PWC: TVA mai mare, impozit suplimentar pentru bănci şi dividende taxate cu 16% din 2026

A.B.
Miscellanea / 8 iulie, 17:38

PWC: TVA mai mare, impozit suplimentar pentru bănci şi dividende taxate cu 16% din 2026

Contribuabilii vor avea la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a implementa noile măsuri fiscale asumate de Guvern, care urmează să intre în vigoare la 1 august 2025, potrivit unui comunicat PwC România. Pachetul legislativ include majorarea cotei standard de TVA la 21%, introducerea unei cote reduse de 11%, accize mai mari cu 10%, un impozit suplimentar de 4% pentru bănci şi o cotă majorată de 16% pentru impozitul pe dividende, aplicabilă din 2026.

„România este pe un trend de aliniere la media fiscală europeană, dar ne întrebăm dacă nu cumva această pierdere de atractivitate fiscală este prematură şi va afecta climatul investiţional”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener PwC România. Ea a avertizat că, în lipsa unui progres în reducerea deficitului bugetar, am putea asista în 2026 la o nouă rundă de majorări, inclusiv la introducerea impozitului progresiv pe venituri.

Adina Vizoli, Partener PwC România, a explicat că schimbările de TVA vor afecta toate companiile, în special cele din industria alimentară, unde ingredientele pot avea TVA de 21%, iar produsele finite doar 11%. „Acest lucru va genera rambursări, întârzieri şi controale fiscale”, a avertizat ea.

În sectorul imobiliar, doar tranzacţiile cu contracte şi avansuri de minimum 20% achitate până la 31 iulie vor beneficia de cota de 9%. Începând cu 1 august, toate locuinţele vor fi taxate cu 21%, indiferent de valoare sau suprafaţă.

Diana Coroabă, Partener PwC, a subliniat că impozitul suplimentar de 4% pe cifra de afaceri a băncilor va fi o povară majoră: „Pentru unele instituţii, cota efectivă de impozitare ar putea depăşi 87% în 2026 şi chiar 100% în cazul unui profit mic sau inexistent”.

Doar băncile cu o cotă de piaţă sub 0,2% vor beneficia de o cotă redusă de 2%, dar acestea sunt doar 10-11 din cele 32 active în România, potrivit calculelor PwC.

Ionuţ Simion, Partener PwC, a atras atenţia asupra impactului fiscal crescut al distribuirii dividendelor către persoane fizice: „După ani în care impozitul a fost de 5%, acum va ajunge la 16%. Aplicarea convenţiilor de evitare a dublei impuneri devine esenţială, în special în cazul nerezidenţilor.”

Dividendele distribuite până la finalul anului 2025 vor fi taxate cu 10%, chiar dacă plata efectivă se face în 2026. În schimb, sumele distribuite după 1 ianuarie 2026 vor intra sub incidenţa noii cote de 16%, inclusiv cele rămase după regularizarea profitului.

PwC avertizează că firmele trebuie să îşi actualizeze rapid sistemele informatice, să îşi revizuiască portofoliile de produse şi să solicite clarificări urgente din partea autorităţilor, pentru a evita blocajele fiscale şi riscurile asociate unei implementări grăbite.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Va reamintesc ca in Grecia, proyeuropenii au luat 7 pachete de austeritate pe o durata de 7 ani. Tara a ratat 10 ani de output pierdut, cel putin 10.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb