa, însă inginerii aerospaţiali români au fost un motiv important pentru care centrul a fost dezvoltat aici.

Reporter: De cât timp este compania prezentă în ţara noastră?

Adrian Dobre: Eurowind Energy este prezentă pe piaţa din România din 2010, când am început să construim parcul fotovoltaic de la Pufeşti, din judeţul Vrancea, un proiect mic, de 1,5 MW. Astăzi avem în plan proiecte regenerabile de aproximativ 4.000 MW. În cei 13 ani de prezenţă pe piaţa din România, am dezvoltat aici trei parcuri solare şi un Centru de Competenţă pentru Energia Eoliană, în Bucureşti, ale cărui contribuţii joacă un rol cheie în toate pieţele în care suntem prezenţi.

În aşa numitul "primul val" al regenerabilelor din România am dezvoltat şi construit trei parcuri solare cu o capacitate de 7 MW, pe care încă le operăm. Chiar dacă acum pot părea mici, la vremea respectivă erau parcuri mari la scară europeană. În prezent, în România avem în construcţie un parc solar şi un proiect eolian - ne aşteptăm ca ambele să furnizeze energie în 2024. În ceea ce priveşte proiectele deja dezvoltate, proiectul eolian are o capacitate de producţie de 48 MW, în timp ce parcul solar de o capacitate de producţie 60 MW.

În prezent, în România avem în curs de dezvoltare proiecte cu o capacitate de producţie de 4 GW. În jur de 80% dintre aceste proiecte sunt de energie eoliană - un portofoliu de proiecte care depăşeşte cu puţin planurile României de a dezvolta capacităţi eoliene de 3GW la Marea Neagră. Capacitatea de producţie de 4 GW reprezintă un pipeline de 25 de proiecte distribuit pe teritoriul întregii ţări.

Reporter: Care este capacitatea de producţie pe care o ţintiţi?

Adrian Dobre: Nu ţintim o anumită capacitate. Suntem concentraţi să dezvoltăm, să construim şi să operăm facilităţile pe care le deţinem. Fondatorii Eurowind Energy provin dintr-o familie cu activităţi agricole, astfel că deseori ne inspirăm din mediul agricol. Ne place să investim pe termen lung, aşadar nu obişnuim să vindem facilităţile pe care le avem în portofoliu. Tot ceea ce construim astăzi ne aşteptăm să deţinem şi să operăm în următorii 30-40 ani. Aceasta este perspectiva cu care operăm, având constant în minte că Eurowind Energy este aici pentru a rămâne pe termen lung.

Reporter: De ce aţi ales România şi care sunt aşteptările pe care le aveţi de la proiectele dezvoltate aici?

Adrian Dobre: România este o piaţă foarte atractivă, care va creşte semnificativ în viitor, din numeroase perspective. Există spaţiu pentru sursele de energie regenerabilă şi este nevoie de mai multă energie electrică. În acelaşi timp, România are un cadru stabil pentru investitori. Acestea reprezintă elemente cheie care fac din România o piaţă importantă pentru noi.

Angajaţii români din cadrul Eurowind Energy sunt deosebit de importanţi, fiind foarte implicaţi şi având o pregătire academică şi profesională foarte bună. Aceştia sunt apreciaţi la nivelul întregului grup, astfel că avem angajaţi români atât în sediul central din Danemarca, cât şi pentru alte activităţi, independente de piaţa din România. În plus, cum am menţionat anterior, un cadrul stabil pentru afaceri, potenţial de dezvoltare pentru proiectele de energie din surse regenerabile şi o nevoie de bază pentru mai multă energie reprezintă, de asemenea, avantaje ale pieţei din România.

Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi în România?

Adrian Dobre: Provocările sunt aceleaşi în toate ţările din Europa în care suntem activi, inclusiv în România - avem nevoie de mai multă infrastructură şi de mai puţină birocraţie. Pentru a elimina treptat combustibilii fosili, este nevoie să electrificăm tot ceea ce poate fi electrificat, iar acest lucru necesită o cantitate semnificativă de energie electrică, precum şi multe cabluri pentru transportul acestei energii.

În ceea ce priveşte infrastructura, peste tot există tendinţa de a construi reţele electrice şi conducte de gaz, în funcţie de nevoile actuale, nu de cele viitoare - deci companiile de distribuţie electrică tind să recupereze terenul pierdut. Iar acest lucru nu este o problemă specifică României, ci o problemă generală la nivelul Europei, care stă în calea spre tranziţia verde.

Legat de birocraţie - în mod firesc am vrea să vedem mai puţină birocraţie, nu doar în România, ci în fiecare ţară din Europa. În ţara de origine a Eurowind Energy, Danemarca, timpul mediu necesar pentru dezvoltarea şi construcţia unui proiect eolien onshore este de şapte ani. Danemarca se autointitulează "Casa Energiei Eoliene" şi este cunoscută pentru eficienţa nord-europeană, dar în ultimii trei ani au fost construite doar 17 turbine eoliene - din cauza birocraţiei care a întârziat sau blocat restul. Aşa cum spuneam, birocraţia este o provocare în toate ţările în care operăm.

În ceea ce mă priveşte, am putut observa de-a lungul timpului schimbările care s-au produs în modul în care gestionează situaţia anumite autorităţi. Deşi suntem cu adevărat obosiţi de birocraţie, ştim că nu am avut niciodată un sector public mai eficient şi mai bine educat în România. Putem face mai bine? Da, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că progresul de realizează prin performanţă.

Reporter: Ce soluţii există pentru a aborda deficienţele din industrie?

Adrian Dobre: Avem nevoie de o mai bună coordonare între diferitele autorităţi, pentru a accelera tranziţia verde. Unele ţări din UE au stabilit "Comitete de criză energetică", numite de guvern, însărcinate cu eliminarea obstacolelor birocratice pentru energia regenerabilă, încălzirea centralizată etc. Gândirea din spate este: "Uitaţi ce am reuşit să facem în timpul pandemiei. Poate ar trebui să punem în aplicare aceeaşi abordare şi pentru a efcientiza soluţiile ce atacă criza climatică".

Ne-ar plăcea să vedem funcţionari publici care să înţeleagă şi să recunoască cât de complex este procesul de tranziţie spre energia verde. Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, la Conferinţa "Energia în priză" organizată de ziarul BURSA a spus: "În domeniul energiei nu este loc pentru politicieni, doar pentru lideri. Politicienii se gândesc la următoarele alegeri, iar liderii - la următoarele generaţii. Investiţiile mari în energie nu se fac astăzi cu grabă şi nu se fac pentru următoarele alegeri, deoarece lucrurile pur şi simplu necesită timp". Sunt întru totul de acord cu domnul ministru. Tranziţa verde se va întinde peste generaţii. Cu cât acceptăm mai devreme acest aspect, cu atât putem implementa soluţiile mai repede: energia regenerabilă şi eficienţa energetică.

Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din România?

Adrian Dobre: Există probleme pe care am dori să le vedem rezolvate, la fel ca în restul Europei. Dar, în general, cadrul legal ne permite să funcţionăm.

Reporter: Cum vedeţi concurenţa din sector?

Adrian Dobre: Eurowind Energy este prezentă în România încă din "primul val", de acum 10-15 ani, timp în care multe companii au părăsit piaţa şi, astfel, nu am avut mulţi competitori, ceea ce ne-a oferit la momentul respectiv un mic avantaj. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Competitorii noştri au descoperit atractivitatea pieţei din România. Majoritatea dezvoltatorilor mari europeni sunt aici acum şi există o competiţie acerbă pentru toate proiectele. Acesta este un semn al unei pieţe sănătoase, astfel că nu ne dorim să ne întoarcem la zilele liniştite, când competiţia era aproape inexistentă.

Reporter: Cu ce expertiză doriţi să ocupaţi poziţia de lider de piaţă?

Adrian Dobre: Cum menţionasem, avem avantajul de a activa în România încă de la începuturile sectorului. Cunoaştem proprietarii de terenuri, companiile de distribuţie electrică şi alţi stakeholderi. Practic, cunoaştem foarte bine România.

În plus, ne ajută faptul că avem dezvoltate parcuri, care demonstrează ce putem - construim parcuri eoliene şi solare, iar acest lucru face diferenţa când intrăm în dialog cu părţile interesate.

Avem, de asemenea, avantajul de a stăpâni multe tehnologii: eoliene, solare, baterii, biogaz, hidrogen şi power-to-heat. Acest lucru ne ajută să combinăm aceste tehnologii în centre de energie, unde producem energie electrică, biogaz, căldură, hidrogen şi electrocarburanţi - în acelaşi loc. Acesta este set-up ideal pentru noi.

Reporter: Ce avantaj aduc companiei dumneavoastră inginerii aerospaţiali cu care lucraţi?

Adrian Dobre: O întrebare interesantă adresată chiar unui inginer aerospaţial. Inginerii aerospaţiali români sunt deosebit de competenţi, motiv pentru care sunt şi foarte apreciaţi şi, mai mult, sunt sigur că vor fi şi mai căutaţi în viitor. Centrul de Competenţă pentru Energia Eoliană al Eurowind Energy este în Bucureşti. Acest lucru înseamnă că proiectarea şi configurarea oricărui parc eolian din cele 16 pieţe în care activăm este realizată de echipa din România - o echipă cu care ne mândrim. Eurowind Energy ar fi putut plasa centrul în oricare alt loc din Europa, însă inginerii aerospaţiali români au fost un motiv important pentru care centrul a fost dezvoltat aici.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia şi perspectivele pieţei energiei regenerabile în Europa şi în România?

Adrian Dobre: Energia regenerabilă are acum un avantaj imens: este cea mai ieftină modalitate de a dezvolta noi capacităţi. Dacă ai produsul cel mai ieftin, atunci eşti întotdeauna relevant. Desigur, fiecare piaţă are propriile caracteristici, dar fundamentele nu se schimbă.

Înainte depindeam de subvenţii şi de bunăvoinţa politică, dar acum energia solară şi cea eoliană sunt competitive cu toate celelalte tehnologii. Dar, indiferent cât de nerăbdători suntem, trebuie să conştientizăm că integrarea energiei regenerabile în sistemul energetic şi eliminarea tuturor combustibililor fosili din sistem este un proces de lungă durată, ce se va întinde pe mai multe generaţii.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb